Quantcast
Channel: Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online
Viewing all 22877 articles
Browse latest View live

Cristian Ţuţuruga: Autoritatea pentru Supraveghere Financiară – ingineria financiară a USL pentru a a fura legal!

$
0
0

36.000 euro/lună – leafă de bugetar în România!!!

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) este o instituţie publică unde au fost angajate rude ale multor demnitari din USL pe salarii foarte mari, este un cuib al nepotismului USL, al scandalurilor şi al câştigurilor aberante. Salariul şefului ASF este mai mare decât salariul guvernatorului BNR, primele de vacanţă sau de sfârşit de an ale angajaţilor de la ASF sunt de 15.000 euro!

Nesimţirea cu care şi azi îşi justifică prezenţa acolo ne determină să protestăm şi să cerem desfiinţarea acestei instituţii şi recrearea ei pe alte principii – în acest moment, în formula actuală, această instituţie este borcanul cu miere al USL-ului.

Se dovedeşte încă o dată că preşedintele Băsescu a avut dreptate atunci când a semnalat posibilitatea ca USL să-şi bage adânc mâinile în buzunarele românilor prin aceasta instituţie. În aprilie 2013, preşedintele Traian Băsescu a întors de la promulgare această lege cerând Parlamenului să o reexamineze, având ca motivare criteriile legate de selecţia membrilor care vor face parte din Consiliul de conducere al ASF. Preşedintele a cerut experienţă profesională de minimum 10 ani şi nu doar şapte ani asa cum e menţionat in lege. De asemenea, preşedin­tele a cerut ca membrii conducerii ASF să nu fie soţi sau rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului, dar majoritatea parlamentară USL a ignorat solicitarea preşedintelui şi a trecut la tocat banii publici, votând pentru o cumetrie generală la ASF!

Acum alegătorii USL se pot lămuri că au fost păcăliţi grosolan de Ponta şi Antonescu atunci când mimau modestia, dreptatea sau echitatea.

Salariile şi primele fabuloase ale celor de la ASF nu sunt deloc garanţia corectitudinii şi a performanţei. Performanţa celor de  la ASF a fost implicarea instituţiei în scandaluri şi cercetări penale, cum este cazul dosarului Carpatica.

Este şi normal ca interesele politice şi corupţia să mustească într-o instituţie aflată sub controlul Parlamentului, în care sunt angajate, pe salarii care ar putea şoca şi spaţiul UE, rude ale politicienilor. Doar câteva exemple: Laura Chiţoiu (soţia ministrului demisionar al Finanţelor, Daniel Chiţoiu), Cristina Zgonea (fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor), Aura Socol (soţia lui Cristian Socol, consilier al premierului Ponta), Iuliana Scutaru (soţia deputatului PNL George Scutaru), Răzvan Wlassopol (soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu), Remus Cătălin Câmpeanu (fiul ministrului Muncii), Daniela Motreanu (soţia deputatului PNL Dan Motreanu).

Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, fost parlamentar PNL, a încasat în noiembrie şi decembrie 2013 peste 72.000 de euro brut, adică în medie 36.000 euro pe lună. Asta înseamnă cam de 70 de ori mai mult decât un salariat obişnuit şi cam cât 200 de pensii obişnuite din România.

Cei de la ASF nu supraveghează de fapt nimic; ei îşi supraveghează veniturile colosale şi atât. ASF este o instituţie publică, bugetară, NU este instituţie privată! ASF există pentru că Parlamentul condus cu 70% majoritate de USL a înfiinţat-o!

Partidul Mişcarea Populară spune NU instituţiei Aşa Se Fură!


Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, urmărit penal

$
0
0

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea penală şi faţă de Dan Radu Ruşanu, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.
Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde).
De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.

În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013″, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit evz.ro, Dan Radu Ruşanu a fost audiat vineri de procurorii DNA, timp de două ore. La ieşirea de la audieri, preşedintele ASF a declarat că anchetarea sa “are legătură cu Băsescu”.

459 milioane de euro pentru drumurile Transilvaniei

$
0
0

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest se apropie de finalul procesului de planificare regională desfăşurat  începând cu 2011, pentru perioada 2014-2020. Cel mai recent draft al Planului de Dezvoltare Regională a fost realizat la sfârşitul anului trecut şi se preconizează ca varianta finală a acestui document să fie disponibilă în luna martie 2014.

 

După finalizare Planul şi Strategia de Dezvoltare vor fi avizate de Comitetul Regional de Planificare, iar apoi aprobate de Consiliul de Dezvoltare Regională. Obiectivele Regiunii Nord-Vest, identificate pentru perioada 2014-2020, sunt: creşterea numărului locurilor de muncă şi a veniturilor, creşterea accesibilităţii regiunii şi a mobilităţii locuitorilor, mărfurilor şi informaţiilor, creşterea calităţii vieţii locuitorilor din regiune, precum şi creşterea eficienţei şi calităţii serviciilor de administraţie publică pentru locuitorii din regiune.

Portofoliul regional de proiecte, care au fost declarate ca importante de către autorităţile din regiune, cumulează aproape 2.200 de idei de proiecte. Sumele solicitate la nivel regional se ridică la peste 11 miliarde de Euro. În urma analizei portofoliului, a reieşit că domeniile cele mai importante sunt infrastructura de transport, protecţia resurselor şi a patrimoniului, infrastructura de utilităţi, eficienţa energetică, respectiv educaţia. Ca şi distribuţie teritorială, la nivel judeţean cele mai multe idei s-au primit din Satu Mare, iar cele mai puţine din Bistriţa Năsăud.

 

Proiect prioritar pe bani europeni

Modernizarea şi repararea drumurilor judeţene a fost declarat “proiect prioritar” de toate judeţele din Regiunea Nord-Vest în viitorul exerciţiu financiar 2014-2020, a precizat directorul Agenţiei ADRNV, Marcel Boloş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta va fi de altfel singurul proiect regional care se conturează deocamdată în cele şase judeţe. Valoarea proiectului denumit “Transilvania de Nord” este de 459 de milioane de euro şi cuprinde 820 de kilometri de drumuri judeţene care vor deservi o populaţie de 811.000 de persoane. “Clujul are 179 de kilometri propuşi, Bihor 116 kilometri, Bistriţa 121 kilometri, Maramureş 180, Satu Mare 129 şi Sălaj 92 de kilometri. La Cluj cei 179 de kilometri au fost împărţiţi pe trei loturi”, a spus Marcel Boloş.

“Strategic proiectul este foarte bun, să vedem cum vom reuşi implementarea. Drumurile au fost alese astfel încât traversează tot judeţul şi asigură o cale fluidă de acces, de exemplu avem legătura cu Bistriţa, cu Alba”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

 

Înghesuială la proiecte

Circa 2.200 de proiecte, ce însumează solicitări de fonduri nerambursabile de 11 miliarde de euro, fac parte din portofoliul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest (ADR NV) pentru finanţarea prin Programul Operaţional Regional (POR) între 2014-2020.

Fondul care ar urma să fie atribuit POR-ului pentru regiunea de Nord-Vest pe programarea 2014-2020 este însă de circa un miliard de euro.

Cea mai mare sumă ce urmează să fie alocată prin POR în 2014-2020 va fi direcţionată spre obiectivul tematic reabilitarea termică a clădirilor publice, 340 milioane de euro, adică 34% din alocarea de la nivel regional.

La această categorie intră şi centrele inter-modale şi materialul rulant, mijloace de transport. La nivel naţional alocarea pentru acest obiectiv tematic, cu domeniile amintite, este de 2,47 mld euro. Crearea de noi întreprinderi, crearea de noi instrumente financiare vor beneficia de o alocare de 12% din bugetul POR pentru nord vest, însemnând circa 120 milioane de euro.

 

Planificare naţională

La nivel naţional, în această perioadă, are loc programarea pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Ultima versiune a Acordului de Parteneriat cu Uniunea Europeană a fost publicată la sfârşitul lunii ianuarie 2014 şi dezbătut la şedinţa din 4 februarie 2014 a Comitetului Inter-instituţional pentru Acordul de Parteneriat. Este planificat ca Acordul de Parteneriat şi programele operaţionale să fie aprobate până la sfârşitul semestrului I al acestui an.

Programele care vor fi finanţate sunt: PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO regional, PO Capital Uman, PO Capacitate Administrativă, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi PO pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. Fondurile alocate României pentru perioada 2014-2020 sunt de 28.623,73 milioane euro.

 

Distribuţia fondurilor ADRNV

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va fi Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, iar alocarea pentru regiunea Nord-Vest va fi de aproximativ 1 miliard de euro, în 2014-2020, prin acest program, distribuţia aproximativă a fondurilor fiind:

-    34% pentru Obiectivul tematic 4: reabilitare termică clădiri publice şi rezidenţiale, transport public urban, refacere căi de rulare, străzi urbane, material rulant, centre intermodale,

-    20% pentru Obiectivul tematic 7: reabilitare şi modernizare reţele de drumuri judeţene, centuri pe drumurile judeţene,

-    12% pentru Obiectivul tematic 3: creare de noi întreprinderi, dezvoltare instrumentelor financiare pentru susţinerea mediului de afaceri,

-    7% la Obiectivele tematice 9 şi 10: infrastructură socială, infrastructură de sănătate, programe integrate pentru zonele şi comunităţile sărace, respectiv infrastructură de educaţie,

-    5,5% pentru Obiectivul tematic 6: reabilitare zone istorice, reabilitare situri industriale în urban, restaurarea patrimoniului cultural şi investiţii conexe, inclusiv turism,

-    3,5% pentru Obiectivul tematic 1: promovare transfer tehnologic, dezvoltare parcuri ştiinţifice,

-    18% restul fiind alocaţi pentru finanţarea sistemului de cadastru al României şi asistenţă tehnică.

 

Alocările financiare la nivel naţional, în funcţie de provocările de dezvoltare

-            infrastructură de transport – 7,2 miliarde euro,

-            infrastructură de mediu – 4,6 milarde euro,

-            managementul riscurilor şi schimbări climatice – 1,5 miliarde euro,

-            cadastru – 300 milioane euro,

-            incluziune socială – 3 miliarde euro,

-            educaţie – 1,7 miliarde euro,

-            mediu de afaceri – 3,4 miliarde euro.

bolos vakar

Un articol de lege controversat. Libertatea de exprimare, pentru unii mumă, pentru alții ciumă

$
0
0

Cel mai controversat articol al noului Cod Penal, articolul 276 din Legea nr. 286/2009, referitor la declaraţiile publice nereale ale unei persoane făcute în timpul unei proceduri judiciare în curs, a fost abrogat săptămâna trecută în Camera Deputaților, cu 285 de voturi “pentru”,  9 “împotrivă” şi 35 de abţineri. Gestul era așteptat și este aplaudat de ziariștii care se simțeau amenințați de existența acestui articol, care ar fi permis pedepsirea chiar și cu închisoarea pentru declarații publice nereale, dar este condamnat de către magistrați, care  argumentează că articolul respectiv era destinat să îi protejeze pe  judecători și procurori de minciunile persoanelor care vor să-i intimideze în legătură cu dosarele pe care le instrumentează.

 

Art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, având titlul marginal ”presiuni asupra justiției” incriminează fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea, de către judecător sau de organele de urmărire penala, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancțiunea ce se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

Existenta articolului 276 Noul Cod Penal, despre care jurnaliștii au afirmat că pune în pericol libertatea de exprimare și libertatea presei, a fost semnalată în presă imediat după apariție. La câteva zile de la acel moment, la sfârșitul lunii octombrie 2013, mai mulți parlamentari liberali au depus o inițiativă legislativă pentru abrogarea articolului “Presiuni asupra Justiției”.

 

Argumente pentru abrogarea articolului 276

 

Dată fiind formularea acestui articol, declarațiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass media, puteau fi interpretate, în orice moment, ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală.

”Dispoziția este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancțiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass media este acela de a culege informații si de a realiza cercetări în orice domeniu şi de a transmite ulterior aceste informații publicului”, arată liberalii în motivarea inițiativei de abrogare.

