Quantcast
Channel: Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online
Viewing all 22930 articles
Browse latest View live

Titlu onorific acordat de ISU Bistrița către unui paramedic ce a salvat două vieți

$
0
0

În timp ce se întorcea de la un curs de prim ajutor un bărbat a reușit să ajungă înaintea echipajelor de intervenție și a acordat ajutor a două victime aflate într-o mașină avariată.

Conducătorul auto, o femeie, avea membrele inferioare prinse în caroseria autovehiculului, iar pasagerul, prezenta traumatisme și leziuni grave.

Salvatorul bistrițean a pătruns în autoturism pentru a verifica starea celor două victime și, cu ajutorul colegului pompier și unui echipaj SAJ, a reușit extragerea bărbatului din autoturismul implicat în accident. Cea de-a doua victimă, rămasă încarcerată, a putut fi extrasă doar cu ajutorul echipajului de descarcerare, însă, până la sosirea acestuia, el a reușit să o stabilizeze.

ISU Bistrița a anunțat: ”În uniformă sau în haine obişnuite, în tura de serviciu sau în timpul liber, pompierii salvatori sunt eroii anonimi care vin în ajutorul semenilor, ori de câte ori aceştia se găsesc în situaţii limită. Unul dintre ei este şi plutonierul major Cătălin Moldovan, din cadrul ISU Bistrița-Năsăud, care alături de alt paramedic bistrițean, plutonierul major Acu Ambrozie, a salvat viaţa a două persoane implicate într-un accident rutier grav, produs pe raza localității Bonțida din județul Cluj”.

”Din acel moment, s-a creat o legătură de suflet între salvator și cele două persoane, care astăzi trăiesc datorită lui și și-au revenit în totalitate. La două luni după cumplitul accident, acestea au luat legătura cu colegul nostru, mulțumindu-i pentru tot ceea ce a făcut pentru a le salva. De la începutul carierei militare în domeniul situaţiilor de urgenţă, acesta a reuşit să ducă la bun sfârşit sute de intervenţii în urma cărora tot atâtea persoane au fost salvate, fiind unul din cei mai apreciați paramedici din comunitatea noastră. Suntem onorați că, din miile de salvatori români, paramedicul bistriţean a fost desemnat Salvatorul de onoare al anului 2017”, a menționat ISU Bistrița.

Post-ul Titlu onorific acordat de ISU Bistrița către unui paramedic ce a salvat două vieți apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Unul dintre cei mai mari comercianți din Europa își deschide un magazin și în Bistrița

$
0
0

Un nou magazin se va deschide în Bistriţa Retail Park 1 de pe Calea Moldovei. Este vorba de unul din cei ma mari comercianți de încălţăminte din Europamotiv.

Firma Deichmann, prezentă cu aproape 3.857 magazine în peste 23 țãri europene și Statele Unite își va deschide un magazin chiar în Bistrița.

Pentru magazinul nou ce se va deschide, compania caută șef de magazin ce va fi responsabil pentru gestionarea, prezentarea, expunerea, aranjarea, promovarea şi vânzarea produselor în conformitate cu standardele și politicile comerciale ale companiei.

Candidatul ideal trebuie să aibă minim 2-3 ani experienţă pe o poziţie similară în domeniul vânzărilor în retail, să fie rezistent la sarcini repetitive şi stres, responsabil, cu capacitate de organizare şi coordonare la locul de muncă şi abilitate eficientă de comunicare şi relaţionare cu angajaţii.

Deichmann oferă şcolarizare şi dezvoltare profesională intensivă la celelalte magazine (minim 4 luni), pachet salarial atractiv și alte beneficii, disponibilitate la deplasări în interes de serviciu (100% perioadă şcolarizare, 10% după preluare), un loc de muncă sigur într-o companie internaţională de succes, potrivit timponline.ro

 

Post-ul Unul dintre cei mai mari comercianți din Europa își deschide un magazin și în Bistrița apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Furtuna de la Cluj s-a mutat la Bistrița. Află pagubele produse

$
0
0

În urma cu câteva momente a început furtuna în Bistrița. Pompierii au fost chemați la unitate din timpul liber pentru a ajunge la intervenții.Mai multe gospodării au fost afectate, iar în mai multe zone din Năsăud nu există curent electric.

Un acoperiș din Beclean a fost căzut în zona spitalului.

Un copac a căzut peste o persoană ce se afla în Parcul Municipal,

iar pe DN 17 C traficul a fost blocat din cauza copacilor căzuți.

Știre în curs de actualizare…

 

Post-ul Furtuna de la Cluj s-a mutat la Bistrița. Află pagubele produse apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Contractul pentru izolare termică a 8 blocuri, scos la licitaţie! Potul, circa 1,3 milioane de euro

$
0
0

Aproape 1,3 milioane de euro, fără TVA, pune la bătaie Primăria Bistriţa pentru reabilitarea a 8 blocuri de locuit din municipiu, care conţin nu mai puţin de 184 de apartamente. Licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări a fost lansată la finele lunii august, însă până la această dată nu s-a arătat nici un doritor.

 

Încă de la finalul anului 2013, primarul Ovidiu Creţu anunţa cu mare tam-tam că vrea să reabiliteze termic toate apartamentele din Bistriţa, folosindu-se, dacă este posibil, de fondurile europene. Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Bistriţa a început în anul 2008, investiţiile fiind susţinute iniţial din bugetul local. În patru ani însă, Primăria Bistriţa a izolat termic doar 800 de apartamente. Uniunea Europeană finanţează reabilitarea termică a blocurilor, fiind vizate blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.

Primăria Bistriţa se numără printre puţinele oraşe din ţară care au intrat în programul pilot. Au început licitaţiile, iar firmele câştigătoare s-au apucat de treabă.

Cum deja ne-am obişnuit şi pe aceste contracte de reabilitare termică a blocurilor au pus mâna firmele de casă ale Primăriei Bistriţa. Astfel, printre firmele care au pus mâna pe aceste contracte se numără: TCI Contractor, INST-Nistor, Frasinul sau Dimex. Printre firmele de casă ale Primăriei Bistriţa s-au strecurat şi două din afară. Este vorba despre Avril din Negreşti Oaş şi International FBS Holding din Zalău.

 

Valoare totală, peste 7,5 milioane lei! Pe lucrări se duc peste 5,7 milioane lei

Pe data de 28 iunie,Primăria Bistriţa a semnat contractulde finanţare pentru reabilitarea a optblocuri de locuinţe, proiectul fiind finanţat prin POR 2014-2020. Este primul astfel de proiect semnat în regiune, anunţă ADR Nord-Vest.

De acest proiect cu titlul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 6”, vor beneficia nu mai puţin de 344 de proprietari şi familiile acestora.

Valoarea totală a proiectului este 7.562.277,10 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 4.396.866,28 lei.

În urmă cu aproximativ o lună, municipalitatea bistriţeană a scos la licitaţie contractul privind „Executarea lucrărilor de izolare termică pentru obiectivele de investiţii din cadrul proiectului «Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe» – Bistriţa 6”.

Astfel, municipalitatea este dispusă să cheltuiască 5.719.162,85 lei (fără TVA), adică. 1.246.901,44 euro (fără TVA).

Principalele lucrări de reabilitare termică propuse pentru aceste blocuri, şi pe care câştigătorii contractelor vor trebui să le efectueze, sunt izolarea termică a faţadei – parte opacă şi parte vitrată, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei/termo-hidroizolarea în lipsa şarpantei, termoizolarea planşeului peste subsol, instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice pentru asigurarea iluminatului în spaţiile comune şi realizarea de lucrări conexe care vor cuprinde intervenţii minime de reparare / consolidare a imobilelor inclusiv şarpante, faţade, instalaţiei de distribuţie a apei reci, a a canalizării, instalaţiei electrice în spaţiile comune, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie etc.

 

Blocurile care vor fi reabilitate termic în această etapă sunt:

Lot 1:

– Blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Iosif Vulcan, nr.4, bl.C2 care cuprinde un număr de 30 apartamente;
– Blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Octavian Goga, nr.6, bl.B2 care cuprinde un număr de 20 apartamente;
– Blocul de llocuinţedin municipiul Bistriţa, str. Octavian Goga, nr.8, bl.B3 care cuprinde un număr de 20 apartamente;
– Blocul de locuinţedin municipiul Bistriţa, str. Solomon Halita, nr.2, care cuprinde un număr de 16 apartamente;
– Blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. 1 Decembrie, nr.2, bl.B4, care cuprinde un număr de 24 apartamente.

Lot 2:

– Blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Gării, nr.30, care cuprinde un număr de 180 apartamente.

Lot 3

– Blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. 1Decembrie, nr.2, bl.3, care cuprinde un număr de 20 apartamente;

– Blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Octavian Goga, nr.4, bl.B1, care cuprinde un număr de 20 apartamente.

 

Condiţii pentru ofertanţi

Firmele care doresc să se înscrie la licitaţie vor trebui să îndeplinească nişte condiţii. Potrivit criteriilor anunţate de municipalitate pe SEAP, cifra de afaceri medie anuală pentru ultimii trei ani nu trebuie să fie mai mică de : pentru Lot 1: – 4.000.000 lei, fără TVA, pentru Lot 2-5.000.000 lei, fără TVA, pentru lot 3 – 2.000.000 lei, fără TVA.

Operatorii economici participanţi la procedură trebuie să facă dovada că au în dotare sau dispun (contract de proprietate/închiriere/leasing, sau alte documente care să facă dovada punerii la dispoziţie, de utilaje şi echipamente necesare execuţiei lucrărilor care fac obiectul prezentei proceduri de atribuire. În acest sens vor prezenta o lista cu utilajele şi echipamentele necesare. Această listă trebuie să includă schela metalică sau un alt utilaj care asigură aceeaşi funcţiune ca şi schela metalică, care să permită acoperirea unei suprafeţe de faţadă a blocului de minim 1.000 mp pentru lotul 2 şi minim 500 mp pentru fiecare din celelalte două loturi.

„Având în vedere derularea în paralel a lucrărilor aferente loturilor, în situaţia în care un operator economic depune oferta pentru mai multe loturi, resursele de utilaje şi echipamente nominalizate în vederea îndeplinirii cerinţei trebuie să fie diferite pentru fiecare lot în parte. Ofertantul câştigător va lua toate măsurile necesare pentru a asigura dotarea cu utilajele şi echipamentele necesare pe toată perioada de realizare a contractului”, mai precizează municipalitatea.

Nu în ultimul rând, pentru a intra în cursă, ofertanţii trebuie să prezinte o listă a principalelor lucrări realizate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 5 ani, cu indicarea valorilor, datelor şi beneficiarii publici sau privaţi. Totodată vor trebuie să prezinte o listă de lucrări similare (lucrări de construcţii civile şi/sau industriale), în valoare cumulată de minim :

  • 2.000.000,00 lei, fără TVA –lotul 1
  • 2.500.000 lei fără TVA – lot 2
  • 1.000.000 lei fără TVA – lot 3.

 

Contractul pentru Bistriţa 16, semnat! Valoarea totală, peste 10,7 milioane lei

În vara acestui an, municipalitatea a mai semnat două contracte de finanţare, care vor fi şi acestea scoase la licitaţie pentru atribuirea contractelor de lucrări.

