Quantcast
Channel: Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online
Viewing all 22797 articles
Browse latest View live

A șaptea victorie pentru CSM Bistrița

$
0
0

Handbalistele lui Horașiu Pașca au adus o nouă victorie, de data aceasta cu ACS SEPSI FIT Sfântu Gheorghe. Aceasta au învins cu scorul de 37 la 22, după ce la început au avut ceva emoții.

„Deși am avut emoții, nu a durat foarte mult și mă bucur că fetele au intrat la titulare. Mi-am dorit foarte mult să joace pentru că avem un campionat extrem de lung și avem nevoie de o bancă echilibrată, de fete care vin din linia a doua și care trebuie să prindă încredere pentru că este foarte mare nevoie de ele pe viitor. Un adversar care nu ne-a pus foarte multe probleme. Am jucat puțin mai greu la începutul meciului, însă fetele până la urmă au scăpat de track pentru că sunt și fete care au jucat mai puțin în campionatul acesta. Urmează trei zile de pauză și pe urmă o luăm de la capăt pentru că la finalul săptămânii viitoare jucăm la Timișoara, o echipă la fel, care poate încurca și nu vrem să ne trezim cu surprize neplăcute și după aceea încă 14 zile în care pregătim marele derby cu Deva de pe teren propriu. Campionatul se va juca până la sfârșit. E un meci important pe care suntem condamnați să îl câștigăm. S-a ratat destul de mult, s-au văzut minutele minus pe care le-am avut în acest campionat și mi-am dorit foarte mult să le ofer”, a precizat antrenorul CSM Bistrița, Horațiu Pașca.

Întrebat dacă s-a completat transferul Silviei Szabo acesta a răspuns afirmativ

„Da e un plus pentru noi, e o jucătoare tânără de mare perspectivă care a semnat cu noi pentru următorii 5 ani, jucătoare pe care noi o urmărim de mult și care poate aduce un plus acestei echipe. Va intra de la meciul cu Timișoara”, a mai adăugat Horațiu Pașca.

Și președintele CJ BN, Radu Moldovan a ținut să felicite fetele.

„Sunt foarte mândru de fetele noastre, care astăzi s-au impus în fața selecționatei ACS Sepsi Fit Sfântu Gheorghe cu scorul de 37 la 22!
Au demonstrat din nou că au valoare și vreau să le felicit pentru modul extraordinar în care au evoluat și astăzi! Vreau să mulțumesc celor aproximativ 1000 de persoane prezente la meci și galeriei, care a creat o atmosferă incendiară!
De asemenea vreau să mulțumesc presei locale, care este un partener de încredere în promovarea meciurilor de handbal ale echipei CSM Bistrița și a rezultatelor ei excepționale!
O echipă, o comunitate, același vis! CSM Bistrița!” a notat președintele CJ BN, Radu Moldovan, pe pagina de socializare.

Post-ul A șaptea victorie pentru CSM Bistrița apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Se stabilește costul contribuției lunare de întreținere în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa

$
0
0

Proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora va fi supus analizei și aprobării în Consiliu Local.

„În temeiul prevederilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, se publică spre cunoştinţa generală proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora, cu intenţia de a-l supune analizei şi aprobării Consiliului local.
Orice persoană interesată va putea formula propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de hotărâre, până la data de 16 noiembrie 2015.
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de hotărâre, vor specifica articolul sau articolele din proiect la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului”, informează municipalitatea.

Se stabileşte costul mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016 datorat de persoanele vârstnice pentru serviciile de îngrijire efectuate în Căminul pentru persoane vârstnice prin Serviciul public municipal „Direcţia Municipală de Servicii Sociale Bistriţa” în cuantum de 590 lei, potrivit expunerii de motive.

De asemenea, la stabilirea costului mediu lunar de întreţinere se iau în considerare cheltuielile de întreţinere, pentru hrană si gospodărie, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale sanitare.

Persoanele vârstnice care au venituri si sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de 60 % din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar de întreţinere, respectiv 590 lei. Diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămin dacă realizează un venit pe membru de familie mai mare decît salariul minim brut pe economie în vigoare.

„Consiliile Locale ale localităţilor de domiciliu ale persoanelor vârstnice internate în Cămin vor suporta diferenţa dintre costul total de întreţinere si contribuţia proprie a acestora sau a aparţinătorilor, potrivit Hotărârii nr.202/22.12.2004.
ART.3 – (1) Prin susţinători legali se intelege rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori, alte persoane anume prevăzute de lege”, se mai arată în expunerea de motive.

Direcţia Municipală de Servicii Sociale Bistriţa – Serviciul „Căminul pentru persoane vârstnice” asigură în sistem rezidenţial protecţia şi asistenţa socială unui număr de 35 persoane vârstnice.
Condiţiile oferite respectă standardele în vigoare, metodele şi practicile de lucru aplicate fiind centrate pe persoana vârstnică asistată. În acest sens s-au efectuat lucrări de întreţinere şi amenajare din finanţări nerambursabile şi s-a luat în considerare venitul mediu al persoanelor vârstnice. Datorită acestor fapte, contribuţia de întreţinere a fost menţinută din anul 2012 în cuantum de 590 lei.

„Potrivit art. 25 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, Consiliile Locale stabilesc anual costul mediu lunar de întreţinere înainte de adoptarea bugetelor proprii.
Anexa nr.1 la raportul privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora, stabileşte costul mediu lunar de întreţinere, respectiv cuantumul contribuţiei lunare de întreţinere.
În vederea stabilirii cuantumului contribuţiei de întreţinere a persoanelor internate în Căminul pentru persoane vârstnice propunem şi susţinem proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora”, mai informează primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.

Propunerile, sugestiile sau recomandările se pot transmite în scris, la sediul Primăriei municipiului Bistriţa, Piaţa Centrală nr. 6 sau la sediul Direcţiei Municipale de Servicii Sociale Bistriţa, cu sediul în municipiul Bistriţa, str. Dornei nr. 12.