 

Din punctul de vedere al presei, garantarea adevărului din declarațiile jurnaliștilor este asigurată condiția ca difuzarea știrilor să fie bazată pe adevăr, asigurată prin mijloace adecvate de verificare și demonstrare și pe imparțialitate în prezentare, descriere și narare, reguli de bază ale eticii jurnalismului. În același timp, Rezoluția nr.1003/1993 privind etica jurnalistului, stabilește că presa are o responsabilitate etică față de cetățeni şi societate.

Ca urmare, câtă vreme la nivel legislativ este deja reglementată obligația jurnaliștilor de a supune dezbaterii publice și a transmite numai informații reale și întemeiate, sancțiunea pentru încălcarea acesteia putând fi atrasă la momentul actual sub forma răspunderii civile delictuale, apare ca nejustificată și fără sens apariția unei incriminări în domeniul penal a aceleiași încălcări. Practic, în acest fel s-ar putea sancționa de două ori aceeași faptă.

Pe de altă parte, ținând cont de principiul fundamental al oricărui stat democratic, acela al libertății de exprimare, aplicarea sancțiunii închisorii pentru un delict de opinie este exagerată. În cazul în care o persoană face o afirmație nefondată referitor la modul in care magistrații își îndeplinesc atribuțiile pe parcursul instrumentării cauzei, există la îndemâna acestora posibilitatea de a cere despăgubiri în temeiul răspunderii civile delictuale prevăzute de Codul civil.

 

Argumentele magistraților pentru păstrarea articolului de lege

 

Pe de altă parte, magistrații susțin că Parlamentul nu a ținut cont de semnalul de alarmă venit din interiorul sistemului de justiție, mesajul lor fiind că este nevoie de un articolul de lege care să îi protejeze de minciunile persoanelor care vor să-i intimideze în legătură cu dosarele pe care le instrumentează. Relativ la acest aspect, judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii afirma că este supărat din cauza intenţiei Parlamentului de a abroga articolul ce ar fi pus stavilă atacurilor la adresa justiţiei.

“Argumentul Senatului, la patru zile de la intrarea în vigoare a Codurilor, a fost acela că prin acest articol s-ar aduce atingere libertăţii de exprimare. Dar acest articol, în primul rând nu viza presa şi, în al doilea rând, ducea la sancţionarea persoanelor care acuză judecătorii sau procurorii de săvârşirea unei abateri disciplinare sau a unei infracţiuni, încercând să le influenţeze decizia pe care o vor da. Acest articol vroia să pună oprelişte unui fenomen. Există cazul unei judecătoare de la Oradea care a sesizat Parchetul despre ameninţări la adresa ei şi a copiilor, în legătură cu cazuri pe care le soluţiona. Sunt politicieni, afacerişti, avocaţi care ameninţă judecătorii. Sunt judecători care se plâng că în sală nu mai pot stăpâni oamenii, pentru că ei văd că sunt politicieni care critică în mod liber judecătorii sau hotărârile judecătoreşti şi-şi închipuie că acelaşi lucru îl pot face şi ei. Când tu ameninţi viaţa unui judecător este un lucru extrem de grav. Sigur, nouă ni se cere să fim verticali. Şi suntem, cei mai mulţi”, declară judecătorul Danileț. El atrăgea atenția că și rapoartele Comisiei Europene în cadrul MCV sesizaseră fenomenul, precum și necesitatea de a găsi măsuri pentru stoparea lui.

În acest moment abrogarea articolului de lege este la dispoziția lui Traian Băsescu, care urmează să promulge – sau nu -  legea pentru abrogarea articolului 276.

libertatea cuvantului

Primăria şi CJ BN se plimbă pe banii bistriţenilor! Peste 60.000 lei au fost tocaţi de la buget pentru plimbări în străinătate

$
0
0

Circa 60.000 de lei au cheltuit în 2013 Primăria Bistriţa şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru delegaţiile efectuate în străinătate, fără ca vreun rezultat notabil să apară la orizont. Eventual capii celor două instituţii mai vin cu câte o idee, două, de pe urma cărora se cheltuiesc bani publici degeaba.

Excursiile pe bani publici ai şefilor instituţiilor din România este o modă de ani buni. Excepţie nu fac nici cei din judeţul Bistriţa-Năsăud, indiferent că vorbim de capii administraţiilor locale sau de la judeţ ori şefi de instituţii deconcentrate, care vezi-doamne îi însoţesc pe primii ca să dea o notă de seriozitate deplasărilor respective. Dacă s-ar vedea oarecare rezultate, nimeni nu ar avea nimic de comentat, însă realitatea arată cu totul altceva.

Gazeta de Bistriţa vă prezintă doar o mică parte a ceea ce înseamnă deplasări oficiale şi costurile pe care acestea le implică, în speţă fiind vorba de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria municipiului Bistriţa. În afara faptului că s-au bătut cu pumnul în piept prin intermediul comunicatelor de presă cu efectuarea delegaţiilor, aşa cum am menţionat mai sus nu se întrevede niciun rezultat sau vreun beneficiu pentru judeţ sau municipiu.

 

Peste 6.000 de euro a cheltuit municipalitatea

Reprezentanţii Primăriei Bistriţa au efectuat anul trecut şase delegaţii oficiale în străinătate. Pentru aceasta s-au cheltuit de la buget nici mai mult nici mai puţin decât 8.213 euro, adică aproximativ 37.000 de lei. Circa un sfert din această sumă a mers pe diurnele participanţilor.

Dar să vedem care sunt delegaţiile efectuate de reprezentanţii municipalităţii şi cine sunt aceştia.

O primă delegaţie care figurează pe lista remisă Gazetei de Bistriţa de Primăria Bistriţa a fost efectuată în Dinkelsbühl (Bavaria) – Germania, în luna mai 2013. Singurul reprezentant al municipalităţii prezent la evenimentul organizat de oficialităţile din Dinkelsbühl – Întâlnirea saşilor transilvăneni – a fost primarul Ovidiu Creţu. Costul deplasării s-a ridicat 738 euro (3.321 lei), din care 602 euro au fost destinaţi transportului, iar 136 euro reprezintă diurna primită de Ovidiu Creţu.

Chiar dacă în 2010 Ovidiu Creţu a ratat întâlnirea cu niscaiva oameni de afaceri chinezi care să vină să investească în Wonderlandul de pe Dealul Cocoşului, ratare pentru care ar fi fost de vină cei care au organizat Târgul de turism din Shanghai de la acea vreme, totuşi a reuşit să ajungă în China anul trecut. Nu l-a dus Elena Udrea pe când era ministrul Turismului, l-a dus şeful său de partid, Victor Ponta. Uite aşa a descoperit primarul Creţu faptul că chinezii tocmai construiau un complex identic cu Wonderlandul său, despre care nu ar fi avut ocazia să afle dacă ar fi mers cu doi ani mai devreme. Dar dacă chinezii pot avea un Wonderland, de ce nu şi bistriţenii? Aşa că, Ovidiu Creţu s-a înverşunat şi mai tare în atingerea obiectivelor sale în ceea ce priveşte complexul polivalent de pe Dealul Cocoşului, deşi niciun om de afaceri din China nu s-a arătat vreun pic tentat să-şi bage banii în afacerea primarului bistriţean. Aşa că până una alta, e bine şi pe bani de împrumut de la bancă. Numai că deplasarea până în China ca să constate Ovidiu Creţu că şi acolo apare un Wonderland, i-a costat pe bistriţeni 2.546 de euro, adică aproape 11.500 lei.

Edilul Bistriţei a mai efectuat două deplasări externe anul trecut, ambele în Germania, una în Bad Kisingen şi alta, mai pe final de an, în Herzogenrath. La Bad Kisingen a plecat singur şi toată „distracţia” a costat 566 de euro (circa 2.500 lei), din care 428 de euro – transportul, iar 138 euro – diurna aferentă încasată de Ovidiu Creţu. În Herzogenrath a mers însoţit de trei angajaţi ai municipalităţii şi de patru consilieri locali, câte unul din fiecare culoare politică, excepţie făcând PER şi PP-DD. În acest caz, costurile de transport s-au ridicat la 1.463 de euro (6.583 lei), iar diurnele la 1.006 euro (4.527 lei).

Viceprimarul George Avram nu putea lipsi din ecuaţia deplasărilor externe, astfel că a făcut şi domnia sa o plimbare în Italia în L’Aqiula şi Roma, unde a participat alături de arhitecta şefă a primăriei, Monica Pop, şi Elena Prisecaru. Transportul celor trei până în Italia a costat 882 de euro (3.969 lei), şi fiecare dintre ei încasat câte 173 de euro drept diurnă.

Cea de a şase deplasare în străinătate a reprezentanţilor municipalităţii a avut loc în Zielona Gora, oraşul polonez înfrăţit cu Bistriţa. Aici au mers Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al primăriei, şi Radu Rus, şef Serviciul Managementului Proiectelor din cadrul Direcţiei de Integrare Europeană a municipalităţii. Costul transportului s-a ridicat la 282 euro, iar diurna la 104 euro, fiecare.

 

Peste 4.500 pentru plimbările CJ-ului

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud nu s-a lăsat mai prejos faţă de Primăria Bistriţa, oficialii administraţiei judeţene având la activ în 2013 patru delegaţii oficiale efectuate, toate în perioada octombrie – decembrie, pentru care s-au tocat de la buget peste 20.600 lei în total (peste 4.500 euro).

O primă deplasare externă a reprezentanţilor CJ BN a fost efectuată pe parcursul a două zile în Ungaria, în judeţul partener Szabolcs – Szatmar – Bereg. Din delegaţie au făcut parte Radu Moldovan, preşedintele CJ BN, Remus Lungu – consilier superior pe relaţii externe şi Călin Ciceu – unul dintre şoferii instituţiei. Costul deplasării s-a ridicat la doar 810 lei, în timp ce valoarea diurnelor a fost ceva mai mare, de 1.398 lei  - Radu Moldovan: 612,6 lei, Remus Lungu: 388,5 lei, Călin Ciceu: 388,5 lei.

Au urmat două delegaţii, una în Elveţia, la Monthey, şi alta în Germania, la Kyffhäuser, pentru care CJ BN a cheltuit pentru opt zile 9.239,5 lei pentru transportul a patru persoane – Radu Moldovan, preşedintele CJ BN, Dorin Popescu – vicepreşedinte CJ BN, Remus Lungu – consilier superior şi Florin Moldovan – administratorul judeţului. Valoarea totală a diurnelor încasate de cei patru se ridică la 6.056,6 lei – Radu Moldovan şi Dorin Popescu au primit câte 2.069,44 lei, Florin Moldovan – 1.302,32 lei, iar Remus Lungu, care a mers doar în Germania – 624,4 lei.

O a patra delegaţie a administraţiei judeţene în 2013 a avut loc în Polonia, în voievodatul Subcarpatia, pe parcursul a trei zile. Aici a mers doar vicele CJ BN, Dorin Popescu, însoţit de Remus Lungu şi de Dumitru Gotea (şofer). Costurile de transport s-au ridicat la 887,94 lei, iar valoarea diurnelor la 2.242,8 lei (Dorin Popescu: 996,8 lei, Remus Lungu: şi Dumitru Gotea – câte 623 lei).

Radu Moldovan

Se îngroaşă rândul incompatibililor bistriţeni! Primarul comunei Cetate, prins cu mâţa-n sac de ANI

$
0
0

Daniel Moldovan (PSD), primarul comunei Cetate, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, săptămâna trecută.

Edilul din Cetate este cel de-al treilea primar din Bistriţa-Năsăud cu probleme la integritate.

 

Agenţia Naţională de Integritate declară pe bandă rulantă aleşii locali ca fiind incompatibili. Motivele de bază sunt fie faptul că aceştia deţin, pe lângă calitatea de primar/viceprimar, pe cea de administrator într-o societate comercială sau PFA, fie din cauză că în timpul exercitării mandatelor lor de consilieri locali sau judeţeni firmele în cadrul cărora aceştia sunt asociaţi apar în contracte cu bani publici.