Unul dintre acestea  – „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16”,  – a fost semnat în luna iunieşi se va derula în perioada 20.07.2017 – 20.01.2019. Astfel, încă zece blocuri din Bistriţa, cu 542 de apartamente în total, vor fi reabilitate termic cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

Valoarea totală a proiectului este 10.733.017,82 lei, circa 2,4 milioane euro, din care valoarea nerambursabilă este de 5.982.317,81 lei, circa 1,3 milioane euro (55,74% din valoarea totală a proiectului) şi contribuţie proprie (cheltuieli eligibile şi cheltuieli neeligibile) suportată de municipiul Bistriţa împreună cu proprietarii apartamentelor, în valoare de 4.750.700,01 lei (44,26% din valoarea totală a proiectului, din care 40% contribuţie la valoarea eligibilă a proiectului – contribuţia proprietarilor între 3,5% şi 25% în funcţie de venitul acestora şi 4,26% reprezentând cheltuieli neeligibile).

Blocurile care vor fi reabilitate termic în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16”sunt:

  1. strada Arţarilor nr. 30 (80 ap.);
  2. Aleea Spătarului nr. 6 (24 ap.);
  3. strada General Eremia Grigorescu nr. 1 (48 ap.);
  4. Intrarea Muncelului nr. 5 (60 ap.);
  5. Intrarea Muncelului nr. 7 (60 ap);
  6. Intrarea Turturelelor nr. 2 (78 ap.);
  7. Aleea Plopilor nr. 4 (40 ap.);
  8. Intrarea Pârcălabului nr. 5, strada Vasile Lupu nr, 19 (52 ap.);
  9. Aleea Greuceanu nr. 7 (40 ap.);
  10. Aleea Tihuţa nr. 7 (60 ap.).

 

Bistriţa 13, peste 5 milioane lei

De asemenea, la începutul lunii trecute, Primăria Bistriţa anunţa semnarea unui alt contract, pentru proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 13”, care se va derula în perioada 1.08.2017 – 31.01.2019. În această etapă vor fi reabilitate 6 blocuri de locuinţe, cu un număr de 192 de apartamente.

Mai precis este vorba de :-

  • General Grigore Bălan, nr. 37 (11 ap.)
  • Ion Minulescu, nr. 1 (62 ap.)
  • Aleea Tineretului (45 ap.)
  • Solomon Haliţă, nr. 3 (30 ap.)
  • Intrarea Castanului, nr. 1 (34 ap.)
  • Dragoş Vodă, nr. 3 (10 ap).

Valoarea totală a acestui proiect este de 5.092.467,99 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 2.973.236,06 lei (58,38% din valoarea totală a proiectului) ) şi contribuţie proprie (cheltuieli eligibile şi cheltuieli neeligibile) suportată de municipiul Bistriţa împreună cu proprietarii apartamentelor, în valoare de 2.119.231,93 lei.

Post-ul Contractul pentru izolare termică a 8 blocuri, scos la licitaţie! Potul, circa 1,3 milioane de euro apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

A dat spargerea secolului la Bistriţa! Legea este de partea sa şi în alte instanţe

$
0
0

Autorul mai multor spargeri celebre din Bistriţa, Vasile Ştefan Ciasar are toate cărţile în favoarea sa. Recent instanţa de judecată i-a admis acestuia plângerea formulată împotriva ordonanţei dată de procuror şi astfel infractorul a devenit liber de obligaţii, asta în măsura în care nici măcar nu este trimis în judecată pentru spargerile date la Bistriţa-Năsăud.

 

La începutul lunii septembrie, magistraţii de la Huedin au judecat plângerea lui Ciasar împotriva măsurii dispusă de procuror împotriva sa.

„Admite plângerea formulată de inculpatul CVŞ cu date personale, împotriva Ordonanţei procurorului din data de 05.07.2017 emisă în dosarul penal nr. 22/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin şi, în consecinţă: În temeiul art. 2151 alin. 5 NCPP rap. la art. 213 alin. 6 NCPP, revocă măsura controlului judiciar luată faţă de inculpatul CVŞ cu date personale, prin Încheierea penală nr. 5/10.03.2017 pronunţată în dosarul nr. 442/242/2017 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Huedin şi prelungită prin Ordonanţa de prelungire a controlului judiciar din data de 04.05.2017, Ordonanţa de prelungire a controlului judiciar din data de 05.07.2017 şi Ordonanţa de prelungire a controlului judiciar din data de 04.09.2017, emise în dosarul penal nr. 22/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin. În baza art. 275 alin. 3 NCPP cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.” se arată în soluţia pe scurt.

Dar asta nu e tot. Cu ajutorul Noului Cod Penal atât el cât şi al său complice, Pătatu au ajuns de fapt sub control judiciar la începutul verii acesteia. Norocul lor le-a survenit printr-o decizie a justiţiei bistriţene, absolut halucinantă, este o premieră în materie penală.Doi indivizi periculoşi, cu un CV impresionant, în special spargeri şi furturi din locuinţe, după ce au dat un tun de circa 110.000 de euro, catalogat ca „furtul secolului” în Bistriţa, au fost absolviţi de orice vină prin încetarea procesului penal.„Minunea” a fost posibilă datorită aberaţiilor din Noul Cod Penalşi a fost realizată prin intermediul unui mediator, victima şi cei doi hoţi împăcându-se.

La ora actuală jurisprudenţa în materie penală este plină de cazuri de acest fel, controversate. O persoană care comite mai multe furturi mărunte – mâncare, obiecte de îmbrăcăminte, în general lucruri cu o valoare redusă, de exemplu 15 fapte, riscă prin cumularea pedepselor aproape 15 ani de închisoare.Prin comparaţie aceeaşi pedeapsa sau chiar mai mică o riscă şi o persoană care a comis infracţiuni deosebit de grave, gen omor, evaziune fiscală cu pagube imense, sau chiar cu suspendare de 2-3 ani.

„Deştepţii” care au realizat Noul Cod Penal poate au gândit uman corect,în sensul că, pentru anumite găinării să intervină împăcarea, iar hoţul să scape. După Noul Cod, furtul simplu este pedepsit cu 6 luni la 3 ani închisoare sau amendă penală în comparaţie cu fostul cod când pedeapsa era 1-12 ani.

Conform art.159 alin.3 teza a doua din Noul Cod penal ”împăcarea părţilor produce efecte (…) şi  dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei”. Acesta este practic articolul care i-a pus în libertate pe Ioan Buda, zis „Pătatu” şi pe tovarăşul de furturi calificate din Cluj, Vasile Ştefan Ciasar, o aberaţie a Noului Cod Penal, alături de multe altele. Articolul în cauză a constituit obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicată într-o speţă analizată de CCR care a constatat că”împăcarea constituie înţelegerea intervenită între persoana vătămată/partea civilă şi suspect/inculpat de a pune capăt conflictului născut din săvârşirea infracţiunii şi de a renunţa la punerea în mişcare a acţiunii penale sau la continuarea procesului penal”.

Instituţia împăcării este reglementată prin dispoziţiile art. 159 din Codul penal, articol ce încheie sediul materiei rezervat ansamblului cauzelor care înlătură răspunderea penală.

Conţinutul instituţiei împăcării din Noul Cod Penal a fost substanţial reconsiderat faţă de cel din Codul penal din 1969 (art. 132), prin instituirea unor noi condiţii şi introducerea de dispoziţii exprese privind funcţionarea instituţiei în cazul persoanei juridice, remarcându-se, în primul rând, restrângerea sferei infracţiunilor în cazul cărora este aplicabilă. Astfel, potrivit art. 159 alin. (1) din Codul penal,”împăcarea poate interveni numai în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiuşi numai dacă legea o prevede în mod expres”.

Instituţia împăcării este incidentăşi în cazul în care Ioan Buda şi Vasile Ştefan Ciasara fost acuzaţi de furt calificat, faptă prevăzută de art.229 alin. (1) şi alin (2), lit. b şi c din Codul penal.

 

Autorii a ce s-a numit „Furtul Secolului”

Ioan Buda zis „Pătatu” şi Vasile Ştefan Ciasar sunt nişte experţi în domeniul spargerilor şi furturilor din locuinţe.Infracţiunile comise de aceştia sunt un pericol permanent pentru liniştea şi ordinea publică, pentru siguranţa cetăţenilor. Erau în atenţia oamenilor legii, a celor de la Investigaţii criminale, din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud şi nu numai. Spargerea de la Bistriţa, cunoscută ca „Furtul Secolului”, i-a adus mai aproape de vizorul acestora.

Lui Valentin Sloboda, un om de afaceri din Bistriţa, i s-a furat suma de 110.000 euro, echivalentul a 495.000 lei. Deşi la început lovitura celor doi părea că va deveni un răsunător AN, cei de la Investigaţii criminale de la Bistriţa s-au mobilizat exemplar şi prin metode specifice i-au identificat pe ”Pătatu” şi pe Ciasar. Au fost luaţi în vizor, puşi în filaj, li s-au monitorizat comunicaţiile electronice, măsuri care au dus la prinderea în flagrant a celor doi într-un service auto din Viişoara. În autoturismele celor doi au fost găsitemai multe bunuri , inclusiv bijuterii care ar proveni de pe urma mai multor spargeri de locuinţe, una dintre acestea petrecându-se, chiar în ziua în care au fost prinşi de poliţişti. Furtul comis în dauna lui Valentin Sloboda, patronul Luxtinvalis, a avut nişte mici ciudăţenii. Deţinerea de către un comerciant de haine vechi a sumei de 110.000 euro la saltea, ascunşi de ochii Finanţelor bistriţene şi lovitura ”la pont” a hoţilor a trezit anumite întrebări.

CV-ul lui Valentin Sloboda în calitate de om de afaceri arăta faptul că în 2010 a vândut marfă contrafăcută, parfumuri şi îmbrăcăminte, în special articole sportive. Ca urmare a acestui fapt, în urma unor reclamaţii depuse de mai multe persoane care s-au considerat înşelate după ce au achiziţionat marfă falsificată de la un magazin ce-i aparţinea, Sloboda a fost acţionat în instanţă, fiindu-i cerute despăgubiri de 40.000 euro. Acesta a fost acuzat pentru punerea în circulaţie de mărfuri cu marca contrafăcută, iar instanţa a dat câştig de cauză păgubiţilor. În final a fost obligat să plătească suma de 32.490 euro despăgubiri şi 5.570 euro, prejudicii morale persoanelor păgubite şi înşelate.Lipsa de pricepere în afaceri, neşansa sau ghinionul se pare că s-au ţinut lanţ de Valentin Svoboda. În 2013, afacerea i-a intrat în colaps, iar drept consecinţă la data de 16.07.2013 la Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost înregistrat dosarul nr. 4870/112/2013, având drept obiect falimentul la cererea debitorului. Între timp a fost numit şi un lichidator, Cabinetul Individual de Insolvenţă Ioja Paula Sabin, iar Valentin Sloboda a fost numit ADMINISTRATOR SPECIAL AL PROPRIEI FIRME.Creditorii care au cerut intrarea firmei în faliment, E.ON Gaz şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, intenţionează să-şi recupereze prin intermediul instanţei de judecată creanţele.