Post-ul Se stabilește costul contribuției lunare de întreținere în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Cercetașii Bistrițeni au avut acțiune de ecologizare în Pădurea Codrișor și pe malul râului Bistrița

$
0
0

În cadrul proiectului BIO3R, Cercetașii Bistrițeni s-au ocupat de curățarea unei suprafețe din Pădurea Codrișor din Municipiul Bistrița și a malurilor râului Bistrița.

Astfel, prin igienizarea unei suprafețe de un km pe malurile Râului Bistrița și ecologizarea suprafeței situate în zona de agrement a Ștrandului Municipal Bistrița locuitorii au fost îndemnați să deprindă un comportament eco-friendly și să realizeze importanța colectării selective în cadrul comunității lor.
Colectarea selectivă presupune strângerea separată a deșeurilor ce pot fi reciclate.

„Este esențial ca oamenii să conștientizeze că trebuie să lăsăm o lume mai bună pentru următoarele generații ca ele să se poată dezvolta armonios într-un mediu propice. Epuizarea resurselor planetei este o problemă de actualitate, însă colectarea selectivă este un prim pas al reciclării și totodată un prim pas pentru a păstra sticla, hârtia și plasticul ca să realizăm lucruri noi din ele, fiind produse reciclabile cu diferite întrebuințări. O tonă de hârtie reciclată înseamnă 17 copaci salvați în timp ce 50 de peturi reciclate înseamnă un pulover. Sticla se reciclează la infinit. Ca și cercetași, ne propunem crearea unei lumi mai bune, a unei lumi în care oamenii iau inițiativa de a nu lăsa mediul din jurul lor să se degradeze. O lume în care poți să te bucuri de aerul curat, având optimism și entuziasm”, a informat Cătălina Ometiță-Dragoș, de la departamentul de imagine al Cercerașilor Bistrițeni.

Acţiunile H2O și Ecologizare 3R, fac parte din graficul de activități al proiectului “BIO 3R (Reciclare-Refolosire-Recondiționare)”, proiect cofinanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2015.

Scopul proiectului “BIO 3R (Reciclare-Refolosire-Recondiționare)” este valorificarea potențialului voluntarilor cu privire la capacitatea acestora de a-și perfecționa competențele în organizarea și desfășurarea unor campanii de informare referitoare la conștientizarea comunității privind importanța păstrarii unui mediu curat și metode de generare a energiei eco. Sprijinirea și susținerea tinerilor în vederea formării abilităţilor artistice şi de protecția mediului prin metoda de educaţie cercetăşească contribuie la o dezvoltare corectă ca individ în plan social, cultural, educaţional şi emoţional.

Fundaţia “Cercetaşii Bistriţeni” este principalul promotor al activităţilor cercetăşeşti din Bistriţa şi judeţul Bistriţa-Năsăud. Misiunea cercetăşiei în societatea româneasca este de a contribui la
educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.

Post-ul Cercetașii Bistrițeni au avut acțiune de ecologizare în Pădurea Codrișor și pe malul râului Bistrița apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Radu Moldovan la Simpozionul dedicat Zilei Armatei

$
0
0

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul Ovidiu Crețu, subprefectul Ovidiu Frenț, președintele Asociației Veteranilor de Război BN, gen. Ioan Birișiu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Iulian Berdilă și șefi de instituții au fost prezenți la data de 22 octombrie la un simpozion dedicat Zilei Armatei.

„În această după-amiază am participat la un eveniment foarte important pentru mine ca om: un Simpozion organizat în cinstea Armatei României!
A fost o onoare să pot să mă adresez reprezentanților uneia dintre cele mai respectate instituții din România: Armata! Vreau să îl felicit pe Comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, Dl Colonel Iulian Berdilă, pentru inițiativa de a organiza un asemenea eveniment!
Le urez în avans, tuturor militarilor români și în special celor din Bistrița-Năsăud, un călduros ”La mulți ani” și vreau să le transmit, în numele locuitorilor județului Bistrița-Năsăud că suntem mândri de ei și că le mulțumim pentru sacrificiile care le fac zi de zi, pentru ca noi să fim astăzi un stat liber și securizat!”, a scris Radu Moldova, pe pagina de socializare.

Astăzi, 23 octombrie, între orele 12.00 – 16.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu vor fi prezentate armamentul, tehnica şi echipamentul din dotarea unităţilor.

sursa foto: Radu Moldovan

11950397_928811550505726_6535620239215689230_o 12028737_928811423839072_4150934598131066097_o 12045284_928811503839064_6204478785153269349_o 12052556_928811553839059_8198540609682732483_o

Post-ul Radu Moldovan la Simpozionul dedicat Zilei Armatei apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Pădurile României dispar…prin ilegalități!

$
0
0

Cel mai nou raport Greenpeace România, care a monitorizat, pe baza datelor autorităţilor, defrişările ilegale în perioada 2013 -2014, relevă faptul că pădurile României sunt distruse încetul cu încetul.
Astfel, România pierde 3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi.

În perioada analizată au fost înregistrate 45.509 de cazuri de tăieri ilegale de pădure, echivalentul unei medii de 62 de cazuri/zi, în creştere de la 30 de cazuri/zi consemnate între anii 2009-2011, respectiv 50 de cazuri/zi, la nivelul anului 2012. Autorităţile au identificat, astfel, la nivel naţional, o cantitate de 1.011.892 metri cubi, asociată acestor cazuri de tăieri ilegale, adică 22 metri cubi/caz, de peste două ori mai mult decât în intervalul 2009-2011(452.842 metri cubi).

Tăierile ilegale de pădure din România din intervalul 2013-2014 au dus la prejudiciu de aproximativ 52,1 milioane de euro (230.937.047 lei), potrivit Gândul.

Transilvania este principala sursă de lemn pentru tăierile ilegale, aproape 80% din totalul prejudiciului creat în România, în perioada 2013-214, fiind din Cluj, Alba şi Maramureş.

„La nivelul celor 3 judeţe (Cluj, Alba şi Maramureş) se înregistrează 78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel naţional în perioada 2013-2014, judeţul Cluj înregistrând 37% din volumul total, Alba 23% şi Maramureş 18%. Acest lucru indică necesitatea dezvoltării şi implementării de către autorităţi a unor măsuri suplimentare de control şi prevenire a tăierilor ilegale”, se arată în raport.