 

Primar şi comerciant

Daniel Moldovan, primarul comunei Cetate, a fost declarat zilele trecute, de Agenţia Naţională de Integritate, ca fiind incompatibil.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au reţinut faptul că Daniel Moldovan se află în stare de incompatibilitate încă din iunie 2012.

„Daniel Moldovan se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de primar al comunei Cetate şi calitatea de comerciant persoană fizică – P.F.A.”, precizează Agenţia într-un comunicat de presă.

Odată cu Daniel Moldovan, ANI a declarat incompatibili alţi trei viceprimari din judeţele Bihor, Harghita şi Neamţ şi un fost consilier local din judeţul Vrancea. Cei trei viceprimari aveau firme deşi funcţia nu le permitea acest lucru, în timp ce consilierul local avea încheiat un contract prin firma în cauză cu administraţia locală al cărui ales local era în perioada respectivă.

 

Creţu mai speră la victorie în recurs

Numele primarului comunei Cetate îngroaşă rândurile bistriţenilor care au fost declaraţi incompatibili de inspectorii ANI în 2013.

Unul dintre cei care au deja probleme cu ANI este primarul municipiului Bistriţa, Teodor Ovidiu Creţu, care în luna septembrie a anului trecut a fost declarat incompatibil de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Creţu Ovidiu Teodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deținut, simultan, funcția de Primar al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud, și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIŢA SUD S.R.L”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Ulterior, Ovidiu Creţu declara că de fapt ar fi fost o greşeală din partea Registrului Comerţului, care însă a fost rectificată. Cu toate acestea, decizia ANI a fost cea prezentată mai sus şi drept urmare primarul Bistriţei s-a arătat decis să meargă în instanţă, convins că va câştiga fiindcă, spunea el, situaţia sa ar fi una similară cu primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde Ovidiu Creţu nu a reuşit să îi convingă pe magistraţi că este pur ca lacrima.

„Admite excepţia lipsei de interes invocată în dosar conexat nr.1152/33/2013 al Curţii de Apel Cluj,de către pârâta ANI şi în consecinţă: Respinge ca lipsită de interes acţiunea formulată de reclamanţii Primăria Municipiului Bistriţa, Municipiul Bistriţa şi Primarul Municipiului Bistriţa având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr.40409/G/II/23.09.2013. Respinge ca lipsită de interes cererea de suspendare formulată de reclamantul COT în contradictoriu cu pârâta ANI, în dosar nr.1153/33/2013 al Curţii de Apel Cluj. Respinge ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul COT în contradictoriu cu pârâta ANI având ca obiect anularea raportului de evaluare nr.40409/G/II/23.09.2013. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică din 21 ianuarie 2014”, se arată în decizia instanţei Curţii de Apel Cluj.

Deocamdată, edilul Bistriţei aşteaptă motivarea magistraţilor clujeni pentru a înainta recursul care ar putea să îl salveze de la pierderea mandatului de primar, asta dacă sentinţa dată de instanţa de fond va fi anulată în recurs. În caz contrar, Ovidiu Creţu îşi va pierde mandatul de primar şi nu va mai putea candida la o funcţie publică eligibilă timp de trei ani de la încetarea mandatului.

 

Dologa de la Tiha, pe post de cenzor al Ocolului Silvic

 

În decembrie 2013, un alt primar bistriţean a fost declarat incompatibil de Agenţia naţională de Integritate. Este vorba de edilul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Dologa, care a deţinut simultan timp de aproape un an, mai precis în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2013, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de cenzor al Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa RA.

Ca şi colegul său de la Bistriţa, primarul Vasile Dologa a contestat în instanţă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate. Dosarul a fost depus pe 6 ianuarie la Curtea de Apel Cluj, însă până la această dată nu a fost fixat un prim termen în proces.

 

Contracte cu CJ BN

Luca Peter este un alt ales bistriţean declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în 2012.

Potrivit ANI, rezultatul evaluării în cazul lui Luca Peter, care avea la acea vreme calitatea de consilier judeţean, era de „conflict de interese penal şi incompatibilitate”, acesta având la activ „un contract (executare lucrări – reparații) încheiat cu o instituţie subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, beneficiu patrimonial în cuantum de 4.531 lei şi trei facturi de achiziţii directe în cuantum de 43.202 lei, emise către o instituţie subordonată Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud”.

Din punct de vedere penal, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au găsit pe Luca Peter nevinovat însă pe parte de incompatibilitate şi conflict de interese, acesta nu a fost absolvit de ANI.

Şi Luca Peter a acţionat în instanţă Agenţia Naţională de Integritate, însă a pierdut pe fond.

 

Ţărmure, la stupul cu miere

Gavril Ţărmure, acum directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, s-a aflat şi el în stare de incompatibilitate, dar şi în conflict de interese în perioada în care a deţinut mandatul de consilier municipal. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, care a început verificările cu privire la Gavril Ţărmure încă din 2011, acesta, având şi calitatea de consilier local, a beneficiat de la Primăria Bistriţa de fonduri în valoare de aproximativ jumătate de milion de lei pentru Societatea de Concerte, al cărui preşedinte era.

 

Gelu Buta în topul salariilor medicale

$
0
0

Gelu Mircea Buta, șeful Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, este unul dintre cei mai bine plătiți medici din România și unul dintre cei mai bine plătiți din județ. El are un venit lunar de peste 12.000 de lei. Surse din apropierea acestuia ne-au declarat că datorită sprijinului social-democrat, Gelu Buta ar fi primit și mai mulți bani drept salariu din activitățile didactice. Astfel, Radu Emil Moldovan ar fi un apropiat al medicului, iar întregul sistem medical ar fi într-o strânsă legătură cu politicul.

 

Salariul anual al lui Mircea Gelu Buta, șeful spitalului județean din Bistrița, este de 144.633 de lei. Salariul nevestei sale, Liliana Buta, care de asemenea lucrează în domeniul medical, este de 64.047. Culmea este că salariul acestuia ar fi crescut de la ultima declarație de avere, conform unor surse politice. Sprijinul pentru această creștere ar fi fost asigurat de către Emil Radu Moldovan, baronul care conduce Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Intrarea la UBB

Doctorul Buta este angajat al Facultății de Teologie din cadrul UBB. Domeniile sale de specialitate ar fi medicina, bioetica și managementul. Mircea Gelu Buta scrie lucrări în revista Studia Bioethica a Universității Babeș-Bolyai împreună cu soția sa, Liliana Buta. El este chiar membru în consiliul editorial al acestei reviste. De altfel, toate articolele ISI ale lui Mircea Gelu Buta sunt scrise împreună cu nevasta acestuia.  Materiile predate de Buta la UBB sunt “Bioetică şi taina persoanei” și ”Bioetică şi diaconie creştină – Master Bietică 2.”

Un subordonat de-al său are peste 700.000 de lei în conturi

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (SJU BN), dar şi medicii şefi de secţie din aceeaşi instituţie se prezintă foarte bine în ceea ce priveşte proprietăţile deţinute, unii sunt chiar titularii unor conturi grase, iar salariile încasate nu sunt deloc de neglijat.

Nici cei de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN) nu o duc rău, însă veniturile acestora sunt cu mult mai mici decât ale celor din Spitalul Judeţean.

Două dintre instituţiile bistriţene ce fac parte din sistemul de sănătate au făcut publice declaraţiile de avere şi interese ale angajaţilor care au obligaţia să şi le reînnoiască anual. Trecând în revistă documentele, ajungem la concluzia că unii chiar nu se pot plânge absolut deloc că trăiesc în România.

 

Şeful e şef!

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, dr. Mircea Gelu Buta, a câştigat anul trecut, de pe urma activităţii manageriale, medicale şi didactice, nu mai puţin de 144.633 lei – în medie 12.053 lei lunar, din care circa 7.000 lei doar în calitate de manager. La această sumă se adaugă venitul încasat în 2012 de soţia sa, Liliana Buta, medic pediatru în cadrul aceleiaşi instituţii, venit care s-a ridicat la suma de 64.047 lei, adică 5.337 lei lunar.

Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Spitalului Judeţean, soţii Buta deţin o suprafaţă totală de circa 9 ha de teren agricol, în Bistriţa, Şieu Măgheruş şi Colibiţa, casă de locuit şi un apartament în Bistriţa şi o casă de vacanţă la Colibiţa, plus un autoturism marca Volkswagen Bora, fabricat în 2011 şi achiziţionat în leasing.

În ceea ce priveşte economiile, soţii Buta au în total, în mai multe conturi, peste 243.000 de lei şi 15.000 de euro.

 

Directorul medical, venit modest. Compensează soţul!

Dr. Gabriela Gaftonie, directorul medical al SJU BN, a încasat anul trecut 47.310 lei, adică aproximativ 3.943 lei lunar. La venitul doamnei doctor se adaugă şi cel al soţului dumneaei, care în 2012 a încasat 100.000 lei – media lunară fiind de 8.333 lei.

Potrivit declaraţiei de avere completată de dr. Gabriela Gaftonie, împreună cu soţul ei deţin 2,7 ari de teren intravilan în Bistriţa şi 15 ari de teren din aceeaşi categorie în Laslăul Mic. De asemenea, soţii Gaftonie mai deţin un apartament şi o casă de locuit în Bistriţa, o casă de vacanţă în Laslăul Mic. Toate aceste bunuri au fost achiziţionate prin cumpărare între anii 2006 – 2008. Şi la capitolul autoturisme cei doi soţi stau foarte bine, întrucât în declaraţia de avere sunt menţionate nu mai puţin de patru: un Opel Vectra, fabricat în 2007, un Audi, fabricat în 2006, un Land Rover din 2000 şi un Opel GTC fabricat în 2012.

Chiar dacă veniturile salariale ale soţilor Gaftonie nu sunt deloc de neglijat, în declaraţia de avere a directului medical al SJU BN stă menţionat şi un credit bancar în valoare 72.000 CHF (n.r. – franci elveţieni), contractat în 2008 pentru 28 de ani.

 

Nu sunt postate toate declaraţiile şefilor de secţie

Demne de luat în seamă sunt şi declaraţiile de avere şi interese ale şefilor de secţii din Spitalul Judeţean, însă nu toţi au postate pe site-ul instituţiei respectivele documente, cel puţin până la data închiderii ediţiei. Astfel, nu se regăsesc declaraţiile de avere ale: dr. Elena Suciu – şef Secţie Oncologie, dr. Carmen Ciolpan – şef secţie Cronici, dr. Livia Geambaşu – şef Secţie Infecţioase, dr. Kalman Schwarz – şef Secţie Neurologie, dr. Koncz Georgeta – şef Secţie Pediatrie, dr. Negoş Florin – şef Secţie Interne (n. r. – fostul director medical al SJU BN), dr. Lucian Pintea – şef Medicina Legală, dr. Ovidiu Rus – şef UPU, dr. Gheorghe Suciu – şef Secţie Chirurgie şi dr. Tertuliana Vlăduţiu – şef Secţie Prosectură.

 

La ATI prinzi aripi

Dintre declaraţiile de avere şi interese ale şefilor de secţie, care sunt postate pe site-ul SUJ BN, câteva sunt foarte atrăgătoare, şi din punct de vedere al veniturilor dar şi din punct de vedere al bunurilor deţinute.

Un venit salarial foarte bun a avut anul trecut, dr. Aurelia Medan, şeful Secţiei ATI, care a încasat 74.650 lei, în medie 6.220 lei lunar. La salariul anual primit de la SJU BN, dr. Medan precizează că a mai încasat 724 lei, probabil de pe urma unei activităţi didactice, de la Grupul Şcolar Sanitar Bistriţa. La aceste venituri se mai adaugă cel al soţului – pensie – în cuantum de 14.000 lei, circa 1.166 lei lunar.

În ceea ce priveşte bunurile, familia Medan are în proprietate două apartamente – unul în Bistriţa şi unul în Cluj-Napoca – şi două autoturisme – un Volkswagen, fabricat în 1996, şi un Ford Mondeo din 2009.