Post-ul A dat spargerea secolului la Bistriţa! Legea este de partea sa şi în alte instanţe apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Cu FISCUL suflându-le în ceafă, doi dintre administratorii Metropolis continuă investiţiile

$
0
0

Fiscul a scos la licitaţie două dintre „perlele” patronilor de la Metropolis. Este vorba despre hotelul de 5 stele Metropolis şi un teren pe care îl mai deţineau lângă noua fabrică Leoni. Deşi afacerile grupului Metropolis par să scârţâie, doi dintre patroni continuă investiţiile şi pregătesc un bloc în Parcul Municipal.

 

Unul dintre administratorii grupului Metropolis, Petru Rus, pare să ignore situaţia grea prin care trec asociaţii săi, şi continuă investiţiile. Acesta, împreună cu soţia sa Ionela Rus, se pregătesc să bage bani într-un bloc exclusivist, situat în Parcul Municipal.

Potrivit documentaţiei depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului, blocul va avea subsol, parter şi două etaje. Suprafaţa totală a amplasamentului este de 1.840 de metri pătraţi.

Accesul se va face din strada Parcului. Cei care vor achiziţiona apartamente acolo vor avea vedere spre Pădurea Codrişor şi spre râu. Blocul este „ascuns” de ochii curioşi ai lumii de o clădire. Accestul se va face tocmai pe străduţa privată de lângă clădirea în cauză.

Blocul va avea 21 de apartamete, care vor avea două şi trei camere. Fiecare apartament va avea un loc de parcare asigurat, la subsolul clădirii.

Suprafaţa totală construită este de 558,5 metri. Blocul va avea terase acoperite care se întind pe mai bine de 100 de metri, iar suprafaţa din spatele blocului a fi pavată. Tot acolo vor fi amenajate şi spaţii verzi.

Se pare că de obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor se ocupă soţia omului de afaceri, Ionela Rus.

Soţii Rus nu sunt la primul proiect imobiliar de acest gen. În anul 2011, aceştia au mai construit un ansamblu asemănător, pe strada Ion Minulescu, pe care l-au numit Riviera Residence.

Acesta este situat tot pe malul Râului Bistriţa, în partea de sus a oraşului, la mai puţin de un kilometru distanţă de noua investiţie.

 

„Perla” grupului Metropolis, scoasă la licitaţie de Fisc

Cu nenumărate procese pe rol şi mai multe instituţii care le suflau în ceafă, cei de la Metropolis păreau să reziste pe linia de plutire. Fiscul însă nu i-a iertat şi a făcut demersuri „usturătoare” pentru recuperarea datoriilor pe care le-a înregistrat grupul încă de la finalul anului trecu: 979.558 de lei.

ANAF a scos la vânzare „perla” grupului Metropolis şi anume hotelul cu acelaşi nume, singura unitate de cazare cu 5 stele din Bistriţa-Năsăud. Instituţia cere pentru Hotelul Metropolis, administrat prin Metropolis Grup, 30 de milioane de lei.

Radu Chifa, unul dintre acţionarii Grupului Metropolis a ipotecat hotelul pentru Metropolis Bets SRL, firmă care a organizat „Bingo Metropolis”, găzduit de Antena 1. Licitaţia a fost programată pentru data de 26 septembrie.

Hotelul Metropolis a fost inaugurat în anul 2011 şi de atunci a rămas singurul din Bistriţa-Năsăud care se laudă cu 5 stele. Acesta are 60 de camere, dar şi un centru SPA cu sală de fitness, saloane de masaj, cosmetică şi înfrumuseţare, saună şi piscină, două săli de conferinţe şi un restaurant cu o capacitate de 200 de locuri, care poate fi mărit la 400 de locuri dacă hotelul găzduieşte nunţi şi botezuri.

Unitatea de cazare deţine la subsol şi în parcarea exterioară şi 80 de locuri de parcare. Administratorii grupului Metropolis au băgat în această unitate de cazare nu mai puţin de 12 milioane de euro.

Aceasta nu a fost singura „lovitură” venită de la Fisc. ANAF a scos la licitaţie o altă proprietate deţinută de grupul Metropolis.

Este vorba despre un teren de 3,38 hectare, situat pe strada Tărpiului, la doi paşi de noua unitate de producţie a celor de la Leoni. Pentru acest teren, ANAF cere mai bine de un milion de euro (5 milioane de lei).

În total, cei de la Metropolis deţineau pe strada Tărpiului mai bine de 13 hectare de teren, pe care îl achiziţionaseră de la fostul CPL. Proprietara trenului este Monte Calm Imob, o firmă de construcţii deţinută de Radu Chifa.

Aceeaşi firmă a garantat cu terenul respectiv pentru Monte Calm Casino, care a fost deţinută de Radu Chifa şi Plăian Cozma.

Pe terenul în cauză, cei de la Metropolis voiau să construiască un ansamblu rezidenţial cu mall, grădiniţă, centru medical şi locuri de joacă pentru copii. Interzicerea emisiunii TV de acum câţiva ani i-a făcut pe administratorii Metropolis să se răzgândească.

Mai multe, aproape 10 hectare din terenul deţinut au fost vândute către cei de la Leoni, care şi-au ridicat acolo cea de-a doua unitate de producţie.

ionela rus

Administratorii Metropolis s-au ales cu plângeri penale

Uniplay Show, ultima emisiune a celor de la Metropolis a dat semne de boală la începutul acestui an. Pe data de 21 ianuarie, Antena 1 a suspendat pentru prima dată jocul de Bingo, din cauza audienţei scăzute.

Ulterior, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a luat decizia de a revoca licenţa firmei Monte Calm Play SRL, care organiza emisiunea respectivă. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a luat această decizie după ce bistriţenii au încălcat regulile de mai multe ori. La acestea s-au adăugat şi datoriile avute de firmă.

După anularea emisiunii au apărut şi alte probleme. Mai multe persoane se plângeau că fie nu au mai primit premiile câştigate în cadrul ultimelor emisiuni. De asemenea, mai mulţi angajaţi s-au plâns că nu şi-au primi salariile pe ultimele luni.

Unii nu s-au lăsat şi au cerut executarea silită a firmei în instanţă. Doi fraţi din judeţul Argeş nu s-au mulţumit să acţioneze firma în judecată, ci au depus şi plângeri penale pe numele administratorilor.

Aceasta nu este singura firmă din grupul Metropolis care scârţâie. Majoritatea firmelor stau foarte prost. Potrivit datelor oferite de ANAF, cinci dintre societăţile din cadrul grupului înregistrau la data de 31 martie 2017, datorii la bugetele de stat de peste 27,8 milioane de lei. Monte Calm Play SRL a bifat deja 8 refuzuri la plată cu bilet de ordin.

Pe portalul instanţelor de judecată există o mulţime de procese pe care le-au intentat foştii angajaţi, dar şi cetăţeni care vor să încaseze premiile pe care le-au câştigat. Printre aceştia se numără şi Daco Service Plus SRL Bucureşti, care a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă.

Andreea Moldovan

Post-ul Cu FISCUL suflându-le în ceafă, doi dintre administratorii Metropolis continuă investiţiile apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Procurorii clujeni îi aduc acuzaţii extrem de grave! Renumitul arheolog Cornel Gaiu, trimis în judecată în dosarul de trafic cu obiecte de patrimoniu

$
0
0

Binecunoscutul arheolog bistriţean Cornel Gaiu a fost trimis în judecată la finele anului trecut, el fiind acuzat de procurori de abuz în serviciu, tăinuire şi delapidare, după ce acesta a evaluat şi a înlesnit valorificarea unor obiecte arheologice extrem de preţioase provenite de pe urma unor teledetecţii ilegale efectuate de Oliver Gălăman, un bistriţean „pasionat” de astfel de îndeletniciri. Practic, Gaiu, în 2015, pe când era directorul Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, i-a plătit lui Gălăman nu mai puţin de 50.000 lei din banii instituţiei pentru achiziţionarea unui vas de aur de 320 de grame, a unui topor şi a unei dălţi, ambele din bronz.

 

În iulie 2015, Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost luat la puricat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, după ce aceştia primiseră informaţii că anumite persoane din cadrul instituţiei înlesnesc activităţi ilegale de teledetecţie în situri arheologice, iar obiectele găsite sunt vândute ilegal de „arheologii” amatori, după ce acestea erau evaluate de unii specialişti din cadrul instituţiei bistriţene, dar şi din cadrul Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj, care evaluau obiectele de patrimoniu. În ziua percheziţiei au fost scotocite şi alte 6 locaţii din Bistriţa şi Cluj-Napoca, printre acestea numărându-se locuinţa arheologului Corneliu Gaiu, cea a lui Oliver Gălăman, dar şi biroul şi locuinţa cercetătorului Mihai Rotea de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj.

În urma percheziţiilor, aproximativ 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică, care datează din epoca bronzului (2000 – 1000 î. Hr.), a căror provenienţă nu a putut fi justificată, au fost ridicate de anchetatorii clujeni. La acel moment, valoarea obiectelor ridicate de anchetatori a fost estimată la circa 150.000 de lei (aproximativ 35.000 de euro).

 

După mai bine de un an de anchetă, procurorii clujeni l-au trimis în judecată pe Corneliu Gaiu, dar şi pe Oliver Gălăman.

Arheologul bistriţean este acuzat de tăinuire, abuz în serviciu în formă continuată, delapidare şi accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu fără autorizare prealabilă.

Oliver Gălăman este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu fără autorizare prealabilă şi în formă continuată, şi furt calificat în formă continuată.

 

Poliţiştii clujeni au pus ochii pe vânătorii de comori

Ce s-a întâmplat de fapt? Potrivit anchetatorilor, poliţiştii de la IPJ Cluj s-au sesizat din oficiu în iunie 2015, după ce au primit informaţii că, persoane necunoscute efectuează activităţi ilegale de teledetecţie în zone de patrimoniu, încă din 2014, atât pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, cât şi pe raza judeţului Cluj. Astfel au început să culeagă informaţii şi astfel au prins un fir. Astfel ei au aflat că Oliver Gălăman, cu ajutorul unor aparate de teledetecţie deţinute ilegal, a desoperit în zona Dealul Dumitrei Vechi un vas de aur de 320 de grame, un topor şi o daltă, ambele din bronz, obiecte cu care ulterior le-a predat lui Corneliu Gaiu de la Muzeul Judeţean în vederea evaluării.

În condiţiile în care Gaiu a ştiut perfect de unde provin obiectele de patrimoniu arheologic aduse de Gălăman şi cum au fost obţinute acestea, arheologul bistriţean, în loc să urmeze procedurile legale şi să instituie regimul de protecţie asupra terenului unde au fost descoperite obiectele de patrimoniu şi să anunţe Ministerul Culturii în vederea eliberării unei autorizaţii pentru cercetarea terenului respectiv, a preferat să tacă şi a declanşat o evaluare din oficiu ca şi cum totul ar fi fost în regulă. Mai mult, a luat legătura cu cercetătorul clujean Mihai Rotea, pentru o evaluare corectă a obiectelor.