Valoarea totală a prejudiciului la nivel naţional, în intervalul analizat, a fost estimată de către autorităţi la 230.937.047 lei (aproximativ 52,1 milioane euro). Ca urmare a volumului mare înregistrat, judeţele Cluj, Alba şi Maramureş prezintă cele mai mari valori medii, respectiv: 70.189 lei prejudiciu/caz în Alba, 52.742 lei/caz în Cluj şi 27.227 lei/caz în Maramureş. Astfel, cele trei judeţe totalizează 79% din prejudiciul cauzat.

„Subliniem faptul că aceste date nu oferă o imagine completă asupra amplorii reale a fenomenului tăierilor ilegale la nivelul întregii ţări, de vreme ce rapoartele guvernamentale indică o medie de 8,8 milioane m3 de lemn extras ilegal anual, dar investigaţiile autorităţilor competente se referă doar la a 16-a parte din cifra mai sus menţionată”, a declarat Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie al Greenpeace România.

În timp ce la nivelul anului 2013 au fost investigate 17.57, dintre care 60.97% nu au fost soluţionate până la sfârşitul anului, din cele 6.775 de cazuri rezolvate în 2013, doar 15,53% au fost soluţionate prin trimitere în judecată. În 2014, 63,58% din cele 16.541 de cazuri investigate nu au fost soluţionate. Procentul cazurilor soluţionate prin trimitere în judecată a scăzut la 9,15%.

Cel mai mare număr de cazuri soluţionate prin trimitere în judecată a fost înregistrate în judeţele Vrancea, Alba, Bacău, Neamţ, Suceava, Maramureş şi Argeş.

Cercetarea a fost efectuată în perioada iunie-septembrie 2015 şi se referă la datele statistice pentru anii 2013 şi 2014. Instituţiile respondente sunt: Procuratura Generală, Poliţia prin Inspectoratele Judeţene, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva S.A. şi Comisariatele de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC), transformate din 9 Septembrie 2015 în Garzi Forestiere.

Post-ul Pădurile României dispar…prin ilegalități! apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Ioan Opre a scapă de ultimul abuz al lui Lumperdean

$
0
0

Afaceristul Ioan Opre a reușit să obțină o victorie împotriva ultimului abuz făcut de Lumperdean. Opre a depus contestație la Curtea de Apel Cluj pentru modul ilegal în care s-a desfășurat procedura de prelungile a controlului judiciar.

Practic, Lumperdean a încercat să îl păstreze sub această sancțiune și i-a comunicat perioada prelungită la câteva zile după ce ar fi implemenetat-o. 

Contestația a fost admisă de către judecătoarea Ramona Mornăilă, soția prim-procurorului DIICOT Cluj, în subordinea căruia se află Serviciul Teritorial BN.

Vezi și :

Procurorul Lumperdean prelungeşte un control judiciar după bunul plac, fără a respecta procedurile legale.

 

Citiți mai multe despre acest subiect în ediția tipărită.

Post-ul Ioan Opre a scapă de ultimul abuz al lui Lumperdean apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

STS: Începând de luni, 113 – număr de urgență la care persoanele cu dizabilități de vorbire sau auz

$
0
0

Persoanele cu dizabilități de auz sau vorbire pot accesa, începând de luni, serviciul de urgență prin SMS la numărul 113, anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale.

STS precizează că, pentru a putea utiliza acest număr, este obligatorie înscrierea în baza de date a serviciului 112, potrivit informațiilor ce vor fi publicate pe website-ul www.112.ro. Accesarea site-ului va fi posibilă începând de luni, la ora 13,00.

Înregistrarea în baza de date a serviciului 112 se poate realiza prin depunerea documentelor la birourile temporare de asistență la înregistrare sau la unul dintre sediile STS din București sau din țară, transmiterea prin poștă sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro.

Astfel, pentru înregistrare trebuie depuse cererea de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilități sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea și copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.

 

Modalitatea de apelare prin SMS a Serviciului de urgenţă:

  1. În cazul în care aveţi o urgenţă, sunaţi imediat la numărul 112;
  2. Operatorul 112 vă va răspunde, însă nu va iniţia un dialog cu dumneavoastră, ci va închide apelul, fiindcă veţi fi identificat automat de către sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire;
  3. Veţi primi imediat un SMS cu textul: „Trimiteti SMS la 113 cu urgenta si adresa incidentului”;
  4. Veţi răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul. Este indicat să nu folosiţi semne diacritice, dacă telefonul dumneavoastră nu este setat în acest mod, pentru a urgenta transmiterea;
  5. După transmiterea SMS-ului este posibil să mai primiţi mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare. Răspundeţi scurt şi cât se poate de exact;
  6. Operatorul 112 va transmite datele obţinute de la dumneavoastră agenţiilor de intervenţie (Poliţie, Ambulanţă, Pompieri) care vă vor ajuta în urgenţa pe care o aveţi.

(sursa foto: giurgiuveanul.ro)

Post-ul STS: Începând de luni, 113 – număr de urgență la care persoanele cu dizabilități de vorbire sau auz apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Primăriile se pot împrumuta de la Trezorerie pentru ajutorul de încălzire, în limita a 700 milioane lei

$
0
0

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că primăriile care au nevoie de ajutor de încălzire pentru perioada de iarnă se pot împrumuta, în condiţii avantajoase, de la Trezorerie în limita a 700 milioane lei, subliniind că administraţiile locale trebuie să-şi modernizeze sistemele de încălzire.

