Plenul reunit al Parlamentului a respins, marți, propunerea președintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de aleşi.
Decizia Parlamentului are doar un rol consultativ și nu poate influența decizia președintelui.
Senatul şi Camera Deputaţilor au respins cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.
În timpul dezbaterilor, reprezentanţii USL au criticat solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce parlamentarii democrat-liberali au susţinut-o. Grupurile parlamentare ale UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor s-au abţinut de la vot, considerând inoportună organizarea unui referendum naţional, cu atât mai mult cu cât în 2009 a avut loc un referendum pe această temă.
Proiectul de hotărâre propus plenului reunit prevedea că Parlamentul României avizează favorabil iniţierea de către preşedintele României a unui referendum naţional privind trecerea la Parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari.
Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, luni, iniţierea referendumului anunţat de către preşedintele Traian Băsescu.
Avizul Parlamentului este consultativ.