Cât despre economiile acumulate de-a lungul vieţii, după cum menţionează şefa secţiei ATI în declaraţia de avere, acestea ajung la o valoare totală de 103.568 lei, la care potrivit menţiunilor din declaraţie se adaugă şi dobânzile aferente. De asemenea, dr. Aurelia Medan menţionează şi un card bancar unde depozitul are o valoare de 9.365 lei.

 

Obiecte de artă de 6.000 de euro

Şeful Secţiei Psihiatrie, dr. Alexandru Ilieş, a încasat anul trecut un salariu în valoare de 54.702 lei, media lunară fiind de 4.558 lei.

Potrivit declaraţiei sale de avere, dr. Ilieş deţine două apartamente – unul în Bistriţa şi unul în Cluj Napoca, şi o casă de vacanţă. Pe lângă aceste bunuri, şeful Secţiei Psihiatrie din cadrul SUJ BN are un autoturism, marca Peugeot fabricat în 2006, dar şi obiecte de artă (tablouri) în valoare de aproximativ 6.000 de euro. Totodată, el are şi un depozit bancar în care are economii în valoare de 20.000 de lei.

 

„Recuperează” soţul!

Dr. Lenuţa Mureşan, şef Secţie Recuperare, a avut anul trecut un venit salarial în cuantum de 38.438 lei, circa 3.200 lei lunar. La acesta însă se adaugă cel al soţului doamnei, Vasile Mureşan, avocat de meserie – practician în insolvenţă – care a încasat anul trecut 80.700 lei.

Drept urmare, soţii Mureşan deţin 3.300 m.p. teren extravilan pe Valea Jelnei – Bistriţa, trei apartamente în Bistriţa, achiziţionate în perioada 1990 – 2007, şi două apartamente în Cluj Napoca, cumpărate în 2010 şi 2012. De asemenea, economiile familiei sunt în valoare totală de 118.900 lei, suma fiind repartizată în trei conturi bancare.

Gelu Buta

 

Motivele stupefiante ale ucigașului a 25 de persoane. Petru Bolfă, eliberat la cererea procurorilor

$
0
0

Unul dintre cei mai periculoși infractori din județul Bistrița Năsăud, Petru Bolfă, a fost eliberat. Gazeta de Bistrița vă continuă dezvăluirile despre acest caz, de această dată vă arătăm motivele pentru care procurorii au decis să nu îl mai țină în arest. De asemenea, aceștia arată că inculpații nu vor fi trimiși tare curând în judecată, iar cel mai probabil nu vor fi cercetați pentru uciderea acelor 25 de persoane prin intermediul alcoolului pe care l-au distribuit.

Mai bine de cinci luni în arest preventiv

Din momentul arestării preventive a lui Petru Bolfă şi până la punerea lui în libertate, acesta a compărut de cinci ori în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru prelungirea duratei de arest preventiv şi de patru ori pentru înlocuirea măsurii de arest preventiv cu obligaţia de a nu părăsi ţara, trei dintre solicitări fiind înaintate chiar de Bolfă.

În tot acest interval, Petru Bolfă a fost de două ori la un pas de libertate, o dată în luna octombrie şi a doua oară în noiembrie 2013, când magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins ca neîntemeiată propunerea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventivă a acestuia.

De tot atâtea ori, instanţa Curţii de Apel Bucureşti au casat sentinţele date de instanţa inferioară, admiţând astfel recursul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 

“Ministerul Public- Parchetul de pe lângă Tribunalul București a fost reprezentat de procuror Pârlog Bogdan.

Pe rol fiind, soluționarea cererii formulate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București de înlocuirea a măsurii arestării preventive a inculpaților Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim și Petru Bolfă cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

La apelul nominal, făcut în ședință publică, au răspuns inculpatul Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, aflat în stare de arest preventiv, personal și asistat de apărători aleși, și inculpatul Petru Bolfă,aflat în stare de arest preventiv, personal și asistat de apărător ales.

Procedura de citare a fost legal îndeplinită.

Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, a solicitat admiterea propunerii de înlocuire a măsurii arestării preventive a inculpaților cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea și să dispună înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim și Petru Bolfă cu mpsura obligării de a nu părăsi localiatea apreciind necesară prezența inculpatului în municipiul București, la dispoziția organelor de urmărire penală, pentru soluționarea justă a cauzei.

 

Inculpații își țin partea

Apărătorul ales al inculpatului Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, având cuvântul, a solicitat admiterea propunerii formulate de către parchet de înlocuire a măsurii arestării preventive a inculpatului cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea, precizând raportat la susținerea procurorului, că necesitatea prezenței la dispoziția organelor de urmărire penală, pentru soluționarea justă a cauzei, în municipiul București vizează doar pe inculpatul Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim.

Apărătorul ales al inculpatului Petru Bolfă, având cuvântul, a solicitat admiterea propunerii formulate de către parchet de înlocuire a măsurii arestării preventive a inculpatului cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea, cu mențiunea că inculpatul are domiciliul în județul Bistrița-Năsăud, iar locul său de muncă de află în orașul Năsăud.

 

Nu au putut trimite materialul de urmărire penală

În motivarea propunerii, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a invederat imposibilitatea administării întregului material de urmărire penală, măsură preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea fiind necesară pentru a asigura buna desfășurare a procesului penal.

Examinând solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea, Tribunalul reține următoarele:

Inculpații Petru Bolfă și Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim sunt cercetați în dosarul nr. 1215/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul București sub aspectul infracțiunilor de falsificare de alimente sau alte produse prev. de art. 313 alin. 2 alin 4 și alin 5 CP cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p., respectiv evaziunea fiscală prev. de art. 9 din Legea nr. 241/2005 cu aplicația art. 41 alin. 2 C.p.

Prin încheierea din 19.06.2013, Tribunalul București secția a II-a Penală a adminis propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a dispus arestarea preventivă a inculpaților Petru Bolfă și Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim pe o durată de 29 de zile. Măsura arestării preventive a fost prelungită succesiv până la data de 14.12.2013.

 

Instanța, preocupată ca inculpatul să nu stea mult în arest

 

Potrivit art. 139 C.p.p. măsura preventivă luată se înlocuiește cu alta când s-au schimbat temeiurile care au determinat luarea acesteia.

De asemenea, art. 159 alin. 13 C.p.p. reglementează durata arestării preventive în cursul urmăririi penale, care nu poate depăși un termen rezonabil și nu mai mult de 180 de zile.

Raportând dispozițiile legale menționate la situația inculpaților, Tribunalul apreciază că temeiurile care au determinat arestarea preventivă s-au modificat, aceasta din perspectiva durate măsurii preventive care a atins limita sa maximă, inculpații aflându-se în stare de arest de 179 de zile.

Pe de altă parte, pentru a păstra un control asupra inculpaților având în vedere complexitatea cauzei, gravitatea infracțiunilor reținute în sarcina fiecăruia, Tribunalul consideră că măsura obligării de a nu părăsi localitatea se impune a fi adoptată pentru a asigura pe mai departe buna desfășurare a procesului penal.

În baza art. 14 alin. 1-1 și 1-2 C.p.p., pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, inculpații sunt obligați să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penalp și la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,

b) să se prezinte la secția de poliție în a cărei rază teritorială locuiesc conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de cââte ori sunt chemați;

c) să nu își schimbe locuința fără încuviințarea instanței;

d) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nicio categorie de arme;

e) să nu se apropie de coinculpații și de martorii din prezenta cauză și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect;

Pentru aceste motive admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București privind înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim și Petru Bolfă cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea”, arată Ruxandra Grecu, magistrat  la Tribunalul București.


Colegiul Medicilor acoperă gunoiul din sistem sub preş! În cazul Antoniei Mureşan, nimeni nu a fost găsit vinovat

$
0
0

Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud a finalizat ancheta în cazul Antoniei Mureşan, fetiţa de doar patru ani care a decedat în ianuarie 2013 după de a suferit o banală entorsă la glezna stângă. Potrivit documentelor, de vină este doar un stafilococ prezent în organismul fetiţei în stare latentă şi care a reacţionat odată ce s-a produs traumatismul. Niciunul dintre medicii care au făcut parte din completul de judecată al Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud nu a pus problema neglijenţei a vreunuia dintre medicii care au consultat-o pe Antonia.

Deocamdată, părinţii Antoniei aşteaptă rezultatele contraexpertizei medico-legale efectuată la IML Mina Minovici din Bucureşti.

Antonia Mureşan a decedat în ianuarie 2013, la şase zile după ce a fost diagnosticată cu entorsă la piciorul stâng. În opinia Comisiei de disciplină a Colegiului medicilor Bistriţa-Năsăud nu e nimeni vinovat, în afara unui stafilococ prezent deja în organismul firav al micuţei. În decizia comisiei de disciplină este prezentat istoricul medical al Antoniei de până la producerea entorsei, istoric care nu a fost luat în seamă de niciunul dintre medicii care au consultat-o pe fetiţă. Vorbim incompetenţă sau neglijenţă şi dezinteres total al unor medici?

Un caz aproape copie la indigo cu cel al Antoniei Mureşan a avut loc în Bucureşti în anul 2000, când un tânăr fotbalist de 19 ani, Daniel Ionuţ Orbeanu, a decedat la opt zile după ce s-a ales cu o entorsă la un antrenament de fotbal.

 

Diagnostic schimbat de 3 ori

Antonia a fost dusă de părinţi la Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud pe data de 10 ianuarie 2013, după ce cu două zile înainte, deci în 8 ianuarie, micuţa şi-ar fi lovit piciorul de o masă din locuinţă, conform menţiunilor din decizia Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud. Dusă la spital, Antoniei i se efectuează un examen radiologic chiar de către managerul spitalului năsăudean, dr. Adrian George, care pune un prim diagnostic – ENTORSĂ MALEOLĂ EXTERNĂ STÂNGĂ CU LUXAŢIE ASTRAGALO – CALCANEANĂ.

În baza diagnosticului, fetiţa este trimisă în aceeaşi zi de şeful secţiei de chirurgie a spitalului năsăudean, dr. Cătălin Marian, la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Aici este consultată de dr. Ovidiu Gabor, medic specialist ortopedie şi traumatologie, dar şi de şeful secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean, dr. Dumitru Someşan. După consult şi un nou examen radiologic, diagnosticul Antoniei este schimbat în ENTORSĂ GLEZNĂ STÂNGĂ MALTRATATĂ veche de trei zile. Drept urmare i se recomandă aplicarea de comprese reci locale, evitarea efortului tratament antialgic şi antiinflamator şi control la nevoie. Seara însă, părinţii micuţei au constatat că edemul a avansat spre genunchi şi ea avea deja febră. A fost dusă rapid la spitalul din Năsăud, unde a fost consultată de medicul ortoped Ovidiu Russu, care era de gardă. Acesta schimbă şi el diagnosticul pus la Bistriţa şi stabileşte că este vorba de ENTORSĂ TIBIO TARSIANĂ STÂNGĂ veche de cinci zile. Totodată le-a spus părinţilor că pentru a diminua durerea fetiţei, s-ar impune să îi fie imobilizat piciorul în atelă gipsată.

 

Spun că au propus internarea

În documentul citat se menţionează că dr. Russu le-ar fi explicat părinţilor că după imobilizare este posibil să apară „posibile complicaţii” – durere şi edem inflamator – şi că ar fi indicat ca fetiţa să fie internată în spital, numai că aceştia ar fi refuzat. Nimic nu atestă însă acest fapt. Dacă medicul a bănuit că este posibil să apară complicaţii iar fetiţa ar fi trebuit internată iar părinţii ar fi refuzat asta nu le-a cerut acestora să semneze vreun document din care să reiasă acest lucru. În acest punct vorbim doar de argumentele verbale ale medicului.

 

La Cluj a ajuns prea târziu

La două zile, după ce i-a fost pus piciorul în gips, starea Antoniei s-a alterat mai tare, piciorul fiindu-i umflat până la şold. Din cauza durerilor care au devenit aproape de nesuportat, tatăl fetiţei i-a tăiat gipsul, nu înainte de a-l contacta pe doctorul Russu pentru a-i cere părerea.