 

„În ceea ce priveşte încălzirea marilor oraşe: am aprobat prin Ordonanţa de rectificare un plafon de 700 de milioane de lei, în care acele primării, consilii locale care au nevoie de ajutor pentru a trece perioada de iarnă pot să se împrumute din Trezorerie, în condiţii avantajoase. Însă mesajul este unul destul de clar: nu mai vreau să mai dăm pur şi simplu bani din buget pentru un oraş, pentru altul, ci, practic, să obligăm fiecare administraţie să facă ceea ce multe oraşe deja au reuşit şi anume să-şi modernizeze sistemul de încălzire, în aşa fel încât acesta să devină sustenabil”, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2015, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 700 milioane lei, în principal pentru finanţarea fără sincope a cheltuielilor necesare pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece. Împrumuturile pot viza, de asemenea, proiectele derulate de unităţile administrativ-teritoriale în cadrul programelor europene (cu finanţare din fonduri externe nerambursabile) sau a celor guvernamentale. Este vorba despre asigurarea sumelor pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor, respectiv pentru finanţarea corecţiilor financiare aplicate acestora.

Actul normativ prevede, pentru fiecare tip de împrumut în parte, perioada de rambursare şi posibilitatea rambursării anticipate, integrală sau parţială. Aceste împrumuturi se acordă cu o dobândă ROBOR la 3 luni, comunicată de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 3,00 puncte procentuale şi care rămâne fixă pe toată durata împrumutului.

 

(Sursa: Mediafax)

Post-ul Primăriile se pot împrumuta de la Trezorerie pentru ajutorul de încălzire, în limita a 700 milioane lei apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Peste 7 mc material lemnos, ridicat în urma unui control

$
0
0

În urma unui control al polițiștilor, efectuat împreună de specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, într-un fond forestier situat pe raza cartierului Liviu Rebreanu, au fost identificaţi 7,923 mc material lemnos, care au fost ridicaţi în vederea confiscării.

„În data de 20 octombrie a.c. un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din Năsăud, ar fi tăiat ilegal 12 arbori nemarcaţi, cu un volum de 6,92 mc şi o valoare de 1.235 de lei, din locul numit „Coasta Lazului”, informează IPJ BN.

Reamintim faptul că, poliţiştii bistriţeni, acţionează în permanenţă pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi pentru protejarea fondului forestier pe raza judeţului nostru.
Astfel în primele 9 luni ale anului 2015, au fost aplicate 412 sancţiuni contravenţionale, la regimul legislaţiei silvice, în valoare de 686.000 de lei şi au fost confiscaţi peste 65.000 mc de material lemnos, din care 1.105 mc, au fost confiscaţi faptic iar restul materialului lemnos a fost confiscat valoric. De asemenea au fost întocmite 164 dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic.

Post-ul Peste 7 mc material lemnos, ridicat în urma unui control apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Cercetați după ce au comis mai multe furturi

$
0
0

Doi minori, au sustras dintr-o societate comercială de pe raza municipiului Bistriţa, o sumă de bani din casa de bani, care era neasigurată.

„Poliţiştii bistriţeni au identificat doi minori în vârstă de 16 ani, şi 17 ani, ambii din Năsăud, bănuiţi că în cursul zilei de 21 octombrie a.c., dintr-o societate comercială de pe raza municipiului Bistriţa, profitând de neatenţia vânzătoarei, ar fi sustras o sumă de bani din casa de bani, care era neasigurată”, ifnormează IPJ BN.

La aceeaşi dată, cei doi minori ar fi sustras dintr-o unitate medicală de pe raza judeţului, bunuri şi sume de bani de la trei femei, cu vârste cuprinse între 45 de ani şi 77 de ani.

„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Furt calificat” în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a celor doi”, mai adaugă IPJ BN.

Post-ul Cercetați după ce au comis mai multe furturi apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

CNAS vrea să elimine limita minimă de pacienţi pentru medicii de familie

$
0
0

Casa Naţională vrea din nou să elimine limita minimă de asiguraţi pentru contractarea serviciilor. Anul trecut, propunerea a fost retrasă după ce medicii de familie s-au revoltat că ar fi avantajate clinicile private.

Potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii trecute – Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017 – CNAS vrea să scoată limita mimimă de asiguraţi pentru medicii de familie.

De asemenea, proiectul mai prevede, între altele, că nu se va mai stabili numărul de medici de familie şi de specialişti de care e nevoie în sistem, iar necesarul de investigaţii şi de fonduri va fi stabilit numai de către autorităţi.

„În prezent limita minimă este de 800 persoane asigurate înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ teritoriale/zone urbane de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie”, informează RTV.

CNAS susţine că prin modificările propuse „se urmărește stimularea concurenței și dezvoltarea unui mediu concurențial care să încurajeze performanța, precum și asigurarea cadrului legal pentru medici – tineri absolvenți de a desfășura activitate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate”.

Pe site-ul Casei Naţionale de Sănătate scrie că există un termen limită de 10 zile pentru observaţii.

Post-ul CNAS vrea să elimine limita minimă de pacienţi pentru medicii de familie apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Primarii l-au așteptat degeaba pe Dragnea

$
0
0

Astăzi, surpriză…mult așteptatul „Liviu Dragnea”, preşedintele Partidului Social Democrat, nu a mai venit la Lechința.
Aceasta, după ce încă de la data de 22 octombrie, era anunțată sosirea acestuia la inaugurarea grădiniței din Lechința și la vizitarea investițiilor locale finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Din păcate primarii care s-au pregătit să îl aștepte au rămas cu „buza umflată”.

La evenimentul de astăzi au fost prezenţi deputaţii Doina Pană şi Daniel Suciu, prefectul Ioan Ţintean, preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedinţii CJ BN, Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, primarul Ovidiu Creţu, primarul Mircea Romocea, inspectorul general al ISJ BN, Camelia Tabără, directorul Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae şi gazda întrunirii, primarul de la Lechinţa, Romeo Florian.

Post-ul Primarii l-au așteptat degeaba pe Dragnea apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Tânără în stare gravă, după ce a fost înjunghiată în plin centru al Bistriţei! Agresorul are doar 16 ani

$
0
0

O tânără de 19 ani este la un pas să îşi piardă viaţa după ce a fost înjunghiată, sâmbătă la prânz, în plin centru al Bistriţei, de un minor în vârstă de 16 ani.