Bolul-din-aur

Obiecte evaluate la 150.000 lei! Gălăman a primit o treime din valoare

Gălăman a descoperit obiectele de patrimoniu în noiembrie 2014 şi s-a prezentat imediat la sediul Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a efectuat o ofertă pentru achiziţionarea acestora. Totodată s-a întocmit şi un proces verbal de predare-primire a celor 3 obiecte de patrimoniu. Documentele însă, atât oferta, cât şi procesul verbal au fost înregistrate la secretariatul muzeului abia peste câteva luni, în februarie 2015, şi abia în iunie 2015 au fost trecute pe inventarul instituţiei.

În faţa anchetatorilor, Cornel Gaiu a declarat că nu a întreprins nici un demers pentru efectuarea unor cercetări arheologice de diagnostic sau de salvare în zona descoperirii celor trei bunuri, deoarece el nu era specializat în epoca bronzului şi nici nu avea fixat în programul de cercetare sau inclus în bugetul instituţiei pe anul respectiv o cercetare de diagnoză în perimetrul respectiv.

După ce a primit obiectele de patrimoniu de la Gălăman, imediat Gaiu a luat legătura cu Mihai Rotea şi împreună au stabilit valoarea acestora la 150.000 de lei, adică aproximativ 35.000 de euro. Cu toate acestea, Gălăman a primit pentru cele trei artefacte doar 50.000 de lei. Partea proastă a fost însă faptul că plata a fost şi ea una ilegală în condiţiile în care astfel de obiecte de patrimoniu intră automat din momentul descoperirii lor în proprietatea statului român.

Culmea este că Cornel Gaiu nu a ascuns existenţa obiectelor şi chiar le-a adus la cunoştinţă superiorilor din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud despre existenţa acestora, evident vedeta fiind vasul de aur de 320 de grame. Mai mult decât atât, arheologul bistriţean a susţinut şi o conferinţă la Asociaţia veteranilor de Război, ocazie cu care a prezentat imagini cu vasul din aur.

perchezitii muzeu 4

Obiecte de patrimoniu găsite la percheziţii

În momentul percheziţiilor la domiciliul lui Oliver Gălăman, anchetatorii au descoperit un detector de metale artizanal, dar şi alte bunuri de patrimoniu arheologic, respectiv un inel, un medalion în formă de cruciuliţă, un obiect metalic în formă de şarpe, bucăţi ceramice, monede, precum şi trei bucăţi metalice care păreau a fi ale aceleiaşi piese, ce avea depuneri corozive verziu.

La domiciliul lui Corneliu Gaiu în schimb, anchetatorii au avut mult mai multă treabă. Aici, oamenii legii au descoperit două detectoare de metale pe care cercetătorul bistriţean le deţinea ilegal şi pe care le-a folosit fără autorizaţie pentru teledetecţii neautorizate în situl arheologic de la Ciceu-Corabia, în punctul Subcetate. Aici, Cornel Gaiu a descoperit o fibulă de argint mai multe fragmente de fibulă şi 5 denari republicani din epoca romană, tot din argint, toate aceste obiecte fiind găsite de procurori într-un fişet din biroul său de la muzeu, fără însă să existe vreun proces verbal de predare primire a acestora către instituţie.

Partea şi mai urâtă pentru arheologul bistriţean a fost faptul că anchetatorii i-au descoperitla domiciliul său mai multe obiecte de patrimoniu – oale de lut şi cioburi ceramice – unele înregistrate, altele nu, fără ca acestea să prezinte vreun număr de inventar, sau chiar fără să fie declanşată procedura de clasare a obiectelor.

(Va urma)

Post-ul Procurorii clujeni îi aduc acuzaţii extrem de grave! Renumitul arheolog Cornel Gaiu, trimis în judecată în dosarul de trafic cu obiecte de patrimoniu apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

„Comisia Colibiţa”, de faţadă! Rezultate penibile ale controalele făcute în staţiune de Apele Române

$
0
0

În proaspăta staţiune Colibiţa, ordinea pare să se facă doar de ochii lumii. Toate organismele de control trimise între baştanii care şi-au ridicat case de vacanţă la Colibiţa, s-au întors cu coada între picioare şi se laudă cu câteva „avertismente” şi atenţionări de punere în legalitate. La fel este situaţia şi în cazul ultimelor controale desfăşurate de Apele Române.

 

În anul 2014, cu surle şi trâmbiţe se anunţa constituirea „comisiei Colibiţa”, menită să facă ordine în proaspăta staţiune, care şi-a primit denumirea pompoasă de „marea de la munte”.

În fruntea acestuia se află Ovidiu Frenţ, care a preluat această responsabilitate pe vremea când era subprefect. Din comisia minune mai fac parte reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor.

„Am fost delegat să conduc această comisie mixtă şi îmi doresc să intrăm în legalitate sub toate aspectele în această zonă de interes strategic pentru judeţul nostru, nu doar din punct de vedere a faptului că lacul Colibiţa este furnizorul de apă şi de energie hidro, ci şi prin prisma strategiei de dezvoltare care vede acest obiectiv ca principal punct de atracţie al turismului din judeţul nostru. Vreau să atrag atenţia tuturor celor care deţin locuinţe, cabane, alte tipuri de imobile, activităţi economice, să intre în legalitate pentru că, în perioada următoare, vom întreprinde acţiuni de control, verificare şi sancţionare a celor care nu respectă toate normele legale, începând de la cele de protecţia mediului, până la cele economice, incluzând aici urbanismul şi cadastrul local. Această activitate va fi extrem de complexă şi va necesita sprijinul multor instituţii”, anunţa în cadrul unei şedinţe de Colegiu Prefectural Ovidiu Frenţ.

Ovidiu Frent

A rămas cu… avertizările

Comisia în cauză a făcut un regulament complex pentru toţi cei care deţin proprietăţi sau teren la Colibiţa. Ovidiu Frenţ a rămas însă cu avertizările şi atrasul atenţiei. Deşi s-au efectuat mai multe controale, rezultatele nu se prea văd.

În luna iulie a anului 2014, angajaţi ai Gărzii de Mediu, ai poliţiei, jandarmeriei şi ai Primăriei Bistriţa-Bârgăului luau la pas staţiunea, în încercarea de a identifica ilegalităţile.

Din sutele de antreprenori care fac turism la limita legii în Colibiţa, comisia i-a ars doar pe trei.

„Am identificat trei imobile unde se făcea turism fără autorizaţie. Cele trei persoane, două juridice şi una fizică, au fost sancţionate pentru lipsa autorizaţiei cu câte 30.000 de lei şi respectiv 5.000 de lei, în total 65.000 de lei”, preciza în 2014 Niculae Cristian, pe atunci şeful Gărzii de Mediu.

Acestea par să fie singurele amenzi aplicate baştanilor de la Colibiţa din 2013 şi până acum.

În vara acestui an, Apele Române anunţau că solicită demolarea construcţiilor ilegale din zona lacului Colibiţa. În acest sens, instituţia dădea şi un termen limită, până la care, proprietarii acestora trebuie să intre în legalitate şi să practic să-şi dărâme gardurile care mergeau până în apă.

„ABA Someş-Tisa solicită demolarea construcţiilor ilegale din zona lacului Colibiţa. În urma controalelor efectuate de către personalul de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud la persoanele riverane lacului de acumulare Colibiţa s-a constatat faptul că acestea au efectuat construcţii (împrejurimi ale suprafeţelor de teren) pe domeniul public al Statului Român”, anunţau reprezentanţii Apelor Române, într-un comunicat de presă.

Cum stă situaţia la aproape două luni de la „termenul limită”? Ei bine, la fel. Apele Române n-au mai venit cu încă o informare care să ne spună ce a rezultat în urma ultimelor verificări.

 

Apele Române dau ultimatumuri şi „sancţionează” cu avertismente

Gazeta de Bistriţa a făcut o solicitare în baza legii 544 privind liberul acces la informaţii publice pentru a afla cum au fost sancţionaţi cei care nu şi-au dărâmat gardurile care mergeau până în apă.

Potrivit celor de la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, niciunul dintre cei care au mers cu gardurile până în lac n-a fost amendat. Au fost înştiinţaţi că nu-i legal ce fac şi că până la data de 25 iulie trebuie să dărâme gardurile, iar mai apoi, când au constatat că proprietarii de terenuri, case şi pensiuni nu au luat în seamă atenţionarea, reprezentanţii Apelor Române au mai dat câte un avertisment, care însă nu a fost însoţit de nicio amendă.

„Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a solicitat riveranilor lacului de acumulare Colibiţa, care au executat construcţii (împrejurimi ale suprafeţelor de teren) pe domeniul public al Statului Român, demolarea acestora. Într-o primă etapă, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud a realizat notificarea proprietarilor care au putut fi identificaţi pe baza datelor primite de la autoritatea publică locală, Primăria Bistriţa-Bârgăului.

Apoi, a fost parcursă o nouă etapă, în care am transmis avertismente riveranilor identificaţi care au fost notificaţi ca, în termen de 10 zile calendaristice de la primirea actului să dezafecteze construcţiile ilegale amplasate pe domeniul public al Statului Român.

În momentul actual, realizăm măsurători pentru bornarea cotei de 800 mdMN, împreună cu proprietarii care au acces direct la lac. Aceasta reprezintă cota până la care este întabulat lacul Colibiţa, cu drept de proprietate Statul Român, administrat de către Administraţia Naţională „Apele Române”. După finalizarea acestei etape, vom realiza o nouă serie de controale”, se arată în răspunsul remis de Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.

În răspunsul în cauză, reprezentanţii Apelor Române au mai precizat că continuă demersurile pentru identificarea tuturor proprietarilor care au încălcat prevederile legale, în acest sens solicitând sprijinul tuturor instituţiilor de la nivel local şi judeţean.

Până una alta, situaţia de la Colibiţa este la fel de „critică”. Priveliştea se taxează scump. Cei care vor să petreacă câteva ore pe malul lacului au ca sigură opţiune „plajele” amenajate de pensiuni şi hoteluri, care evident au un preţ: consumul sau cazarea la unităţile în cauză.

Ceilalţi care deţin terenuri în zonă au îngrădit practic tot, astfel că, în momentul de faţă nu mai există nicio cale de acces la lac. Unii au dat dovadă de mai mult exces de zel şi au pus porţi pe drumurile publice care duc la lac.

Consiliul Judeţean a anunţat în urmă cu câţiva ani că va amenaja o faleză pe malul lacului şi că va face inclusiv un loc pentru camping, cu acces liber. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Andreea Moldovan

Post-ul „Comisia Colibiţa”, de faţadă! Rezultate penibile ale controalele făcute în staţiune de Apele Române apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Condamnat de prima instanţă pentru trafic de ţigări, la 4 ani de puşcărie, interlopul Negrea s-a întins şi la droguri! Acum e după gratii pentru 30 de zile

$
0
0

Cunoscutul interlop bistriţean Marius Negrea, acuzat de procurorii DIICOT constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi de mare risc, este arestat pentru 30 de zile, în urma deciziei judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti. Se pare că bistriţeanul este implicat într-o reţea internaţională de trafic droguri – ketamină, cannabis şi cocaină – el având legături cu furnizori din America de Sud, dar şi din Marea Britanie.