În disperare, părinţii au apelat şi la un kinetoterapeut din Bistriţa, însă masajele efectuate de acesta nu i-au ajutat cu nimic. Starea fetiţei s-a agravat şi mai mult, astfel că prinţii acesteia au decis să meargă direct la Cluj pentru a fi consultată de medicii de acolo. Au ajuns însă prea târziu, fiindcă în aceeaşi seară Antonia a decedat pe masa de operaţie din cauza septicemiei care i-a afectat organismul şi i-a fost fatală.

În urma necropsiei, s-a dovedit că septicemia fusese provocată de stafilococul auriu, prezent în organismul fetiţei în stare latentă, dobândit în urma unor episoade de răceală avute în anii anteriori. Stafilococul a fost mai rezistent decât antibioticele administrate anterior pe fondul răcelilor anterioare şi astfel a stat „în adormire” până când a fost „deşteptat” de aşa zisa entorsă.

Diagnostic la externare: Hematom suprainfectat gambă stângă, fasceită necrozată gambă stângă, şoc septic MSOF CID, stază şi edem cerebral, pleurezie purulentă bilateral, bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie, distrofie hepatică, distrofie renală, acidoză metabolică, adenopatie traheobronşică şi inghinală stângă, este rezultatul anatomopatologic efectuat la IML Cluj.

 

Nimic nu atestă profesionalismul

Antonia Mureşan poate ar fi scăpat cu viaţă dacă măcar unul dintre cei patru medici care au văzut-o şi au consultat-o la Năsăud şi Bistriţa ar fi gândit ca un profesionist. Nici unul nu a indicat efectuarea vreunei analize medicale, dar nici măcar nu au accesat istoricul medical – fişa medicală a fetiţei – ca să vadă antecedentele clinice. La o simplă privire ar fi observat că în organismul Antoniei a fost depistată prezenţa stafilococului auriu, care fără un tratament cu antibiotic adecvat duce în proporţie de 70% la deces.

Însă, în opinia Colegiului Medicilor nimeni dintre cei care au consultat-o pe Antonia nu este vinovat, deşi au făcut-o cu superficialitate, că doar era vorba de o banală entorsă.

 

Caz la indigo cu 13 ani mai devreme

Antonia Mureşan nu este însă un caz singular la nivel naţional. În anul 2000, un tânăr de 19 ani din Bucureşti – Ionuţ Daniel Orbeanu – a murit după ce a făcut o entorsă la un antrenament de fotbal. Şi lui i s-a pus piciorul în gips, iar la scurt timp acesta i s-a umflat şi a făcut febră. Medicii au suspectat că ar fi vorba de hepatită sau leptospiroză şi ca urmare a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde după analize s-a constatat că era vorba de septicemie severă. De fapt la internare, Ionuţ era deja în şoc toxico-septic, iar câteva ore mai târziu de la internare a murit.

 

 

Vitalia ia tot! Urbana şi Codrişor, praful de pe tobă!

$
0
0

Bătălia pentru colectarea şi transportul deşeurilor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud la depozitul ecologic de la Tărpiu a fost câştigată de asocierea de firme SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA (Bucureşti) – lider de asociere, SC Brantner Servicii Ecologice SA (Cluj-Napoca) şi SC Floricon SRL Câmpina Prahova. Cele trei firme îşi vor umple conturile în următorii opt ani, cât va dura contractul, cu peste 200 de milioane lei.

Marii perdanţi sunt două firme de salubritate bistriţene – SC Urbana SA şi SC Codrişor, ale căror conduceri se tânguiesc acum că riscă falimentul şi drept urmare vor face disponibilizări.

Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a semnat cu asocierea de firme Vitalia – Brantner – Floricon, contractul „Delegare prin Concesiune a Serviciului Public de Salubrizare respectiv activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare, din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 220.696.217, cu o durată a contractului de 96 de luni, adică de opt ani.

Deşeurile menajere vor fi ridicate de trei ori pe săptămână vara şi de două ori iarna, în mediul urban, iar în zona de case din mediul urban şi în mediul rural, o dată pe săptămână.

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, preţul pe care populaţia îl va plăti pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere se ridică la 34 de lei pe an pentru mediul urban, şi 17,5 lei pe an pentru mediul rural, preţuri la care se va adăuga şi TVA, bineînţeles.

 

Vitalia SA, cap de listă

După luni de tergiversări şi lupte pentru câştigarea contractului de concesionare a serviciului de colectare şi transport a deşeurilor menajere de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost desemnat şi câştigătorul. Sunt de fapt de trei câştigători, fiindcă vorbim de o asociere de firme SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA (Bucureşti) – lider de asociere, SC Brantner Servicii Ecologice SA (Cluj-Napoca) şi SC Floricon SRL Câmpina Prahova.

Vitalia SA aparţine lui Octavian Morariu, nimeni altul decât preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, firmă care a intrat în forţă de ani buni pe piaţa serviciilor de salubritate.

SC Brantner Servicii Ecologice SA aparţine omului de afaceri clujean Călin Stoia, implicat acum doi ani în scandalul de corupţie şi trafic de influenţă alături de fostul primar al Clujului Sorin Apostu. După ce magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa şi a retrimis dosarul la DNA Cluj pentru refacerea urmăririi penale.

Floricon SRL aparţine omului de afaceri prahovean Aurel Florin Constantinescu.

 

Un an de zile a fost contestat câştigătorul

Pentru colectarea deşeurilor în următorii 8 ani au intrat în cursă firme de calibru din ţară: SC Supercom SRL (Bucureşti) şi SC Rosal Grup SA (Bucureşti), SC Financiar Urban SRL (Piteşti), Polaris Holding SRL în calitate de lider al asocierii formate din SC Polaris M Holding SRL şi SC Urbana SA (Bistriţa) şi Vitalia Servicii pentru Mediu SA, în calitate de lider al asocierii formate din SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, S.C. Brantner Servicii Ecologice SA şi S.C. Floricon Salub SRL.

Practic licitaţia s-a încheiat în 30 ianuarie 2013, dar de atunci încoace câştigătorul desemnat de ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud – SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA a fost contestat continuu, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis de fiecare dată plângerile formulate. Acest lucru nu a făcut altceva decât să prelungească foarte mult procedurile de atribuire a contractului şi să lase judeţul fără un operator care să colecteze deşeurile menajere. În cele din urmă balanţa a fost înclinată tot în favoarea SC Vitalia SA.

 

După ce 3 ani s-a judecat cu Primăria Bistriţa, Urbana mai vrea să piardă şi la judeţ

Printre contestatari s-a numărat şi asocierea formată dintre SC Polaris Holding SRL şi SC Urbana SA, ultima fiind firma care operează la nivelul municipiului Bistriţa. Urmările sunt foarte clare pentru Urbana şi par să fie chiar dezastruoase , cu atât mai cu cât contractul câştigat de Vitalia nu poate fi subcontractat sub nicio formă.

Marian Oprea, patronul firmei SC Urbana SA, susţine că în următoarea perioadă va trebui să dea afară jumătate din angajaţii pe care îi are, aproximativ 60 de persoane.

Şi până acum situaţia financiară a SC Urbana SA nu a fost una roz. Începând din 2011, firma de salubritate bistriţeană s-a judecat aproape trei ani la rând cu Primăria Bistriţa din cauza unor neînţelegeri contractuale de ajustare a tarifelor.

Prin HCL nr. 65/2011, Primăria Bistriţa a modificat contractul de concesionare a serviciului de salubrizare încheiat cu Urbana şi a mărit tarifele de colectare a deşeurilor cu 7.96%, începând cu 01.05.2011. Automat, a crescut şi redevenţa firmei de salubrizare, cu acelaşi procent. Doar că majorarea redevenţei s-a aplicat retroactiv, deci şi pe lunile anterioare hotărârii de Consiliu Local.

Acest lucru a nemulţumit conducerea Urbana SA, care a acţionat în instanţă Primăria Bistriţa. Miza a fost aproape o sută de mii de lei (circa un miliarde lei vechi), sumă ce reprezenta redevenţa şi majorările aplicate pe primele patru luni din 2011.

În plus, Curtea de Conturi, în urma unui control de urgenţă la primărie, a sesizat problemele şi a dat ordin ca sumele nerecuperate să intre de urgenţă în conturile instituţiei. Totodată, inspectorii Curţii de Conturi au constatat şi alte nereguli în actele contabile ale Primăriei Bistriţa, mai precis fiind vorba de neîncasarea taxei de depozitare a deşeurilor pe rampă, în intervalul 2007-2010. Astfel, s-a acumulat o datorie de 607.653 lei. Se mai adaugă 100.000 de lei reprezentând redevenţa şi penalităţile aferente întârzierii din primele patru luni ale anului 2011.

Bătălia în instanţă a durat aproape trei ani, perioadă în care s-au făcut analize şi calcule, dar în cele din urmă judecătorii au dat câştig de cauză Primăriei Bistriţa.

Războiul dus cu Primăria Bistriţa se pare că nu a fost de ajuns pentru Urbana SA, întrucât deţinătoarea firmei, Marinela Oprea a anunţat că este hotărâtă să nu se lase cu una cu două în ce priveşte contractul câştigat de Vitalia SA. Potrivit Marinelei Oprea, a fost depusă o plângere la Curtea de Apel Cluj, fiind contestat încă o dată contractul de colectare şi depozitare a deşeurilor din judeţ.

SC Codrişor SRL se raliază vocii SC Urbana SA atunci când spune că va veni o perioadă grea din punct de vedere financiar odată cu apariţia noului operator de la Tărpiu.

 

Documentaţiile lui Creţu sug banii de la buget!

$
0
0

În timp ce sunt străzi încă neasfaltate în Bistriţa, iar reţeaua de apă şi canalizare nu este completă, primarul Ovidiu Creţu vrea să toace bani de la buget pe documentaţii pe care să le ţină la sertar, dar şi pe proiecte care nu aduc niciun beneficiu municipiului.

Acestea nu sunt sigurele cheltuieli aiurea pe care intenţionează să le facă anul acesta municipalitatea bistriţeană condusă de primarul Creţu. Pe listă se află în continuare pista de schi din Wonderland, realizarea unei linii de tramvai, fântâni arteziene sau echipamente de fitness.

Continuăm să prezentăm lista proiectelor pe care primarul Ovidiu Teodor Creţu vrea să le întocmească anul acesta, fără noimă şi fără a indica vreo sursă de finanţare pentru investiţiile respective. Astfel că, până una alta, edilul Bistriţei toacă bani de la buget pentru proiecte megalomanice care nu aduc beneficii bistriţenilor plătitori de taxe şi impozite.

 

De parcări vorbeşte din mandatul trecut

Aşa cum am precizat în numărul trecut al publicaţiei noastre, o promisiune mai veche a primarului Ovidiu Creţu şi nedusă la îndeplinire este realizarea unei parcări subterane în Piaţa Mihai Eminescu, proiect care se doreşte a fi finanţat din fonduri europene. Anul acesta sunt prevăzuţi 90.000 lei numai pentru studii de specialitate +SF+ avize/acorduri.

Aceasta nu este singurul proiect cu privire la parcări pe care edilul Bistriţei vrea să cheltuiască bani anul acesta. Astfel în zona străzii Bistricioarei, Ovidiu Creţu intenţionează să creeze o parcare supraterană etajată, drept urmare a prevăzut ca din bugetul local să fie cheltuiţi 70.000 doar pentru studii. Obiectivul pe care l-a ochit primarul Creţu în zona respectivă pentru a-l transforma în parcare supraterană etajată, cu nu mai puţin de 500 de locuri de parcare, este un punct termic dezafectat şi care multă vreme a servit drept adăpost oamenilor străzii. Anul trecut, municipalitatea l-a câştigat în instanţă după ce câţiva ani de zile s-a luptat cu lichidatorul fostului Proditerm pentru proprietatea mai multor puncte termice din municipiu. La câţiva metri mai sus, pe strada Petre Ispirescu, Ovidiu Creţu a gândit amenajarea a încă unei parcări supraterane.