Incidentul violent s-a petrecut lângă Palatul Administrativ al judeţului Bistriţa-Năsăud, pe str. 1 Decembrie.

Din primele informaţii, vizat de atac era tatăl fetei, care o însoţea.
Tânăra l-a tras pe tatăl ei, încercând să-l ferească de lovitura atacatorului, astfel că ea a fost nimerită cu un cuţit în zona abdominală.
Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire a fetei. Ambele familii implicate sunt de etnie romă.
La scurt timp după incident, agresorul a fost prins de poliţişti şi dus la audieri.
Întrebat de ce a înjunghiat-o pe fată, adolescentul de 16 ani a spus că totul a început după ce tatăl fetei l-ar fi lovit pe el. Se pare că înainte cu  o zi, băiatul ar fi încercat să fure banii fetei de 19 qani. Când s-au întâlnit pe stradă, la o zi distanţă, tatăl fetei i-ar fi spus tânărului să îi lase fiica în pace, moment în care a început o altercaţie în urma căreia fata a fost înjunghiată.

Post-ul Tânără în stare gravă, după ce a fost înjunghiată în plin centru al Bistriţei! Agresorul are doar 16 ani apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Tânăra înjunghiată a decedat!

$
0
0

Tânăra de 19 ani înjunghiată sâmbătă la prânz în apropierea Palatului Administrativ Bistriţa-Năsăud, de un tânăr de 16 ani, a decedat în urmă cu circa o oră la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Fata a pierdut prea mult sânge, iar acest lucru i-a fost fatal.

Ţinta atacatorului a fost de fapt tatăl fetei, însă în încercarea de a-şi feri părintele de lovitura de cuţit, tânăra a fost pur şi simplu spintecată.

Adolescentul de 16 ani este audiat de poliţişti.

Originar din Viile Tecii , acesta locuia  într-o clădire dezafectată de peste Podul Jelnei şi obişnuia adesea să scormonească prin gunoaie în căutarea deşeurilor reciclabile pe care apoi le vindea.

 

 

Post-ul Tânăra înjunghiată a decedat! apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Bistriţa-Năsăud, pe lista neagră a tăierilor ilegale! Peste 65.000 mc de lemn confiscat în primele 9 luni din 2015

$
0
0

În perioada 2013 – 2014, s-au înregistrat peste 45.500 de cazuri de tăieri ilegale de lemn la nivel naţional. În Bistriţa-Năsăud, numărul cazurilor de tăieri ilegale din aceeaşi perioadă se ridică la peste 1.600 de cazuri. Din acest număr total, doar o treime s-au soldat cu dosare trimise în judecată de procurori. Anul acesta, în primele nouă luni, a fost confiscaţi circa 65.000 m.c de masă lemnoasă.

 

Tăierile ilegale de masă lemnoasă reprezintă încă un fenomen îngrijorător, cu toate că autorităţile statului au înfiinţat începând de anul trecut Radarul pădurilor, dar şi un program – SUMAL – în care agenţii economici de profil sunt obligaţi prin lege să declare lunar cantitatea de masă lemnoasă exploatată legal.

Cu toate acestea, în România 27 de judeţe sunt încadrate în zona de risc în ceea ce priveşte defrişările autorizate, din care 21 în zona de cod roşu, care semnalează cel mai mare pericol. Judeţul Bistriţa-Năsăud se poziţionează pe locul 23 din cele 27, încadrându-se în zona de cod galben.

 

BN: în medie 800 de cazuri de tăieri ilegale pe an

Potrivit unei analize efectuate de Greenpeace România despre numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori din România, pentru perioada 2013-2014 arată că au loc 62 de cazuri pe zi şi o pierdere zilnică de 3 ha pe oră de pădure. Numărul cazurilor înregistrate în Bistriţa-Năsăud în perioada menţionată este de 1.628 de cazuri, din cele 45.509 de cazuri de tăieri ilegale din România. Deci o medie de 800 de cazuri pe an pentru Bistriţa-Năsăud. Numărul cazurilor de tăieri ilegale de masă lemnoasă înregistrate în Bistriţa-Năsăud, poziţionează judeţul pe locul 11 pe lista neagră.

În 2012, judeţul nostru a stat însă ceva mai bine la acest capitol, fiindcă s-au înregistrat doar 610 cazuri de tăieri ilegale. În acelaşi timp, în perioada 2013-2014, judeţul Cluj a înregistrat 1.501 cazuri, Maramureş – 1373, Sălaj – 314.Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale, în perioada 2013 – 2014, au avut loc în Argeş – 5851, Bacău – 3.538 şi Mureş – 3.351. Potrivit Greenpeace, în 2013 au fost investigate de procurori 17.357 de cazuri de tăieri ilegale, din care 60,97% nu au fost soluţionate până la finele anului. Doar 6.675 de cazuri au fost rezolvate în 2013, din care au fost trimise în judecată doar 15,53%.

 

Puţine cazuri trimise în judecată

Procurorii bistriţeni au fost ceva mai harnici în 2013, întrucât rata de soluţionare a cazurilor de tăieri ilegale soluţionate prin trimitere în judecată s-a ridicat la 45,35%. La nivelul anului 2014, numărul infracţiunilor silvice a scăzut la 16.541, dintre care 63,58% nu au fost soluţionate până la final de an. Procentul cazurilor soluţionate prin trimitere în judecată anul trecut a scăzut la 9,15%. În Bistriţa-Năsăud, procurorii au trimis în judecată 14,28% din cazuri.

 

Captură mare doar în primele 9 luni

În primele 9 luni ale anului 2015, Garda Forestieră şi poliţiştii bistriţeni au aplicat 412 sancţiuni contravenţionale, la regimul legislaţiei silvice, în valoare de 686.000 de lei şi au fost confiscaţi peste 65.000 mc de material lemnos, din care 1.105 mc, au fost confiscaţi faptic, iar restul materialului lemnos a fost confiscat valoric. De asemenea au fost întocmite 164 de dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, săptămâna trecută.