 

În februarie anul acesta, Negrea s-a mai pricopsit cu o condamnare de 4 ani de puşcărie pentru trafic de ţigări, într-un dosar instrumentat de DIICOT Suceava. Cauza a fost judecată pe fond de Tribunalul Suceava, astfel că sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată în apel la Curtea de Apel Suceava, procesul fiind încă în curs de desfăşurare.

Miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, procurorii DIICOT au descins la locuinţa interlopului Marius Negrea, de pe str. Codrişor din municipiu. După ore bune de percheziţii, bistriţeanul a fost dus la audieri la Bucureşti şi reţinut pentru 24 de ore.

Vineri, Marius Negrea a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, care a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti. Alături de bistriţean, a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv un bărbat din Alba: Cociobea Alexandru.

tribunalul bucuresti

Acuzat de trafic de droguri! Procurorii spun că era şeful reţelei

Potrivit procurorilor DIICOT, în luna decembrie 2016, Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpaţii Z. F. şi S. C. G. (cercetat de autorităţile germane), la iniţiativa sa, un grup infracţional organizat, ce a acţionat de pe teritoriul României dar şi din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfăşoare activităţi specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc şi de mare risc până la destinatar, precum şi predarea lor la destinaţie, pentru a obţine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină şi cannabis) şi de mare risc (cocaină).

„Din cercetări, a reieşit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie”, precizează anchetatorii.

Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiţi conducători de autotrenuri cetăţeni români, angajaţi la diverse companii de transport.

„Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 36 kilograme cocaină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie.  Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autorităţile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat şi arestat pe un cetăţean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi şoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziţionării autotrenului condus de către cei doi şoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autorităţile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetăţeanul român arestat de către autorităţile britanice, prin angajarea unui avocat precum şi cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenţie.

De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 54 kilograme ketamină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înţelegerii prealabile, la data de 22.02.2017 inculpatul Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genţi sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.

Ulterior, inculpatul Z. F. le-a introdus în acelaşi autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localităţii Veurne, unde i-a predat cele trei genţi cu droguri unui cetăţean român, şofer al unui autotren înmatriculat în România.Şoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaţilor Negrea Marius Viorel şi Z. F.

La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franţei), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul FerryboatLoon-Plage 59 pentru curse regulate între Franţa şi Marea Britanie – Dover), autorităţile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genţi cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanţa de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare”, mai arată procurorii.

Anchetatorii mai susţin că interlopul bistriţean a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înţelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetăţeni români, (cercetaţi de autorităţile spaniole) 6,5 kilograme decannabis. Tot negrea ar fi coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înţelegerii prealabile, doi şoferi, cetăţeni români, care au aderat la acest grup infracţional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.

Pe 1 martie anul acesta, în localitatea Junquera din Spania, aflată în apropierea graniţei cu Franţa, mai precizează procurorii DIICOT, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoşă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate lui S. C. G aflat pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, tot Negrea a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, cât şi transportul către destinatarii din Marea Britanie, a aproximativ 12 kilograme cocaină.

„În acest sens, inculpatul Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucţiuni iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, şoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staţionând pe raza localităţii Viersen din Germania. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franţa continuându-şi traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.

În jurul orei 21:45, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menţionat, a fost oprit pentru control de către UK PoliceBorder, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfăşurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat de către autorităţile britanice”, mai precizează procurorii DIICOT.

În ceea ce îl priveşte pe  Alexandru Cociobea, procurorii susţin că acesta a aderat în luna ianuarie 2017 la grupul infracţional organizat constituit în luna decembrie 2016 de Negrea Marius-Viorel, Z. F. şi alţii, grup infracţional organizat pe care l-a sprijinit prin acţiunile sale de pe teritoriul României dar şi din străinătate.

În luna februarie 2017,Cociobea a recrutat doi cetăţeni români „pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracţional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel”, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro).

„În cadrul grupului infracţional organizat, cu intenţie, inculpatul a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autorităţile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptuşeala unei canapele, cantitatea de cocaină”, arată anchetatorii.

Cercetările au fost iniţiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activităţii infracţionale a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda.

Astfel, în aceeaşi cauză, pentru documentarea activităţii infracţionale, s-a acţionat simultan în Germania, în Marea Britanie şi în Olanda.

Acţiunea desfăşurată în Germania s-a finalizat cu reţinerea a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean german, care i-au sprijinit în confecţionarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reţinut un cetăţean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuţia drogurilor în această ţară.

Autorităţile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetăţean român.

În Olanda a fost efectuată o percheziţie solicitată de către autorităţile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autorităţile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) şi contrabandă cu ţigări, membri ai aceleiaşi grupări.

Până la data acţiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina şi 55 de kg. de cocaină de către autorităţile din Spania, Franţa şi Marea Britanie.

Palatul de Justitie Suceava

Nu e doar traficant de droguri, ci şi de ţigări! Condamnat la 4 ani de puşcărie

Marius Negrea nu are probleme doar cu drogurile, fiindcă în luna februarie anul acesta a fost condamnat de Tribunalul Suceava, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Suceava, la 4 ani de puşcărie, pentru constituirea de grup infracţional organizat, contrabandă de ţigări şi punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi a fost atacată în apel la Curtea de Apel Suceava, un nou termen in dosar fiind stabilit pe data de 21 septembrie 2017.

 

A scăpat ca prin urechile acului

Bistriţeanul a mai avut probleme cu legea şi în trecut. Astfel, Negrea a fost inculpate într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud în 2009, an în care a fost trimis în judecată, alături de alte şapte persoane, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. Practic, mai multe firme din Bistriţa au livrat unei firme materiale de construcţii, de parte din ele beneficiind Marius Negrea în vederea construirii casei de pe strada Codrişor, materiale care au fost plătite doar parţial.

Dosarul a fost judecat până în 2014, când Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis în ceea ce îl priveşte pe Negrea că acesta nu se face vinovat de acuzaţia de înşelăciune, astfel că a fost achitat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud. la începutul anului 2007, Negrea Marius Viorel s-a hotărât să efectueze lucrări de renovare la casa pe care o deţinea în Bistriţa , pe str. Codrişor. Materialele de construcţie au fost achiziţionate prin intermediul firmei unui amic de-al său de la mai multe societăţi comerciale de profil din Bistriţa, printre care SC Ambient SA, SC Sălăuţa SRL, SC Macon SRL, SC Grup Taurus SRL, SC Stilexprima SRL.

„Având nevoie de mai multe cantităţi şi tipuri de materiale de construcţie, inculpatul a luat decizia de a achiziţiona aceste materiale în numele unor societăţi deţinute de cunoscuţi sau prieteni de-ai săi, prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, fără a achita integral contravaloarea mărfurilor cumpărate. Astfel, inculpatul a acţionat în baza unor înţelegeri prealabile cu câte unul dintre învinuiţi, pe rând, sau cu mai mulţi învinuiţi în acelaşi timp, şi prin afirmaţii mincinoase – invocând pretextul că au contractate şi execută diferite lucrări de construcţii la mai mulţi beneficiari din oraş – au indus în eroare mai multe societăţi furnizoare, determinându-le să le livreze, în principal, materiale pentru construcţii, izolaţii termice, instalaţii de încălzire pe care, după plata unor sume de bani cu titlu de avans, nu le-au mai achitat. Inculpatul Negrea Marius Viorel a ales să procedeze în acest mod deoarece nu deţinea şi nu era administrator la vreo societate comercială şi avea nevoie, ca paravan pentru achiziţionarea de mărfuri pe care să nu le mai plătească sau să le achite doar parţial, de persoane care să aibă calitatea de administratori la societăţi comerciale şi care astfel să poată emite file cec sau bilete la ordin pentru produsele achiziţionate”, arătau procurorii la acea vreme.

În final însă, Negrea a scăpat cu bine din ghearele procurorilor, fiindcă instanţa bistriţeană nu l-a considerat vinovat cu absolut nimic.

„Simplul fapt că inculpatul Negrea Marius era beneficiarul final al materialelor nu este de natură a conduce la ideea existenţei infracţiunii respective”, au concluzionat judecătorii bistriţeni.

Post-ul Condamnat de prima instanţă pentru trafic de ţigări, la 4 ani de puşcărie, interlopul Negrea s-a întins şi la droguri! Acum e după gratii pentru 30 de zile apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Tânărul care în urmă cu 4 ani a strivit cu maşina plină cu buşteni doi bărbaţi în staţia de autobuz din Tureac, CONDAMNAT DEFINITIV! Mihai Sereţan merge la puşcărie pentru 3 ani şi jumătate

$
0
0

Mihai Sereţan, tânărul care în tânărul care în 2013 a ucis doi oameni care se aflau într-o staţie de autobuz, în timp ce conducea cu viteză excesivă un autotren cu remorcă plin cu lemne, şi-a primit pedeapsa definitivă. Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj, care au judecat dosarul în apel, l-au condamnat pe Mihai Sereţan la 3 ani şi 6 luni de închisoare. În ceea ce priveşte latura civilă, tânărul a scăpat ceva mai ieftin, în sensul în care daunele morale şi despăgubirile materiale vor fi achitate, în solidar, de firma la care Sereţan era angajat – SC Trişcaştim SRL – precum şi de societatea de asigurare – Allianz Ţiriac Asigurări SA. Cele două societăţi comerciale vor avea de achitat daune morale în valoare de 120.000 de euro şi despăgubiri în valoare de 40.000 de lei.

 

În 2013, Mihai Sereţan nu avea permis de conducere pentru maşini de mare tonaj şi nici experienţă, dar cu toate acestea cel care trebuia de fapt să urce la volanul autotrenului încărcat cu buşteni, l-a lăsat pe tânăr să conducă. La scurt timp a urmat tragedia. Mihai Sereţan, a scăpat controlul maşinii şi a ucis doi oameni aflaţi în staţia de autobuz, pe Ioan Cacula, un tânăr de doar 24 de ani, şi pe Iulius Badiu, în vârstă de 50 de ani.

După 4 ani de la evenimentul tragic de la Tureac – Tiha Bîrgăului, instanţa Curţii de Apel Cluj a împărţit dreptatea. Definitiv! Mihai Sereţan va merge la puşcărie pentru mai bine de 3 ani, iar angajatorul său va avea de plătit aproape 130.000 de euro daune morale şi materiale.

 

La Bistriţa a luat 2 ani şi 10 luni

Prima instanţă, Judecătoria Bistriţa, a pronunţat sentinţa pe fond în martie anul acesta, Mihai Sereţan fiind condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare. Totodată, tânărul ar fi trebuit să plătească în solidar cu firma angajatoare, SC Trişcaştim SRL, 20.000 lei, despăgubiri materiale, în timp ce societatea de asigurare ar fi trebuit să plătească circa 150.000 de euro daune morale fiilor lui Iulius Badiu şi nepoţilor acestuia.

Familia lui Ioan Cacula, tânărul de 24 de ani ucis de camionul condus de Mihai Sereţan, a primit 51.000 de euro, în schimb mama acestuia, care acceptase o despăgubire în valoare de 50.000 de lei de la societatea de asigurare, nu a primit nici un leu.

Marinel Badiu

Clujul a fost mai aspru: 3 ani şi 6 luni

Nemulţumiţi de sentinţă, atât procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, cât şi familiile victimelor, dar şi Mihai Sereţan împreună cu reprezentanţii SC Trişcaştim SRL, au atacat sentinţa în apel, la Curtea de Apel Cluj.