Dacă parcarea din Mihai Eminescu şi cea de pe Bistricioarei Ovidiu Creţu spune că vor fi realizate din fonduri europene, care la drept vorbind nu se ştie când vor fi accesate, parcarea de pe Ispirescu se pare că va fi realizată din fonduri proprii, adică de la bugetul local. Costul total al investiţiilor este estimat la circa 1,2 milioane lei.

O altă serie de studii în care apare menţionată o parcare supraterană, şi de care s-a mai făcut vorbire în anii trecuţi, se referă la amenajarea circulaţiei în zona Decebal, Cuza Vodă Ioan Slavici. Costurile documentaţiilor se ridică la nu mai puţin de 69.354 lei.

Partea proastă este că deşi municipiul este gâtuit de numărul mare de maşini parcate aiurea, Primăria Bistriţa nu a dat deocamdată un termen de finalizare al celor trei parcări sub şi supraterane, de care este nevoie mare, primarul Ovidiu Creţu lansând de-a lungul anilor doar promisiuni fără acoperire.

 

Pista de biciclete reloaded

Amenajarea pistei de biciclişti nu a fost nici ea uitată şi în acest sens a prevăzut întocmirea unui studiu de fezabilitate contra 70.000 lei. Asta după ce în urmă cu nici doi ani, Ovidiu Creţu a mai tocat de la bugetul local nu mai puţin de 11.600 de euro, adică circa 50.000 lei la acea vreme, pentru un aşa numit studiu de soluţii. Respectiva documentaţie a fost întocmită de o societate germană din Herzogenrath, oraşul înfrăţit cu Bistriţa – VSU GmbH Beratende Ingenieure für Verkehr. În respectivul studiu de soluţii, municipiul Bistriţa este comparat cu oraşul german Bonn, care are o populaţie de aproape cinci ori mai numeroasă.

„Oraşul Bistriţa, scrie în studiul respectiv, intenţionează să construiască o reţea de piste pentru ciclism. Acest lucru ar trebui să apară în viitor ca o modalitate de reducere a traficului şi a protecţiei mediului”, scrie în studiul plătit cu bani grei de municipalitate, în care ideea de bază este ca în 10 ani de la demararea propriu-zisă a proiectului să fie realizaţi nu mai puţin de 112 km de piste de biciclete. Investiţia s-ar ridica la aproximativ 28,5 milioane lei, sumă în care este inclus şi un indice de inflaţie de 6%. Dacă s-ar pune în aplicare proiectul, timp de 10 ani, Primăria Bistriţa ar trebui să plătească anual circa 2,5 milioane lei.

 

Vrea să vadă oraşul de sus… măcar în hârtii

Anul acesta Primăria Bistriţa vrea să investească 14.516 lei pentru întocmirea documentaţiei cu privire la amenajarea unui punct Belvedere asupra oraşului în fostul turn al fostului Proditerm. Ideea de fapt a pornit de la omul de afaceri Lucian Ungur care prin 2008 a depus o solicitare la primărie pentru concesionarea turnului în vederea realizării acolo a unui restaurant rotitor şi o central electrică, pentru care ar fi intenţionat să investească circa trei milioane de euro. Cum afacerile lui Ungur au luat-o la vale, nu s-a mai concretizat nimic, însă ideea nu a fost uitată de primarul Creţu, astfel că încă de anul trecut făcea vorbire de realizarea unui punct Belvedere asupra oraşului. Drept urmare şi în 2013 a cuprins la buget suma de 20.000 de lei pentru întocmirea de documentaţii.

 

Bani tocaţi pe fântâni arteziene

Bani aiurea sunt şi vor mai fi cheltuiţi de primăria condusă de Ovidiu Creţu pentru realizarea de fântâni arteziene. Anul acesta sunt programate a fi date în folosinţă două astfel de fântâni pentru care municipalitatea a încheiat contracte deja în valoare de 500.000 de lei, la care se adaugă alte aproape 400.000 de lei pentru mobilier urban, sculpturi, iluminat şi reconfigurări de alei.

Cea mai costisitoare fântână arteziană este cea din sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gheorghe Pop de Băseşti, pentru care municipalitatea toacă nu mai puţin de 268.000 de lei. Lucrările au început încă de anul trecut însă de aproape o jumătate de an acestea stagnează. Investiţia nu se rezumă la cei 268.000 de lei, întrucât primăria va mai cheltui încă pe atâta pentru achiziţia de mobilier urban, spaţii verzi, dar şi o statuie de mari dimensiuni.

Cea de a doua fântână va fi amenajată în cartierul Ştefan cel Mare, pentru care este alocată suma de 280.000 de lei, la care se adaugă încă o sută de mii pentru mobilierul urban şi amenajările aferente.

 

Cum au ajuns ţiganii locuitori „ultracentrali” ai municipiului Bistriţa

$
0
0

De-a lungul timpului, inclusiv în perioada comunistă, relocarea ţiganilor în centrul municipiului Bistriţa a fost legată de numele “sasului” Andrei Weingartner, fost primar al municipiului Bistriţa în perioada 1971-1985.

Acesta, a fost unul dintre cei mai apreciaţi primari din perioada respectivă, iar cei mai în varstă şi-l amintesc cu nostalgie şi regretă Bistriţa de atunci, considerat unul dintre cele mai curate şi pline de verdeaţă oraşe din România.

 

 Au circulat şi mai circulă şi în prezent adevărate legende despre relocarea ţiganilor în centrul istoric al Bistriţei, practic între zidurile fostei cetăţi fortificate a burgului medieval, în clădiri cu o valoare istorică inestimabilă care au aparţinut saşilor, cei care au infiinţat practic cetatea şi oraşul de mai târziu, Bistriţa.

La un moment s-a vorbit ca operatiunea respectiva a fost facuta de primarul Andrei Weingartner cu de la sine putere, ca acesta ar fi fost evreu de origine, iar aducerea ţiganilor in centrul istoric al orasului Bistriţa, s-a făcut ca un gest de frondă pe fondul emigrării în masa a saşilor în Republica Federală Germania, iar locarea ţiganilor în fostele locuinte ale saşilor a avut drept scop degradarea şi distrugerea acestora.

Cel puţin acest aspect a reuşit pe deplin, nu din vina exclusivă a fostului primar, centrul istoric al Bistriţei ajunsese la un moment dat  un loc insalubru, o cloacă, cu mirosuri greu de suportat, evitat de majoritatea cetăţenilor, mai ales la caderea întunericului.

Nimic mai fals şi mai departe de adevăr. Andrei Weingartner, fostul primar comunist al municipiului Bistriţa, a fost un cetăţean român, tatăl de origine maghiară, Veres, din Beclean, iar mama sască, nascută Weingartner, a purtat numele mamei, probabil că în acele timpuri un nume cu rezonanţe germane dădea mai bine la dosar. A fost absolvent de politehnică, inginer, membru PCR.

 

Andrei Weingartner a avut neşansa, dacă putem spune aşa, că a ajuns primar al Bistriţei în 1971, perioada cand a început al doilea mare val al emigrării populaţiei de origine germană din România, de după cel de-al Doilea Război Mondial. S-a vorbit, şi asta este un alt neadevăr strigător la cer, că regimul comunist, Ceauşescu, i-a vândut pe saşi, inclusiv pe cei din Bistriţa.

Nu România, nu regimul comunist a făcut acest lucru, iniţiativa de emigrare a saşilor a venit din exterior, de la autorităţile Germaniei Occidentale.

Şi a fost în primul rând o operaţiune a serviciilor secrete ale celor două ţări, respectiv a organelor de securitate şi a omologilor vest-germani.

Germania Occidentală avea nevoie de fortă de muncă ca de aer, în condiţiile de după război. Emigrarea saşilor din România a venit ca o gură de oxigen pentru economia germană. În perioada respectivă au ajuns şi turcii în Germania, pentru compesarea forţei de muncă distrusă de război, ajungând astăzi să reprezinte un procent important din populaţia acestei ţări.

Sigur, s-au dat bani, suma totală vehiculată platită de Germania României se ridică undeva la 1 miliard de mărci. Banii nu au intrat în conturile personale ale conducătorilor comunişti ai României, nici în cele ale lui Gheorghiu Dej, nici în ale lui Nicolae Ceauşescu, ci au intrat în conturi ale statului român şi au fost folosite pentru necesităţile economiei, într-o primă etapă, şi ulterior pentru plata datoriei externe.

Niciodată Germania nu o sa spună că Ceauşescu i-a vândut pe şvabi şi pe saşi.

 În Bistriţa şi în judetul Bistriţa-Năsăud, ţiganii reprezentau la vremea respectivă, prin anii 1970,  circa 3,9-4% din totalul populaţiei, fiind situaţi pe locul trei ca pondere, după români şi maghiari. În judeţ cei mai mulţi ţigani se găseau în comunele Teaca, Lechinţa, Romuli, Zagra, Reteag şi Livezile. Comunităţi compacte de ţigani se găseau şi se găsesc şi în comuna Tiha-Bârgăului, satul Tureac, în zona numită Bozgani, Rusu-Bârgaului, catunul Bureauca, zona Budacului şi Vermeş.

În mediul urban cei mai multi ţigani locuiau în Bistriţa, proporţia fiind undeva între 4-5% .

În perioada comunistă, ţiganii au avut o situaţie  mai aparte în judeţul Bistriţa-Năsăud, unii dintre ei fiind implicaţi în edificarea noului regim şi acest fapt a condus la apariţia unor prejudecăţi, existând voci care au pus şi pe seama acestor minoritari instaurarea modelului sovietic de la noi, afirmându-se despre ţigani că ar fi constituit instrumentele “declasate” şi “brutale” ale aparatului de represiune, securitate şi miliţie. Există un adevar în acest lucru, mulţi ţigani au fost folosiţi de către regimul comunist pentru consolidarea regimului, dat fiind faptul că aveau o “origine socială sănătoasa”, iar, în plus, fusesera şi victime ale regimului antonescian.

Aşa se explică faptul că mulţi primari, ofiţeri inferiori din Miliţie şi Securitate, au fost etnici ţigani şi singura lor pregătire a fost cursurile rapide la Şcolile de Partid.

Comuniştii au dus începând cu 1948, în zona Bistriţei, şi nu numai, o politică de sedentarizare a ţiganilor nomazi, iar în luna aprilie a aceluiaşi an s-a declanşat o vastă operaţiune de identificare, inclusiv a şatrelor de ţigani şi înregistrare a lor la Birourile de Evidenţă a Populaţiei. A fost o operaţiune dificilă şi de lungă durată care a presupus întocmirea actelor de identitate şi atribuirea de nume uzuale româneşti. Acest aspect a fost o acţiune care a revoluţionat comunităţile de ţigani, majoritatea neavând decât un singur nume şi de multe ori cu conotaţii vulgare, pornografice, antisociale.

Regimul comunist a căutat să “românizeze” şi habitalul ţiganilor, prin sedentarizare şi măsuri de eliminare a nomadismului. Odată cu politica de sistematizare a municipiului Bistriţa, a politicii de industrializare, crearea zonei industriale, edificarea noilor cartiere de locuinţe, ţiganii au fost mutaţi din diferitele locaţii unde sălăşluiau pe raza oraşului, în casele rămase pustii după plecarea saşilor.

 

Această operaţiune a coincis practic cu inceperea mandatului în calitate de primar al municipiului Bistriţa a lui Andrei Weingartner. Practic relocarea acestora s-a facut cu aprobarea celor de Comitetul Judeţean al PCR Bistriţa-Năsăud, prim-secretar era la data respectivă, un alt român neaoş, Adalbert Crişan, membru al Comitetului Central al PCR, dar şi Preşedintele Consiliului Judetean Bistriţa-Năsăud şi a conducerii PCR de la centru. Asemenea fenomene, pe o scară mai mică sau petrecut şi în alte oraşe din România.