 

Larionesi, uşurat de 39.000 mc de lemn

Printre agenţii economici taxaţi anul acesta de Garda Forestieră se numără şi firma lui Traian Larionesi – SC Frasinul SRL. În urma unei solicitări venite direct de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, CRSC Cluj şi poliţiştii bistriţeni i-au confiscat lui Larionesi în luna iunie peste 39.000 de metri cubi de lemn, din cauză că nu ar fi declarat la timp cantitatea de lemn exploatată, aşa cum prevede legea.

Ţinând cont cantitatea de lemn raportată ca fiind confiscată de organele statului în primele 9 luni ale acestui an, ce i s-a confiscat lui Larionesi înseamnă circa 60% din total. Şi discutăm de o cantitate de masă lemnoasă care a fost exploatată doar într-o singură lună. Reprezentanţii Gărzii Forestiere Cluj şi poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au purces la un control la sediul firmei lui Traian Larionesi pe data de 11 mai 2015, în timpul căruia au descoperit că primul tăietor de lemne din Bistriţa-Năsăud nu a raportat în luna ianuarie,în termenul prevăzut de lege, fix 39.246,66 metri cub de masă lemnoasă, cantitate exploatată în luna decembrie 2014, în valoare de 4.803.732,15 lei.

Potrivit legii, orice exploatator de lemne are obligaţia să raporteze în SUMAL cantitatea de lemn exploatat până la data de 15 a lunii în curs pentru luna anterioară, altfel se consideră că lemnul are provenienţă ILEGALĂ. Ori, Larionesi a raportat cu 6 zile peste acest termen, mai precis pe 21 ianuarie 2015. La momentul controlului, oamenii legii i-au aplicat şi o amendă de 3.000 de lei.

Post-ul Bistriţa-Năsăud, pe lista neagră a tăierilor ilegale! Peste 65.000 mc de lemn confiscat în primele 9 luni din 2015 apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Cum îşi bate joc Primăria Bistriţa de partidele politice cu sedii insalubre fără utilităţi

$
0
0

Momentan, cinci partide politice beneficiază de spaţii oferite în chirie de Primăria Bistriţa. Dintre cele cinci spaţii, doar trei sunt folosite, deşi poziţionarea lor este în zona zero a oraşului, iar chiria este mai mult decât modică. Pare-se că partidele politice „fug” de spaţiile oferite de Primăria Bistriţa din cauza stării execrabile a acestora. Multe nu au utilităţi, arată execrabil, iar porţile şi scările de acces nu pot fi utilizabile.

 

Potrivit Legii 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale asigură cu prioritate, în termen de cel mult 90 de zile de la solicitare, spaţii pentru sediile centrale şi locale ale partidelor politice, precum şi terenurile aferente, la cererea motivată a acestora”.

Partidele politice pot primi cel mult câte un sediu pe unitate administrativ-teritorială. Autorităţile locale închiriază aceste spaţii urmând regimul juridic prevăzut pentru închirierea spaţiilor cu destinaţie de locuinţă.

Primăria Bistriţa are astfel de spaţii, pe care le pune la dispoziţia partidelor politice, în tot centrul istoric al oraşului. Situate în zona zero a oraşului, acestea au şi o chirie modică, ce nu sare de 200-250 de lei lunar, în funcţie de suprafaţă. Comparând cu chiriile percepute de către privaţi în buricul târgului, chiriile spaţiilor puse la dispoziţie de către primărie  sunt la jumătate din preţul pieţei.

Cu toate acestea, doar cinci formaţiuni politice au solicitat astfel de spaţii de la Primăria Bistriţa. Potrivit listei puse la dispoziţie de către Direcţia de Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistriţa, momentan beneficiază de spaţii care aparţin municipalităţii:

  • Partidul Naţional Liberal a primit un spaţiu cu o suprafaţă de 51 de metri pătraţi pe Nicolae Titulescu nr. 12, pentru care plăteşte 157 de lei.
  • Partidul Ecologist Român a primit un spaţiu pe Gheorghe Şincai nr. 16, cu o suprafaţă de 77 de metri pătraţi, pentru care plăteşte 200 de lei.
  • Partidul Poporului Dan-Diaconescu a primit în aceeaşi locaţie 103 metri pătraţi, pentru care plăteşte 188 de lei.
  • Partidul Naţional Liberal (contractul de închiriere fiind încheiat cu fostul Partid Democrat Liberal) a primit încă un spaţiu pe Pietonalul Liviu Rebreanu nr. 43, cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, pentru care plăteşte 88 de lei.
  • Uniunea Naţională pentru Progresul României a primit un spaţiu tot pe Pietonalul Liviu Rebreanu, cu o suprafaţă de 35 de metri pătraţi, pentru care plăteşte doar 77 de lei.

 

Doar trei spaţii sunt folosite din 5

Dintre cele cinci spaţii, doar trei sunt folosite. Este vorba despre cele două spaţii închiriate de Partidul Naţional Liberal şi de cel primit de Uniunea Naţională pentru Progresul României.

Partidul Poporului Dan-Diaconescu, precum şi Partidul Ecologist Român, stau departe de sediile primite de la Primăria Bistriţa pe strada Gheorghe Şincai. La aceeaşi adresă a primit un spaţiu, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de săptămâna trecută, şi Partidul Mişcarea Populară.

Motivul pentru care partidele politice, chiar şi cele care au deja un spaţiu primit de la Primărie, stau departe de aceste adrese este unul de natură…igienică. Spaţiile situate la etajul I al unei clădiri vechi de pe strada Gheorghe Şincai de exemplu nu sunt racordate la utilităţi, scările sunt sub orice critică, reprezentând un real pericol pentru cei care le utilizează, iar toaletele sunt adevărate bombe biologice.