După trei termene de judecată, magistraţii clujeni au pronunţat sentinţa definitivă, desfiinţând-o pe cea pronunţată la Bistriţa, atât pe latură penală, cât şi pe latură civilă.

„Majorează pedeapsa inculpatului Sereţan Mihai pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă (…) de la 2 ani şi 10 luni la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Sereţan Mihai pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv (…) de la 10 luni de închisoare la 1 un de închisoare. (…) constată că infracţiunile deduse judecăţii au fost săvârşite în concurs, motiv pentru care, (…) contopeşte pedepsele de 3 ani şi 6 luni de închisoare şi 1 an de închisoare, în pedeapsa cea mai grea fără adăugarea unui spor, inculpatul urmând a executa efectiv pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare în regim de detenţie. (…) deduce din pedeapsa inculpatului durata reţinerii de 24 de ore din data de 15.10.2013, precum şi cea a arestării preventive executată în cauză în perioada 21.10.2013 – 16.12. 2013.

Reduce cuantumul daunelor morale acordate părţii civile Cecan Aurica de la 45.000 de euro la 30.000 de euro şi părţilor civile Badiu Marin Emil şi Badiu Radu de la câte 65.000 de euro la 45.000 de euro fiecare, sau echivalentul în lei la data plăţii.

Obligă părţile responsabile civilmente SC Allianz Ţiriac Asigurări SA şi respectiv SC Trişcaştim SRL la plata în solidar către părţile civile a daunelor morale stabilite prin prezenta şi prin hotărârea atacată.

Obligă părţile responsabile civilmente SC Allianz Ţiriac Asigurări SA şi respectiv SC Trişcaştim SRLla plata în solidar a despăgubirilor materiale către partea civilă C.A. – suma de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri materiale şi către părţile civile Badiu Marin Emil şi Badiu Radu câte 10.000 lei pentru fiecare, despăgubiri materiale, înlăturând obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Trişcaştim SRL la plata acestor sume.

Obligă pe inculpatul la plata sumei de 5.000 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului la judecata în fond a cauzei, înlăturând obligarea părţii responsabile civilmente SC Trişaştim SRL la plata în solidar cu inculpatul a acestei sume. Menţine restul dispoziţiilor atacate.

(…) respinge ca nefundat apelul părţii responsabile civilmente SC Trişcaştim SRL împotriva aceleiaşi hotărâri. (…) Obligă partea responsabilă civilmente SC Trişcaştim SRL la plata în favoarea statului a sumei de 400 lei, cheltuieli judiciare. Definitivă”, este sentinţa pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Cluj în data de 14 septembrie 2017.

 

Lăsat să conducă fără permis pentru maşini de mare tonaj

În octombrie 2013, Mihai Sereţan avea 20 de ani şi cu doar un an înainte terminase liceul, după care s-a angajat ca muncitor necalificat în silvicultură la o firmă din Mureşenii Bârgăului. Tânărul nu avea permis de conducere pentru maşini de mare tonaj şi nici experienţă.

În ziua tragediei, Mihai Sereţan era însoţit de un şofer de la firma unde era angajat ca muncitor necalificat în silvicultură din luna septembrie a acestui an, potrivit declaraţiilor de la acea vreme a şefei Inspectoratului Teritorial de Muncă, Otilia Berbecar.

Şoferul, Lazăr Lorinţiu, la acel moment în vârstă de 43 de ani, care-l însoţea pe Mihai Sereţan, deşi el ar fi trebuit să se afle la volanul autocamionului, susţinea atunci că, imediat după producerea accidentului, tânărul i-ar fi cerut să le spună poliţiştilor că nu el se afla la volanul maşinii, mai precis să ia vina accidentului asupra sa, întrucât acesta deţinea permis care îi oferea dreptul să conducă maşini de mare tonaj.

După aproape doi ani de anchetă, oamenii legii l-au trimis pe Mihai Sereţan în judecată. Au urmat  dezbaterile din camera preliminară.

Rudele celor doi bărbaţi care au decedat striviţi de maldărul de buşteni s-au constituit parte civilă în proces, însă atât mama tânărului de 24 de ani, cât şi fiul bărbatului de 50 de ani au fost deja ofertaţi de firmele de asigurări.

Potrivit lui Marinel Badiu, fiului bărbatului de 50 de ani care şi-a pierdut viaţa în 2013, una dintre firmele de asigurări ale firmei la care lucra şoferul i-a oferit o despăgubire în valoare de 40.000 de lei. Omul însă a refuzat categoric şi spunea că mai întâi vrea să se facă dreptate.

Cătălina Lingurar, mama tânărului de 24 de ani care şi-a pierdut şi el viaţa în accidentul din 2013, spunea că a fost contactată şi ea de firma de asigurări, care i-a oferit 50.000 de lei. Femeia a recunoscut din capul locului că ea a acceptat această sumă din cauza problemelor financiare şi de sănătate pe care le are, însă susţinea că a primit doar jumătate din sumă.

Catalina Lingurar

În perioada dezbaterilor din camera preliminară, Marinel Badiu susţinea însă că sunt multe nereguli în dosar, în condiţiile în care în toată această poveste apărea şi numele fostului şef al Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Hasnăş, care ar fi naşul unuia dintre cei doi patroni ai firmei la care era angajat Sereţan. Este vorba de SC Trişcaştim SRL din Prundu Bârgăului, condusă de Ioan Trişcă şi Dumitru Trişcă.

Marinel Badiu a cerut procurorilor să fie urmăriţi penal şi inculpaţi şi cei doi patroni ai SC Trişcaştim SRL, omul considerând că aceştia aveau şi ei partea lor de vină în accidentul produs. Badiu a susţinut tot timpul faptul că patronii firmei l-au trimis pe Sereţan nu o dată cu remorca să transporte lemne în condiţiile în care ei ştiau că acesta nu are permis de conducere. Aceste aspecte, Badiu nu le-a putut demonstra şi în final procurorii au clasat cauza ce îi privea pe Ioan şi Dumitru Trişcă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei de deplasare a autovehiculului la configuraţia drumului, aspect care a dus la răsturnarea remorcii.

„Viteza în momentele premergătoare producerii accidentului, respectiv intrarea în curba la stânga situată în amonte de locul producerii răsturnării, a fost de aproximativ 65 – 67 km/h, iar în momentul producerii răsturnării, viteza de deplasare a camionului era de aproximativ 70-72 km/h”, arătau procurorii în rechizitoriu, precizându-se totodată că accidentul, respectiv răsturnarea remorcii care a dus ulterior la lovirea şi decesul victimelor, s-a produs din cauza vitezei.

„Starea de pericol a apărut în momentul intrării în derapaj a remorcii, cauzată de valoarea vitezei de deplasare, neadecvată de conducătorul auto neexperimentat la condiţiile de drum”, se mai arăta în documentul citat.

Cu toate acestea, au existat câteva aspecte care se băteau cap în cap. Astfel, se precizează că „defecţiunile constatate la sistemul de frânare al remorcii NL Rema (frâna de serviciu), REPREZINTĂ DEFECŢIUNI PERICULOASE CU PRIVIRE LA SIGURANŢA CIRCULAŢIEI”.

În continuare însă, expertul precizează că „defecţiunile constatate la sistemul de frânare al remorcii NL Rema NU SE AFLĂ ÎN LEGĂTURĂ DE CAUZALITATE CU PRODUCEREA ACCIDENTULUI”, dar şi că „defecţiunile constatate la sistemul de frânare al autoutilitarei DAF nu se află în legătură de cauzalitate cu producerea accidentului”.

În concluzie, potrivit procurorilor, nu existau documente şi probe care să ateste că în momentul producerii accidentului, camionul şi remorca ar fi avut defecţiuni tehnice care să determine sau să favorizeze producerea accidentului.

Faptul că respectivele defecţiuni constatate nu au contribuit la producerea accidentului, este un aspect care a favorizat firma angajatoare SC Triscatim SRL, şi pe cei patroni ai acesteia, Ioan Trişcă şi Dumitru Trişcă, care teoretic ar fi trebuit să asigure toate condiţiile pentru ca autovehiculul să aibă o stare tehnică perfectă.

 

Maşina Morţii, supraîncărcată

Un alt aspect ciudat din acest dosar a fost şi faptul că numărul de buşteni găsiţi la faţa locului accidentului era mai mare, 100 de bucăţi, decât cel înscris în avizul de însoţire a mărfii – 80 de bucăţi. De aici rezultă faptul că autovehiculul era supraîncărcat, şi în plus, potrivit datelor din rechizitoriu, încărcătura de buşteni nu era nici asigurată, deşi există obligativitate în acest sens, mai ales când se discută de circulaţie pe drumurile publice.

În rechizitoriu, procurorii concluzionează însă că „greutatea încărcăturii şi faptul că aceasta nu era asigurată nu a favorizat producerea accidentului”.

curtea-de-apel-cluj-napoca

Declaraţii care s-au bătut cap în cap

Partea cea mai interesantă a dosarului a fost faptul că la volanul camionului trebuia să se afle un alt angajat al firmei Triscastim SRL – Lazăr Lorinţiu. Acesta însă l-a lăsat pe Sereţan să conducă, deşi se pare că avea cunoştinţă de faptul că tânărul nu posedă permis de conducere pentru o astfel de categorie de autovehicule. În acest punct, declaraţiile din dosar se bat cap în cap. Mihai Sereţan a susţinut în declaraţii că Lorinţiu ştia că el nu are permis de conducere corespunzător, în condiţiile în care cei doi ar fi purtat o discuţie pe această temă cu circa două săptămâni înainte de accident. De cealaltă parte, Lorinţiu a spus că a aflat doar imediat după producerea accidentului că Sereţan nu posedă permis corespunzător atunci când acesta i-ar fi cerut să declare poliţiştilor că e e cel care ar fi condus de fapt autovehiculul.

Fiindcă nici un alt martor nu a susţinut oficial declaraţia lui Mihai Sereţan, aceasta nu a mai fost luată în seamă de procurori, iar Lorinţiu a fost absolvit de orice vină.

Până la primul termen de judecată pe fond Sereţan a beneficiat de procedura simplă dat fiind faptul că şi-a recunoscut faptele în faţa procurorului de caz. Ulterior însă dosarul şi-a schimbat cursul din cauză că tânărul a contestat în faţa judecătorului declaraţiile unor martori, favorabile lui.

Post-ul Tânărul care în urmă cu 4 ani a strivit cu maşina plină cu buşteni doi bărbaţi în staţia de autobuz din Tureac, CONDAMNAT DEFINITIV! Mihai Sereţan merge la puşcărie pentru 3 ani şi jumătate apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Ouă expirate, vopsite pentru acoperirea datei de valabilitate

$
0
0

O femeie din Piatra Neamț a postat un filmuleț pe facebook în care se poate vedea cum un ou a fost vopsit pentru a acoperi data veche de valabilitate inscriptionată.

„Uitați ce surpriză „frumoasă” am avut în aceaciasta dimineață… ouă expirate, vopsite din nou și schimbată data de valabilitate. Așa ne îmblonăvim și nu știm de unde”, a scris femeia pe Facebook.