În momentul respectiv ţiganii locuiau la periferiile Bistriţei în cocioabe şi bordeie insalubre.

Despre situaţia ţiganilor din Bistriţa, cel mai concludent vorbeşte un document adresat Consiliului de Miniştri, la 28 iunie 1952, despre o comunitate formată din 5.980 de suflete.

“În general locuiesc în case şi bordeie şi numai în mică măsură în corturi. Aşezările acestei populaţii sunt la periferia localităţilor şi sub formă grupată. Locuinţele sunt insalubre, cu excepţia câtorva cazuri din oraşul Bistriţa. Condiţiile sanitare le lipsesc din cauza insalubrităţii locuinţelor şi a alimentaţiei insuficente. În ceea ce priveşte viaţa culturală, această categorie de populaţie în ultimii doi ani a reuşit să fie încadrată în acţiunile de culturalizare a maselor, astfel că populaţia şcolară frecventează şcolile în proporţie  de 50-60%, iar numărul analfabeţilor este de 30%. Ocupaţiile mai frecvente sunt următoarele, la sate, fierari, cărămidari, cei mai mulţi, geambaşi, muncitori forestieri, muncitori agricoli şi o mică parte muzicanţi. La oraşe, ospătari, chelneri, muzicanţi, hingheri, măturători”.

Dat fiind politica de industrializare a oraşului, construirea zonei industriale, a noile cartiere unde urma să fie amplasată forţa de muncă necesară fabricilor şi uzinelor care se ridicau într-un ritm alert, a apărut necesitatea ca ţiganii să fie relocaţi, urmând să fie plasaţi  în spaţii de locuit mai decente, salubre.

 

Planul relocarii ţiganilor a fost discutat la nivelul Comitetului Judeţean al PCR, a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi la nivelul Primăriei şi a Consiliului Popular Bistriţa.

“Operaţiunea” a constat în mutarea treptată a ţiganilor pe măsură ce saşii emigrau în Germania şi eliberau locuinţele deţinute. Au fost vizate în special spaţiile locuibile din zona actuală a Pietonalului, fosta stradă Calea Armatei Roşii, str. Dornei, str. Teilor (actual Gh. Şincai, str.Titulescu, Piaţa Mică, Piaţa Petru Rareş, str. Albert Berger. Str. Mihail Kogalniceanu etc.)

Nici un moment gruparea ţiganilor în centrul istoric al municipiului Bistriţa nu a fost văzuta ca o ghetoizare, era împotriva principiilor autorităţilor timpului, a politicii PCR, dar comasarea acestora a permis un control mai riguros asupra comunităţii ţigăneşti din Bistriţa, implicit în domeniul prevenirii şi reducerii criminalităţii în rândurile acestei etnii.

S-a preconizat de către primarul Andrei Weingartner, de autorităţile comuniste, ca această măsură să dureze câţiva ani, până când reuşeau să construiască blocuri de locuinţe, iar ţiganilor să le fie repartizate treptat apartamente în blocurile nou construite împreună cu populaţia majoritară.

O primă încercare s-a facut prin anii 1979-1980, când din cota alocată de apartamente pentru cetăţenii care aveau un loc de muncă stabil, pe platforma industrială a oraşului, muncitori, funcţionari publici, cadre ale MI, Armată, s-a repartizat şi acestora un număr de apartamente. Experimetul s-a făcut în mai multe blocuri de pe strada Sucevei, în cele situate lângă fosta fabrică de bere şi baza de producţie a IACM Bistriţa.

“Operaţiunea” a fost un eşec total, ţiganii mutaţi în apartamentele respective, într-o perioadă scurtă de timp le-au distrus la propriu, au dat foc la geamuri şi la uşi, au făcut foc deschis în apartamente, au adăpostit caii în apartamentele de la parter, au descompletat şi distrus instalaţiile de apă şi sanitare.

Mai mult, au creat o stare de disconfort prin comportarea specifică acestei etnii faţă de ceilalţi locatari, nu de puţine ori organele de ordine, miliţia, au avut de rezolvat nenumărate situaţii conflictuale.

Este o situaţie identică cu ceea ce se întâmplă în prezent, “operaţiunea” inversă de remutare a ţiganilor din centrul istoric al Bistriţei de către primarul Ovidiu Creţu în blocurile sociale, blocuri ANL, locuinţe de necesitate.

Comportarea acestora lasă de dorit, generând proteste din partea celorlalţi locatari, nu-şi achită chiriile, cheltuielile privind plata facturilor de întreţinere, apă, curent electric, gaz, distrug şi devastează spaţiile publice.

centru bistrita

 

Cea mai sexy bistriteanca. TOP 10 fete care te vor seduce de Dragobete doar printr-o poza de pe Facebook

$
0
0

Bistritencele au facut furori la nivel national. Frumoasele surori Salanta au topit zapezile din Romania, insa ele nu sunt singurele persoane cu sex-appeal din judetul Bistrita-Nasaud. Gazeta de Bistrita va prezinta de DRAGOBETE un top al celor mai “like”-uite poze de pe Facebook sperand ca intr-un final sa hotarati care este cea mai sexy fata din Bistrita-Nasaud. Ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place, daramite lui Dragobete…Dragobetele in acest an nu pupa fetele, ci voteaza fetele:)

Giorgiana Creta este o tanara scorpioana care iti poate cu usurinta frange inima. Ea urmeaza cursurile liceului de muzica Tudor Jarda din Bistrita. Cea mai likeuita poza a Giorgianei este cea de mai jos, cu 557 de likeuri. Profilul de Facebook a Georgianei poate fi accesat aici.

giorgiana creta

Saltan Jenifer are doar 17, dar rupe gura targului. Ea strange si 670 de likeuri la o poza, iar tanara are niste forme demne de invidiat. Pe 24 iunie aceasta implineste 18 ani, iar de atunci poate  face orice. Pozeaza drept model, iar profilul ei poate fi accesat pe Facebook.

saltan jennifer

Bianca Alexandra Habor este un seducator fotomodel din Bistrita. Ea strange aproape 1.500 de likeuri la o poza. “N-am niciun plan , ma bazez pe instinct” este unul dintre dictoanele pe care aparent se bazeaza Bianca, iar orice doritor ar putea sa ii starneasca instincturile pozitive. De obicei o puteti urmari pe Bianca la prezentarile de moda de la un hotelul de cinci stele din Bistrita, unde defileaza in tinute provocatoare. Ea este consilier national al tinerilor si urmeaza cursurile Colegiului National Andrei Muresanu.

alexandra habor bianca

Amalia Lorena arata ca o vedete dintr-un film de la Hollywood. Strange aproape 500 de likeuri la o poza, dar ar merita mult mai mult. Ea este momentan intr-o relatie. Urmeaza orele Colegiului National Andrei Muresanu.

amalia lorena

Andreea Berbecar este o alta frumusete originara din Bistrita. Pozeaza senzual, se uita direct in obiectiv si te face sa te topesti cand te uiti la pozele ei de profil. Te poate seduce doar cu o poza, dar daca o vezi fata in fata….Andreea este in zodia Berbec. Ea este majoreta in cadrul clubului Cheers Bistrita. Formatia ei s-a calificat in etapa urmatoare din Romania danseaza si va putea fi urmarita la televizor pe Antena 1. Andreea a reusit sa stranga peste 800 de likeuri la poza ei de profil.

andreea berbecar

O alta majoreta care v-ar putea fura mintile este Karina Bozga. Ea este pasionata de mai multe sporturi, practicand si kangoo jumps. Karina face sfoara cu usurinta si pe orizontala si pe verticala, iar daca nu esti atent cu ea, te poate lega pentru tot restul vietii. Karina a strans aproape 900 de likeuri la una dintre pozele sale.

karina bozga
Oana Greff este o adevarata frumusete a naturii. Bistriteanca te poate seduce cu rochiile ei fascinante, te poate invata balet sau iti poate arata cat de frumoasa este viata prin doar un singur zambet.  Conform profilului Oanei de Facebook ea este dansator la Centrul Judetean pentru Cultura si in trecut a studiat la Colegiul National Liviu Rebreanu.

oana greff

Oana Maria este o alta fiinta feminina care te-ar putea da pe spate cu tactica privirii. Ea este originara din Magura Ilvei, insa iti ajunge sa o privesti o data in costum de baie ca sa nu mai ii dai importanta unei localitati sau unui nume. Frumoasa scorpioana te va atrage cu siguranta intr-o capcana precum intr-un visul din care nu iti vei dori sa evadezi niciodata.

oana maria

Andra Roxane este o alta bistriteanca cu o frumusete mistica. Ea este eleva la Coelgiul Tehnic INFOEL. Andra este o fana a lui Raku.

andra roxana

Alma Bezerita este o alta bistriteanca care ti-ar putea fura inima. Blonda ar studia in Marea Britanie, insa orasul ei natal este Bistrita. Ea strange aproape 1.000 de likeuri la o poza, iar stilul ei dulce si inocent s-ar putea sa va puna pe ganduri….

alma bezerita

Sursa fotografii: Facebook.com

Ovidiu Puţura, eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei

$
0
0

Premierul Victor Ponta a decis, luni, eliberarea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a lui Ovidiu Puţura, informează Mediafax.

 

“La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Ovidiu Puţura se eliberează din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei”, potrivit documentului publicat luni în Monitorul Oficial.

Bistriţeanul Ovidiu Puţura (PNL), judecător şi fost director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei, a fost numit, în 17 mai 2012, în funcţia de secretar de stat la MJ.

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR.

În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens.

Potrivit Mediafax, Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imedat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la MJ.

Reprezentanţii MJ arătau atunci, într-un comunicat de presă remis Mediafax, că, potrivit legii, Guvernul poate aproba participarea persoanelor care deţin funcţia de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţii asimilate acestora, ca reprezentanţi ai statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) ori ca membri în Consiliul de Administraţie al regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale, instituţiilor publice ori ale societăţilor comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, de interes strategic sau în cazul în care un interes public impune aceasta.

Potrivit MJ, Guvernul a aprobat, în 15 ianuarie, în baza Legii 161/2003, Memorandumul privind participarea secretarului de stat Ovidiu Puţura, în calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC CFR SA. Astfel, Puţura poate fi şi secretar de stat, şi membru într-un consiliu de administraţie al unei societăţi de stat, nefiind în stare de incompatibilitate.

“Menţionăm faptul că, în acest sens, există şi punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate emis la 14.10.2013, la cererea domnului Ovidiu Puţura”, adăugau reprezentanţii MJ, potrivit sursei citate.

Pictorul Marius Bodea, debut la Năsăud

$
0
0

În sala de expoziţii a Muzeului Grăniceresc Năsăud, va avea loc, vineri, 28 februarie, vernisajul expoziţiei de pictură „Cadre”, expoziţie care marchează debutul pictorului năsăudean Marius Bodea, un pictor tânăr cu un stil divers şi foarte interesant.

Expoziţia va dura două săptămâni, mai exact din 28 februarie până în 15 martie, şi poate fi admirată de doritori, de luni până vineri, între orele 08:00-16:00.

Vernisajul se va desfăşura într-un cadru extrem de plăcut alături de cunoscutul interpret Codruţ Cioarec (Bistriţeanul), care va încânta printr-un program de muzică Jazz.  La vernisaj, vor fi prezenţi fini cunoscători, colecţionari, membrii ai administraţiei locale şi judeţene, critici şi apropiaţi ai artistului. Vernisarea va fi susţinută de către domnul Dan Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc Năsăud şi de către domnul Lucian Bichigean, cunoscut pictor local şi profesor de desen.

Acest eveniment este susţinut şi organizat de către Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud în parteneriat cu Muzeul Grăniceresc Năsăud cu sprijinul Primăriei Năsăud şi al Consiliului Local Năsăud.

 


Johannis: Retragerea miniştrilor liberali din Guvern nu este o decizie reversibilă

$
0
0

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că “negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat”, informează Mediafax.

“Negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat. Această situaţie va fi adusă la cunoştinţa şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente. (…). Acolo se va trage o concluzie”, a spus Iohannis.