„Spaţiul de pe Şincai l-am închiriat în urmă cu doi ani de la Primăria Bistriţa, însă nu putea fi folosit. Ar costa cel puţin 3000 de lei doar deschiderea curentului şi a gazului, care au fost tăiate pe vremea când acolo funcţiona PNŢCD şi România Mare din cauza datoriilor. Nu s-a plătit, iar utilităţile au fost tăiate. Nici accesul nu este okey, scările arătând jalnic. Grupul sanitar nu poate fi nici el folosit. Ni l-a dat Primăria să-şi bată joc de noi şi să ne închidă gura. E un talmeş-balmeş acolo. Toate partidele fac cerere pentru aceste spaţii, iar când le văd renunţă. Primăria practic încearcă să se scape de tine ca partid, oferindu-ţi ceva insalubru. Eu le-am spus colegilor să renunţe la acel spaţiu, să rezilieze contractul”, explică Marius Bălan, fostul lider al ecologiştilor bistriţeni.

 

intrare cladire sediu partid net

PC s-a trezit fără sediul din buricul târgului

Un astfel de sediu a avut şi Partidul Conservator. Acesta era situat pe Pietonalul Liviu Rebreanu, la nr. 18 în clădirea în care funcţiona şi Centrul pentru Tineret. Aceleaşi probleme le întâmpinau şi conservatorii în clădirea veche, ce era la un pas să se prăbuşească. Partidul Conservator însă s-a trezit fără sediu în anul 2014, când Primăria Bistriţa a hotărât să reabiliteze clădirea, printr-un proiect pe fonduri europene. 2,5 milioane de euro a primit municipalitatea pentru reabilitarea şi modernizarea Centrului Comunitar pentru Tineret.

Pentru a putea începe lucrările şi a primi finanţarea, Primăria Bistriţa a fost nevoită să îi scoată pe toţi cei care ocupau acele spaţii pe care le deţinea. A început cu Partidul Conservator, relocând şi activitatea Centrului pentru Tineret. Partidul Conservator şi-a găsit un alt spaţiu pentru sediu, undeva în partea de sus a oraşului, care însă nu mai aparţine Primăriei Bistriţa.

Privind la lista cu partidele care beneficiază de spaţiu oferit în zona centrală la un preţ modic de către Primăria Bistriţa, realizăm că multe dintre formaţiunile politice au preferat să plătească chirii la preţul pieţei, evitând astfel ofertele municipalităţii.

PSD de exemplu are spaţiu de ani buni pe Gheorghe Şincai, însă aceasta nu aparţine Primăriei Bistriţa. Ecologiştii folosesc şi ei un spaţiu de pe Bulevardul Independenţei, care aparţine fostului lider al PER Bistriţa Marius Bălan. Până şi minorităţile s-au ferit de spaţiile oferite de către Primăria Bistriţa, alegând să închirieze de pe piaţa liberă. Partida Romilor Pro-Europa funcţionează pe Bulevardul Decebal de ani buni, în timp ce Asociaţia Social-Democrată a Romilor Ardeleni are sediu în Piaţa Mică. Nici măcar UDMR nu a apelat la vreunul dintre spaţiile municipalităţii, funcţionând într-o clădire de pe strada Nicolae Titulescu.

Post-ul Cum îşi bate joc Primăria Bistriţa de partidele politice cu sedii insalubre fără utilităţi apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

După un întreg scandal, la Năsăud se vor construi numai două case de tip familial, a treia va fi la Bistriţa

$
0
0

Proiectul pe care Fundaţia Hope and Homes for Children (HHC) România a dorit să îl implementeze la Năsăud – construirea a trei case de tip familial pentru copiii care acum sunt internaţi în Centrul pentru Protecţia Copilului din oraş – se va realiza doar parţial. Doar două astfel de case vor fi construite în oraşul academicienilor, iar cea de a treia va fi realizată la Bistriţa. Dacă în ceea ce îi priveşte pe copii, mutarea lor nu este una dificilă, problema spinoasă este cea a personalului din cadrul Centrului de la Năsăud. Odată construită casa de la Bistriţa, o parte dintre angajaţi vor fi nevoiţi să facă naveta la Bistriţa.

 

În primăvara acestui an s-a făcut mare tam-tam pe tema construirii a trei case de tip familial la Năsăud, în momentul în care în Consiliul local au avut loc discuţii cu privire la suprafeţele de teren pe care ar fi urmat să fie ridicate respectivele construcţii. Lipsa de comunicare de la acea vreme din partea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a avut ca rezultat înfierarea consilierilor locali liberali care, vezi-Doamne, s-ar fi opus proiectului.

Problema reală a fost atunci una dintre locaţiile propuse de primarul Mircea Romocea şi acceptate de reprezentanţii CJ BN, un teren situat în cartierul năsăudean Liviu Rebreanu, care nu era deloc potrivit pentru construirea unei case pentru micuţii din Centrul pentru protecţia Copilului. Că a fost aşa, o dovedeşte şi părerea avută de reprezentanţii Fundaţiei în momentul în care au văzut locaţia – una pe lângă care trece un drum care duce la terenurile agricole lucrate de oamenii de acolo, plus că nu se putea asigura transportul copiilor la şi de la şcoală.

 

Din ciclul „Cum să te foloseşti de culoarea politică”

Însă până reprezentanţii HHC să vadă cu ochii lor terenul din cartierul Liviu Rebreanu, vicepreşedintele CJ BN Alexandru Pugna a ieşit cu declaraţii dure la adresa aleşilor liberali năsăudeni. Acesta îi acuza, la acea vreme, că se opun investiţiei de circa 600.000 de euro.