În postare femeia menționează și numele magazinului precum și fotografii cu cartonul cu ouă și bonul de casă de la magazin.

Până la ora publicării acestui material, lanțul de magazine nu a oferit un punct de vedere cu privire la acuzațiile femeii, potrivit sursei Digi24.

 

 

Reacția Kaufland România:

”Cu privire la imaginile video publicate pe facebook în data de 18 septembrie 2017, Kaufland România vine cu următoarele precizări:

În urma vizionării clipului video, am contactat producătorul local al ouălor SC VANBET SRL pentru verificări, precum și Cooperativa Agricolă care le furnizează, și am demarat cercetări împreună cu autoritățile responsabile.

Vă confirmăm că, potrivit legii, toate produsele de la raft vin însoțite de declarație de conformitate din partea producătorului, care atestă că articolul este bun pentru consum.

Din imaginile video, reiese foarte clar că oul este în termen de valabilitate, producătorul confirmând acest lucru în răspunsul oficial pe care ni l-a transmis și din care redăm mai jos:

„În urma vizionării filmulețului, nu am observat două date de expirare diferite, singura vizibilă fiind 02.10.2017, atât pe oul inițial, cât și în urma răzuirii de către cumpărător (dată care este valabilă, nu expirată, cum s-a mediatizat). Precizăm că produsul din materialul postat prezintă diferențe semnificative față de starea inițială în care a fost livrat.

Pentru această livrare a fost întocmită declarația de conformitate nr. 4515/05.09.2017. Concluzia noastră este că ouăle au fost ținute în mediu acid (oțet), coaja suferind modificări specifice. ”

 

Cooperativa Agricolă Țara Mea, pentru care acest producător furnizează ouă, ne-a transmis că vor fi și consecințe legale împotriva autoarei postării:

„Cooperativa Agricolă Țara Mea respinge orice asociere a numelui cu produse falsificate, în speță cu ouăle prezentate într-o filmare postată pe o rețea de socializare, în care se sugerează că ouăle ar proveni de la un furnizor membru al Cooperativei. Considerăm că acesta este un atac la adresa producătorilor români, care câștigă din ce în ce mai mult teren și livrează produse de calitate în supermarketuri, fapt care pare că deranjează. Mesajul nostru este că un astfel de atac nu ne sperie. (…) În cursul zilei de mâine, 19 septembrie, va fi înaintată instanței plângere pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune împotriva autoarei înregistrării postate pe rețeaua de socializare, având în vedere că un astfel de demers poate cauza prejudicii enorme Cooperativei și prejudicii substanțiale de imagine producătorilor români”.

 

Kaufland România susține producătorii români și produsele locale sunt prima opțiune în politica de achiziție a companiei.  ”

 

 

Post-ul Ouă expirate, vopsite pentru acoperirea datei de valabilitate apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Implementarea sistemului de avertizare prin SMS a situațiilor de urgență

$
0
0

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că există discuții cu operatorii de telefonie mobilă pentru implementarea unui sistem prin SMS, în cazul unor situații de urgență

Potrivit sursei Hotnews, azi la ora 15.00 va fi întrunit un comandament de urgență la care va fi prezent și premierul Mihai Tudose.

“Noi am vorbit cu ceva vreme in urma, cand faceam exercitiile de alertare a populatiei, despre identificarea unor solutii pentru un sistem de avertizare rapida a populatiei. Sunt discutii cu operatorii de telefonie mobila ca, in afara de sirene, sa existe avertizare cu niste mesaje tip SMS, prin care sa se dea si instructiuni despre cum poti actiona in situatii limita de genul acestora. La guvern, la solicitarea premierului, exista o intalnire cu specialistii (…) din domeniu”, a spus  Carmen Dan, ministrul de interne, prezenta la Timisoara, pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii de duminică seară.

 

Carmen Dan a spus că specialiții vor găsi o soluție tehnică și pentru a implementa și un altfel de sistem. Totodata a amintit ca anul trecut a fost lansată o aplicație a departamentului pentru situații de urgență, prin care sunt transmise în timp real informații despre fenomenele meteo periculoase.

Potrivit ministrului de Interne, ar fi in jur de 137 de persoane rănite, dar numărul acestora este dinamic și se fac in continuare evaluari.

Ministrul de Interne a spus despre victimele aflate în spital că o fetiță este într-o stare critică, iar un baiețel se află în stare stabilă.

Aceasta a declarat: “Imi doresc ăa se însănătoșeasca amândoi, ceilalți pacienți sunt cei care au avut probleme, internați pe secții. O doamnă așteaptă o intervenție, în rest nu au fost nevoie de intervenții chirurgicale”

Post-ul Implementarea sistemului de avertizare prin SMS a situațiilor de urgență apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Un bătrân a fost lăsat să moară. Nimeni nu a vrut să ajute

$
0
0

Pentru că nu au acordat primul ajutor unui bătrân aflat în agonie, Trei germani au primit amenzi cuprinse între 2.400 de euro și 3.600 de euro. Bărbatul se lovise cu capul de podea, în sediul unei bănci din orașul Essen, și a decedat ulterior, potrivit Digi24.

Legea germană pedepsește un astfel de comportament cu amendă sau cu închisoare de până la un an.

Pentru că au trecut nepăsători pe lângă bătrănul care se lovise grav la cap, o femeie de 39 de ani a fost amendată cu 3.600 de euro. Instanța a decis și amendarea a doi bărbați cu 2.800 de euro și, respectiv, 2.400 de euro.

Potrivit BBC , au trecut 20 de minute până ca bătrânul să primească îngrijiri medicale. Medicii au stabilit că acesta ar fi murit și dacă cei amendați i-ar fi acordat primul ajutor, pentru că rănile suferite erau foarte grave, însă instanța a pedepsit refuzul de a reacționa într-o situație de urgență, fie prin măsuri de prim-ajutor, fie prin alertarea serviciului de ambulanță.

„Nimeni nu a vrut să ajute”, a declarat judecătorul.

Post-ul Un bătrân a fost lăsat să moară. Nimeni nu a vrut să ajute apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

În România motorina e mai scumpă ca în Luxemburg

$
0
0

Eurodeputatul, Siegfried Mureșan a făcut o fotografie pe 15 septembrie care arată că un litru de motorină într-o stație din Luxemburg costa 0,985 euro. Asta în condițiile în care Luxemburgul este statul cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din UE, iar România este statul cu al doilea cel mai mic venit pe cap de locuitor din UE, potrivit sursei Românialiberă.ro 

Introducerea supraaccizei de 16 bani pe litrul de carburant, în aceeași zi, a urcat prețurile la pompă cu circa 9 bani în stațiile Petrom, motorina ajungând la aproximativ 4,8 lei/litru în București. Însă compania OMV Petrom mai scumpise cu câțiva bani carburanții și cu o zi înainte, în anumite stații.

Pe o rețea de socializare, eurodeputatul a spus: „În drum de la Strasbourg spre Bruxelles, am cumpărat astăzi (15 septembrie – n.r.) din -Luxemburg 50,88 litri de motorină pentru care am plătit 50,12 euro (echi–valentul a 230,4 lei), adică 0,98 euro litrul (echivalentul a 4,53 lei/litru). În România, pentru aceeași cantitate, aș fi plătit 245 de lei, adică 4,82 lei/litru”

21731054_10155396515877481_690539244808665717_n

”Am plătit astăzi pentru un plin de motorină în Luxemburg cu 15 lei mai puțin față de cât aș fi plătit în România, în condițiile în care Luxemburg este statul membru cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, în timp ce România este statul cu al doilea cel mai mic venit pe cap de locuitor.
În drum de la Strasbourg spre Bruxelles, am cumpărat astăzi din Luxemburg 50,88 litri de motorină pentru care am plătit 50,12 euro (echivalentul a 230,4 lei), adică 0,98 euro / litru (echivalentul a 4,53 lei/ litru).
În România, pentru aceeași cantitate, aș fi plătit 245 de lei, adică 4,82 lei / litru.” a postat Eurodeputatul.

După supraacciză, benzina a sărit de 4,9 lei/litru, în medie, în stațiile Petrom din Capitală, cele mai ieftine. În alte rețele de benzinării, gen MOL sau OMV, prețul benzinei e la un ban-doi distanță de pragul de 5 lei/litru. Comparativ, acum o lună, pe 18 august, motorina costa 4,58 lei, iar benzina costa 4,63 lei/litru, în medie la nivelul țării. Nici în județe sărace ca Vaslui sau Botoșani carburanții nu sunt mai ieftini de un euro. Într-o benzinărie Petrom din Botoșani, motorina standard costa ieri 4,71 lei/litru, iar benzina 95 se vindea cu 4,83 lei/litru.

Ultima statistică publicată de Comisia Europeană în buletinul săptămânal privind prețul carburanților arată că pe 11 septembrie prețul mediu al benzinei în România, cu toate taxele incluse, era de 1,019 euro/litru, al doilea cel mai scăzut din UE, după Bulgaria, unde costa 1,017 euro/litru. La motorină, prețul mediu la noi era, săptămâna trecută, de aproape 1,013 euro/litru, în timp ce în Luxemburg era de 0,985 euro/litru, cel mai mic din UE. De asemenea, prețuri mai mici ca la noi se găsesc în Bulgaria (0,995 euro/litru), în Letonia (1,003 euro/litru), Lituania (1,009 euro/litru).

Chiar dacă prețul carburanților din România e printre cele mai mici din UE, raportat la puterea de cumpărare e printre cele mai mari. Un calcul făcut de „România liberă“ arată că dintr-un salariu minim un luxemburghez își poate cumpăra 1.687  litri de benzină, un neamț – 1.073 litri, în timp ce un român își permite doar 312 litri.

Post-ul În România motorina e mai scumpă ca în Luxemburg apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Propuneri aspre la modificarea legii anti-fumat

$
0
0

 

Propunerile de modificare a legii au avut în vedere constituirea unor asociaţii sau cluburi de fumători care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului  sau eliminarea sintagmei ”exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale”, deschizând astfel posibilitatea de amenajare a spaţiilor de fumat şi în alte spaţii natural accesibile publicului, precum baruri sau restaurante.

Liviu Dragnea s-a opus modificării legii

„Eu le-am adus aminte colegilor mei şi vă aduc aminte şi dvs. că această lege a fost deblocată de mine. După ce a fost blocată foarte mult timp, chiar dacă unii colegi nu au fost fericiţi, am spus atunci că este o lege utilă, chiar adcă este o lege dură, chiar dacă o să fie supăraţi cei care sunt fumători ca şi mine, trebuie să ne gândim la două lucruri importante: la sănătatea copiilor şi a celor care nu fumează şi chiar şi la sănătatea noastră, a celor care fumăm, că poate odată ne trezim şi această lege ne ajută să ne lăsăm de acest viciu păgubos. Şi le-am spus că eu nu mi-am schimbat părerea, nu văd de ce trebuie să modificăm legea, în consecinţă poziţia mea este foarte clară şi anume că legea trebuie să rămână nemodificată”, a spus Liviu Dragnea.