Întrebat ce se va întâmpla la Delegaţia Permanentă, Iohannis a răspuns: “Probabil, Delegaţia Permanentă va constata acelaşi lucru, că negocierile au eşuat şi că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Şi atunci probabil un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern”.

Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că eventuala retragere a miniştrilor liberali din Guvern “nu este o decizie reversibilă”.

Luni, trei demnitari liberali au fost demişi din funcţii de premierul Victor Ponta. Este vorba de Ovidiu Puţura, eliberat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Bogdan Nica, înlocuit din funcţia de preşedinte al ANPC de vicepreşedintele instituţiei, social democratul Marius Dunca, şi secretarul de stat în Ministerul Educației, Ștefania Duminică, acuzată că a plagiat lucrarea de disertație.

Cristian Florian (PDL): La graniţa ţării se moare, PSD e-n sărbătoare

$
0
0

Situaţia din Ucraina îngrijorează o lume întreagă; am asistat la un război civil, în Ucraina oamenii au murit pentru o justă cauză, pentru democraţie, pentru libertate, pentru dreptul de a trăi într-o societate corectă cu adevărat aparţinând secolului 21 şi nu tributară unui sistem vechi, totalitar, comunist.

Noi, România avem o mare responsabilitate în ceea ce priveşte poziţia noastră faţă de tensiunile din Ucraina, nu doar în calitatea noastră de stat membru NATO si UE ci în primul rând în calitatea noastră, cea mai importantă în această ecuaţie, cea de buni vecini.

Ca un semn de normalitate, de omenie, noi trebuie să venim în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, a celor care îşi pierd vieţile pentru libertate, chiar la graniţa cu România.

Trebuie să avem respect faţă de suferinţa unor oameni şi este până la urmă şi responsabilitatea politică a unui stat, care trebuie să îşi asume stabilitatea geopolitică a zonei dar şi corecta respectare a dreptului la viaţă a tuturor cetăţenilor din regiune.

Rolul României trebuia să fie unul activ, nu unul pasiv, pentru a se curma genocidul şi pentru a se reveni la o stare de normalitate, la un climat sănătos care să asigure siguranţa cetăţenilor, de aceea atitudinea pasivă a guvernului Ponta de până acum în această chestiune este de neacceptat.

Ţări ca Polonia şi  Germania şi-au trimis deja reprezentanţi, iar România a ignorat  această chestiune, dramatismul evenimentelor atingând cote maxime în imediata noastră vecinătate.

Din nou, în timp ce oamenii mureau, de data aceasta la graniţa ţării, premierul petrecea, cu activul de partid, sărbătorind 4 ani de când e „conducătorul iubit” al principalului partid de guvernământ, demonstrând o uriaşă nepăsare dar şi o gravă iresponsabilitate.

Închei făcând un apel la solidaritate, la umanitate, la decenţă până la urmă şi la  bunul simţ care a caracterizat mereu acest popor şi rog distinşii domni guvernanţi să adopte o poziţie activa de sprijin a victimelor situaţiei din Ucraina si a romanilor din aceasta tara, dând dovadă de responsabilitate, măcar acum în al doisprezecelea ceas.

 

 

Senator Florian Daniel Cristian,

 

 

 

 

 

 

 

 

Emanuel Peica, reprezentantul Consiliului Judeţean al Elevilor BN la faza a doua a proiectului “CiNE contează pe Tine”

$
0
0

A doua activitate a proiectului „CiNE contează pe Tine”, implementat de Asociația Elevilor Mehedințeni şi cofinanţat prin Programul Tineret în Acțiune, acțiunea 5.1 – Întâlniri ale tinerilor cu responsabili ai politicilor de tineret, a avut loc, în perioada 20 – 23 februarie 2014, în staţiunea Băile Herculane din judeţul Caraş-Severin.
Din partea delegației Bistrița-Năsăud, a fost prezent Peica Emanuel , Director de departament : Mobilitate ,Informare ,Formare și Consiliere in cadrul Consiliului Județean al Elevilor. Acesta s-a implicat activ în sesiunile de lucru ce s-au desfășurat în cadrul proiectului și și-a adus aportul propriu prin experiența pe care o dețin, prezentând, în plenul seminarului,  viziunea elevilor din județul Bistrița-Năsăud și probleme cu care aceștia se confruntă.
Pe parcursul Seminarului Naţional de Instruire a Secretarilor, participanţii au luat parte la diverse sesiuni de formare, coordonate de reprezentanți ai structurii suport a Consiliului Naţional al Elevilor, profesori formatori, și de un secretar expert, ce are contact direct cu documentele ce privesc elevii. Temele abordate în cadrul atelierelor vor fi: deprinderea abilităţilor de identificare a principalelor categorii de elevi cu dificultăţi de adaptare, generate de natura socială şi/sau etnică, printr-un studiu realizat la nivelul fiecărui judeţ din ţară, centralizarea datelor şi realizarea unei mese rotunde / cafenea publică cu elevii din mediul rural, cu cei care provin din familii dezorganizate sau cu cei cu deviaţii comportamentale, cu cei cu venituri mici pe membru de familie și cu acei consumatori de alcool/droguri/substanţe de natură halucinogenă, ce  periclitează integritatea fizică şi psihică.
Membrii ce au participat la acest Seminar vor disemina informațiile primite ,în decursul a 60 de zile, alături de colegii din Consiliile Judeţene ale Elevilor din care provin, iar împreună vor identifica tipologiile de elevi de la nivelul fiecărei şcoli, apoi le vor clasifica şi vor realiza un centralizator cu date relevante la nivel judeţean.
Pe lângă secretarii Consiliilor Judeţene ale Elevilor și autorități locale, a fost invitat şi Romeo Moşoiu, Consilier al Ministrului Educaţiei Naţionale.

Stelian Dolha, comentarii la adresa lui Ilie Sîrbu pe Facebook: Un socru de coşmar„ nu este doar titlu de film, se joacă şi în politica românească

$
0
0

 

Ilie Sârbu e un socru minunat pentru premierul României, pentru care face toate treburile mai puţin curate, însă un adevărat coşmar pentru politică . Declaraţiile înveninate de astăzi la adresa preşedintelui Crin Antonescu, spuse între două negocieri cu UDMR, vorbesc de la sine.
Câtă neruşinare trebuie să ai ca să te trezeşti vorbind despre vile de protocol, SPP-işti şi maşinile scumpe pe care e gata să i le lase USD-ul ca şi cum esenţa responsabilităţii de preşedinte al Senatului s-ar reduce la asta? Sau ca şi cum ele ar aparţine familiei lărgite Sârbu-Ponta. Să reduci meritele unui om politic cu care ai tras alături într-o alianţă pe care ai construit-o cu atâtea eforturi în opoziţie şi cu care ai fost aliat atâta vreme şi încă eşti, la asemenea „accesorii” , e un afront nedemn de un om politic de acest nivel.
Trecând peste aceste remarci de Ferentari, ideea că preşedintele Crin Antonescu ar trebui să-şi dea demisia din fruntea Senatului, dacă are onoare, e din acelaşi registru. Îi sugerez socrului un alt refren:„ Premierul Ponta ar trebui să-şi dea demisia din funcţia mult mai efemeră de premier, câştigată conform primului protocol al USL si mai ales susţinerii PNL. Şi conform tuturor uzanţelor politice să depună mandatul care nu-i mai aparţine.
După care, conform Constituţiei să mearga cu noul guvern rezultat din noua majoritate cu UDMR-ul la preşedinte. Aceasta e calea corectă politic. Dar evident pentru domnii pentru care funcţiile sunt egale mai ales cu privilegiile, nu e cazul…

Daniel Suciu: Îndemnizaţiile primărilor – să încetăm cu ipocrizia

$
0
0

Conform Constituţiei, primăriile şi consiliile locale reprezintă autorităţile administraţiei publice şi, conform legii, reprezentanţii acestor unităţi rezolvă treburile publice din comune şi oraşe, pe toată durata mandatului conferit de către alegători. Cu toate că aceştia nu sunt subordonaţi nimănui, cu excepţia cetăţenilor, munca pe care ei o depun pentru comunitate şi atribuţiile asumate de către aceştia sunt stipulate de lege şi presupun, printre altele, organizarea alegerilor, a referendumului, a recensământului, alcătuiesc rapoarte economice, de mediu şi sociale ale unităţii administrative pe care o reprezintă. De asemenea, deţin responsabilitatea exerciţiului bugetar, exercitat în comună sau oraş, proiectelor economice şi de dezvoltare locală, cât mai fezabile şi corect elaborate în vederea absorbţiei fondurilor europene. Gestionează situaţii de urgenţă, serviciile publice, bunurile din patrimoniul public şi privat. Emit avize, acorduri şi autorizaţii, implementează angajamentele luate în vederea integrării europene în domeniul mediului şi apelor.

Ceea ce am dorit să evidenţiez este faptul că primarii poartă o uriaşă responsabilitate în raport cu statul şi cetăţenii săi. Primarii sunt cei care cunosc cel mai bine interesele şi problemele pe plan local, soluţionează eficient problemele colectivităţilor locale şi gestionează în mod eficient atât resursele ce li se alocă, dar şi cele create pe plan local.

Pentru a exemplifica rolul pe care un primar îl îndeplineşte în unitatea administrativ teritorială pe care o administrează, voi împărtăşi succesul pe care primarul din Lunca Ilvei l-a înregistrat, acela că prin proiectul de parteneriat public privat încheiat între Primărie şi fabrica Silvania International se asigură alimentarea cu căldura şi apă caldă în instituţiile comunei. Acest primar a administrat o investiţie în valoare de 2 milioane de euro, atribuită prin fonduri europene. Indemnizaţia domniei sale, ce nu este un caz singular în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse pentru dezvoltarea locală, totalizează suma de circa 1.720 de lei pe lună.

Există foarte multe cazuri similare, în care salariile sunt foarte reduse în raport cu responsabilităţile deţinute, precum primarul din Braniştea care primeşte o indemnizaţie în valoare de 2.000 de lei lunar, primarul din Ilva Mică încasează o indemnizaţie de 1.763 de lei pe lună, cel din comuna Şintereag obţine un venit de 1.680 lei lunar, iar primarului din comuna Monor i se oferă o indemnizaţie în valoare de circa 1.800 lei pe lună.

Dacă sumele menţionate mai sus au lăsat impresia că şefii administraţiilor publice locale, primarii, sunt mediocru remuneraţi, atunci voi aduce în atenţia voastră etapa imediat următoare salarizării şi anume pensionarea. În judeţul Bistriţa-Năsăud există primari în funcţie din anii 1989-’90, care au obţinut 5 sau 6 mandate consecutive şi au fost la conducere mai mult de 20 de ani, iar în curând se vor pensiona. Acesta este şi cazul primarului comunei Galaţii Bistriţei, care după 37 de ani în câmpul muncii, dintre care 22 de ani în administraţia locală, se va pensiona în acest an şi, conform calculelor efectuate, îi revine o pensie în valoare de 1.000 de lei. Aceşti oameni care au trăit toate regimurile politice, schimbările şi greutăţile, au răspuns în faţa oamenilor şi au dat dovadă de cinste şi demnitate timp de 20 de ani, nu pot fi batjocoriţi şi umiliţi, acum când ies la pensie.

Sper că suntem cu toţii de acord că a venit momentul să îi apreciem şi răsplătim pe oamenii care îşi îndeplinesc atribuţiile, cu dedicaţie şi succes, aşa cum se cuvine, discutând despre oamenii cu cea mai mare legitimitate electorală. Trebuie să îi răsplătim şi să îi sprijinim în eforturile depuse de-a lungul anilor, iar ţinând cont de sumele pe care aceştia le administrează, trebuie să îi protejăm de tentaţia corupţiei. La urma celor afirmate mai sus, sunt de acord şi consider că mărirea indemnizaţiilor primarilor este o măsură fundamental necesară, votul din comisiile de ieri fiind de salutat.

Daniel Suciu, deputat PSD

Viewing all 22877 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>