Și USR a anunțat că se opune modificării legii: „Există diferenţe politice care despart în mod natural oamenii politici. Fumatul nu trebuie să fie una dintre acestea, iar legea antifumat nu ar trebui tratată niciodată ca un subiect politic. Cei 42.800 de români care mor anual din cauza fumatului nu au culoare politică. Fumatul ţine de sănătatea fiecăruia dintre noi şi de sănătatea societăţii în care trăim”, se arată într-un comunicat al USR.

Cu toate acestea deputaţii din Comisia de sănătate au stabilit să respingă proiectul de modificare a legii antifumat, depusă de deputatul PNL Daniel Fenechiu, care prevedea existenţa unor spaţii destinte fumătorilor şi redefinirea conceptului de “spaţiul public închis”, potrivit monitordecluj.ro

”Se interzice fumatul în toate spaţiile închise, spaţiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, precum şi în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi, din penitenciarele de mare siguranţă”, a propus președinta Asociaţiei ”Mame pentru Mame, Ana Măiţă.

Aceasta a explicat că prin modificarea propusă se asigură dreptul prevăzut în articolul 49, din Constituţia României, prin care copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi asistenţă, în realizarea drepturilor lor.

„Având în vedere expunerea crescută la substanţele toxice din fumul de tutun, în condiţiile restrictive din punct de vedere al ventilaţiei, specific autovehiculelor, dar şi imposibilitatea minorului şi a fătului nenăscut de a se apăra în faţa acestor agresiuni, este datoria morală şi legală a adulţilor să îi protejeze”, a spus preşedinta Asociaţiei Mame pentru Mame.

Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii, a propus ca bolnavilor care se află în spitalele de psihiatrie ca urmare a deciziei unei instanţe să li se permită să fumeze în spaţii special amenajate, care să nu poată fi folosite de ceilalţi pacienţi sau de personalul spitalului.

”Aceste persoane cu boli psihice au totuşi dreptul de a consuma un produs legal şi nu au voie să iasă din incinta spitalului”, a mai spus doctorul Magdalena Ciobanu.

Legea permite deţinuţilor din închisorile de maximă securitate să fumeze în spaţii special amenajate.

Post-ul Propuneri aspre la modificarea legii anti-fumat apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Hoț de bani și de cai identificat de polițiștii din Sîngeorz- Băi

$
0
0

Polițiștii au identificat un tânăr, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de furt.

Polițiștii Secţiei 7 Poliţie Rurală Sîngeorz- Băi și ai Posturilor de Poliţie Rodna şi Ilva Mare,au facut cercetări în cadrul unor dosare de furt, rămase inițial cu autor necunoscut.

În urma cercetărilor a fost identificat un tânăr, de 17 ani, din Rodna, care în perioada 19 iunie 2016-13 septembrie 2017, ar fi furat sume de bani și bunuri , dintr-un cabinet medical și mai multe locuințe din localitățile Ilva Mare și Rodna.

Polițiștii au mai descoperit  că tânărul ar mai fi furat și doi cai pe care polițiștii i-au recuperat și restituit proprietarilor.

Prejudiciul total cauzat este de peste 30000 de lei, fiind recuperat parțial.

Față de acesta s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Cercetările continuă de către polițiștii Secţiei 7 Poliţie Rurală Sîngeorz- Băi, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și tentativă la infracţiunea de furt calificat.

Post-ul Hoț de bani și de cai identificat de polițiștii din Sîngeorz- Băi apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

O fetiță a căzut din microbuzul școlar aflat în mers

$
0
0

Şoferul microbuzului a sunat la numărul unic de urgenţă 112, ambulanţa a preluat o fetiţă rămasă inconştientă pe asfalt după ce a căzut din microbuzul școlar, potrivit sursei realitatea.ro

Transportată la Spitalul județean din Târgoviște, aceasta a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral acut închis.

Şoferul le-a spus poliţiştilor că fata ar fi deschis singură uşa şi ar fi sărit, variantă pe care părinţii nu o cred. Din câte se pare, uşa s-ar fi deschis singură pentru că nu a fost asigurată de şofer, acesta fiind principalul responsabil. Mai mult, şoferul nici nu ar fi văzut când copilul a căzut din maşină, ceilalți copii fiind cei care au strigat şi l-au alertat şi abia atunci a oprit.

Se pare că șoferul nu este la primul incident de acest gen, e fiind acuzat că acum câteva luni, a dat jos doi copii din maşină şi i-a lăsat pe câmp, la câţiva kilometri de casă.

Părinţii acuză că cei mici sunt înghesuiţi în microbuz, unii dintre ei stând în picioare, şi că nu se aplică măsurile de siguranţă.

Post-ul O fetiță a căzut din microbuzul școlar aflat în mers apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

„Cazul Țundrea” cel mai nedrept caz de justiție. A făcut închisoare 12 ani pe nedrept

$
0
0

„Cazul Ţundrea”, a devenit cunoscut în România, fiind vorba mai exact de un bărbat care a făcut puşcărie nevinovat pentru moartea unei fete de 14 ani.

Gheorghe Avram a fost condamnat în 2012 la 25 de ani de închisoare pentru că în 1992 a violat și ucis o fetiță de 14 ani, potrivit Digi24.

Inițial, anchetatorii l-au acuzat pe un alt bărbat, Marcel Țundrea pentru o crimă pe care nu a comiso, iar bărbatul a stat 12 ani în închisoare. Abia în 2004 un test ADN a dovedit că nu Marcel Țundrea este vinovatul.

Un sfert de secol Țundrea a primit pedeapsa cu închisoarea pentru o crimă comisă de altcineva. O fetiță fusese găsită moartă în albia unui râu din Cărbuneşti, satul lui Ţundrea. Declaraţiile bâlbâite ale unui martor şi lipsa tehnologiei l-au condamnat la ani grei de temniţă.

„I s-au luat nişte declaraţii unei bătrâne care a spus că i se pare că l-a văzut pe Ţundrea la locul faptei. Singurul lui ghinion a fost coincidenţa de grupă sanguină – A2 el, A2 victima. Această tehnică înapoiată l-a dus pe Ţundrea după gratii”, a explicat avocatul lui Marcel Țundrea.

Din închisoare, Marcel Țundrea şi-a susţinut nevinovăţia cu fiecare ocazie. După 12 ani, când tehnica a avansat, un test ADN a demonstrat că nu el este ucigaşul. A fost eliberat, însă un an mai târziu s-a stins, răpus de bolile căpătate după gratii.

„A luat bătaie acolo cât nu a luat în viața lui ca să recunoască. Ultima oară când a venit de la puşcărie tuşea foarte mult”, a spus Nicu Cocheci, vărul lui Marcel Țundrea.

Fiica bărbatului a vrut să facă dreptate măcar după moartea tatălui ei. Astfel că a cerut despăgubiri pentru suferinţa îndurată de bărbat. După ani de procese a venit şi sentinţa la Curtea de Apel Craiova. Statul român o despăgubeşte cu 5.000 de euro. Mai exact, un euro pentru fiecare zi de închisoare, deşi familia a cerut 12 milioane de euro.

„Despăgubirea acordată este inechitabilă şi deloc în acord cu prejudiciul suferit, această situaţie a distrus o familie”, a spus avocatul Giani Militaru.

Adevăratul criminal a ajuns în cele din urmă după gratii.

„Cu greu recunoaşte sistemul când greşeşte în România. Sunt infracţiuni, cum este cazul domnului Ţundrea, unde există persoane vinovate care scapă nepedepsite, deci faptul că sistemul nu funcţionează cum trebuie afectează şi victimele infracţiunii”, spune Diana Olivia Hatneanu, avocat specializat în drepturile omului.

Post-ul „Cazul Țundrea” cel mai nedrept caz de justiție. A făcut închisoare 12 ani pe nedrept apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Tânără de 18 ani din Huedin de negăsit

$
0
0

Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o tânără de 18 ani este de negăsit, potrivit BZC.ro

Se pare că Boros Donatela Viorica, din Huedin, a plecat în Cluj-Napoca în luna august, iar de atunci familia acesteia susține că nu mai are nici un semn de la fată.
SEMNALMENTE  – inaltime 1,56 m, greutate 55 kg, fata ovala, ochi caprui, par saten; poarta ochelari de vedere cu rama de culoare roz.

Persoanele care pot furniza orice informatii despre persoana disparuta, sunt rugate sa se adreseze celei mai apropiate unitati de politie sau sa apeleze gratuit numarul unic de urgenta 112.

Post-ul Tânără de 18 ani din Huedin de negăsit apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Pacient pus în pericol datorită unui polițist care a amendat un ambulanțier

$
0
0

Un șofer de Ambulanță, care se deplasa în județul Mehedinți, care se deplasa la un caz, a fost ținut în câmp de un polițist. Acesta a lovit un porc mistreț, iar agentul l-ar fi acuzat de braconaj și l-a amendat cu 870 de lei. A fost nevoie să se trimită o altă ambulanță pentru bolnavul la care se deplasa inițial șoferul de la 70 km depărtare.

Potrivit sursei Digi 24, incidentul a fost relatat pe Facebook pe pahina Observ Tot. Ambulanțierul Alin Nărămzoi a declarat că ar fi fost amendat de un șef de post pe nume Tudor.

„În jurul orei 00:50, mă deplasam cu autosanitara la Gârla Mare, la un pacient. Mergând pe drum între Vatra și Gârla Mare, la un moment dat, în față, din partea stângă, mi-a apărut un porc mistreț. Din scurt, în doi-trei metri. (…) Porcul a venit în viteză, eu am dat în frână cât am putut, mașina într-adevăr a frânat. (…) Porcul a murit, eu am oprit, în momentul în care eu mă uitam a apărut și Poliția de Frontieră lângă mine. «Ce s-a întâmplat domnul ambulanțier?» (…) Am sunat la 112, am anunțat șefii noștri ce s-a întâmplat (…) Domnul polițist ne-a făcut braconieri (…), ne-a zis să lăsăm salvarea acolo, în câmp, noaptea, și să plec cu dânsul la Vânju Mare să-mi ia probe. (…) Mi-a dat amendă, 870 de lei, mi-a zis că nu am adaptat viteza la condițiile de drum”, a spus șoferul de Ambulanță.

Potrivit acestuia, agentul de poliție l-ar fi sancționat și cu șase puncte de penalizare.

„Eu am plecat acolo să salvez omul acela, nu am plecat să omor porcul. Nu știam eu că o să-mi iasă un porc în doi metri în față. Și n-am putut să-l evit, că și eu aș fi vrut să-l evit și să nu-mi fărâme salvarea”, a mai povestit șoferul.

Asistenta de pe ambulanță a spus: „Primul echipaj a venit cam după 20 de minute, ne-au spus să stăm acolo până vine șeful de post. Am mai stat încă 20 de minute până a venit și seful de post. Acesta a zis că nu trebuie să plecăm. Noi am sunat directorul, pentru că n-am putut să plecăm, ne-au ținut aproape două ore acolo. Șeful de post ne-a spus: «Nu cumva facem braconaj cu ambulanța?» I-am spus că nu-mi vine să cred ce mă întreabă. Cum să facem așa ceva? Eu de 14 ani lucrez la Ambulanță și nu mi s-a mai întâmplat! A fost primul porc pe care l-am și lovit”.

Post-ul Pacient pus în pericol datorită unui polițist care a amendat un ambulanțier apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Viewing all 22930 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>