„Avem o problemă cu care ne confruntăm, una destul de importantă pentru judeţul nostru şi mai ales pentru copii care sunt instituţionalizaţi la Năsăud. (…) Copiii instituţionalizaţi aici trăiesc în condiţii bune, zicem noi, însă nu la nivelul celor prevăzute de standardele europene în domeniu. S-a ivit o oportunitate. În urmă cu câtva timp, Fundaţia HHC Maramureş, a venit cu o propunere ca la Teaca să realizeze două case de tip familial unde să fie mutaţi copiii din centrul de acolo, care stăteau într-o clădire insalubră, improprie, plus că aceasta nici nu era în proprietatea noastră şi plăteam chirie. Condiţia a fost ca într-o căsuţă să locuiască maxim 12- 14 copii care să fie, bineînţeles, supravegheaţi. La solicitarea domnului preşedinte Radu Moldovan, i-am rugat, dacă mai există posibilitatea, să construiască astfel de case de tip familial şi la Năsăud, acolo unde copiii locuiesc mai mulţi într-o cameră, deci nu sunt condiţiile necesare. S-a ajuns la un acord cu fundaţia ca acolo să fie construite trei case de tip familial. Singura condiţie a fost să punem la dispoziţie teren pentru aceste case. Ne-am adresat primarului Mircea Romocea şi l-am rugat să identifice trei locaţii, unde s-ar putea construi casele. Un loc aparţine Consiliului Judeţean (n. r. – suprafaţa respectivă se află chiar în curtea Centrului pentru Protecţia Copilului Năsăud), drept urmare mai aveam nevoie de încă două locaţii. Au avut loc discuţii în Consiliul Local Năsăud, însă, din păcate, consilierii PNL s-au opus acestei iniţiative doar pentru faptul că a venit din partea primarului. Personal nu pot înţelege cum poţi să te opui unei investiţii de aproximativ 600.000 de euro şi şansei pe care aceşti copii care şi aşa sunt oropsiţi şi au probleme pe care le au. Pentru că într-o primă fază ei nu au fost de acord, domnul preşedinte Radu Moldovan s-a deplasat la Năsăud şi a avut o discuţie cu viceprimarul oraşului Năsăud, Nicolae Găitan şi cu ceilalţi consilieri PNL explicându-le necesitatea rezolvării acestei probleme şi a construirii acestor căsuţe. S-a ajuns la o înţelegere şi în acea discuţie ne-au dat de înţeles că sunt total de acord să ofere aceste trei locuri pentru a fi construite case, dar vreau să vă spun că în şedinţa de consiliu local de la Năsăud o parte din consilierii PNL s-au opus proiectului de hotărâre”, declara în luna aprilie anul acesta vicepreşedintele CJ BN, Alexandru Pugna.

Totodată, el a avertizat că, în cazul în care situaţia nu va fi rezolvată, proiectul va fi implementat la Bistriţa cu ajutorul primarului Ovidiu Creţu, în timp ce personalul angajat la Centrul din Năsăud va fi nevoit să facă naveta sau, în cel mai rău caz, îşi vor pierde locurile de muncă şi vor fi angajate alte persoane.

În final s-a ajuns la o înţelegere, a fost ales un alt teren poziţionat chiar în buricul târgului, astfel că totul părea bătut în cuie. La acel moment, s-a decis ca una dintre casele de tip familial să fie construită pe terenul din centrul oraşului, foarte aproape de primărie, o alta pe terenul pe care până nu demult se găsea fosta popicărie din oraş, recent demolată, iar cea de a treia pe o suprafaţă de teren care se află chiar în curtea Centrului pentru Protecţia Copilului din Năsăud.

 

Când pui carul înaintea boilor…

La nici jumătate de an, situaţia se dovedeşte a fi destul de aiurea, fiindcă angajaţii Centrului din Năsăud pare că nu au scăpat de probleme din cauză că doar două case de tip familial vor fi construite acolo, în timp ce una va fi ridicată la Bistriţa. Motivul este unul simplu, dar care dovedeşte că proiectul de la Năsăud a fost gândit pe repede-nainte, fără să fie făcute anterior nişte studii amănunţite pentru a vedea dacă este sau nu posibilă implementarea lui. Astfel, terenul situat în curtea Centrului pentru Protecţia Copilului din Năsăud este revendicat în instanţă de Uniunea Comunelor Grănicereşti, iar în acest moment nu se poate face nimic. Decât abia după finalizarea procesului, despre care nimeni nu poate spune exact când va avea loc.

Se dovedeşte astfel că, totul s-a rezumat doar la atracţia pe care o exercită banii europeni, bani pe care îi va cheltui Fundaţia HHC pentru acest proiect. Nici măcar acum nu au fost luate în calcul toate aspectele fiindcă terenul pus la dispoziţie de municipalitatea bistriţeană, într-o zonă situată dincolo de malul stâng al râului Bistriţa, pe str. Ioan Pop Reteganul la nr. 38.

De aici încolo, aşa cum am precizat mai sus, vor apărea probleme pentru angajaţii care acum funcţionează la Centrul din Năsăud şi curând vor fi nevoiţi să facă naveta până la Bistriţa şi invers. În mod clar nimeni nu a luat în calcul faptul că aceşti oameni vor trebui să suporte din buzunar costul abonamentelor de transport, care, cel puţin în acest moment se apropie de 200 lei. Asta în condiţiile în care, salariile din sistem sunt foarte mici. Apoi se mai adaugă şi costul biletelor (abonamentelor) pentru transportul până la şi de la locul de muncă. Deci alţi bani, altă „distracţie”. Că nimeni nu s-a gândit la aceste aspecte, reiese din răspunsul dat redactorului Gazetei de Bistriţa, de Alexandru Pugna când a fost întrebat dacă administraţia judeţeană ar putea acoperi costul abonamentelor de transport.

„Deocamdată nu ne-am gândit aşa departe, este într-adevăr o problemă pe care trebuie să o luăm în calcul şi să vedem cum o rezolvăm. Voi discuta cu directorul DGASPC, d-na delia Fontul şi să găsim căile legale. Da, s-ar putea găsi o formulă să putem deconta costul abonamentelor de transport, aşa cum se procedează în cazul cadrelor didactice. (…) Ar mai fi o variantă, dar trebuie să vedem ce costuri implică, dacă am putea pune la dispoziţia angajaţilor o maşină care să îi transporte din Năsăud până la locul de muncă şi înapoi…”, a spus vicepreşedintele CJ BN.

În calcul nu s-a luat nici cum vor ajunge copiii la şcoală şi înapoi acasă, având în vedere totuşi distanţa destul de mare de zonele în care sunt instituţiile şcolare faţă de zona în care va fi amplasată casa de tip familial.

 

Sistemul îi trimite acasă pe 8 dintre copii! Cât vor rezista familiile să îi întreţină?

Un aspect interesant şi hilar totodată reiese din Nota de fundamentare transmisă municipalităţii de directorul DGASPC BN, Delia Fontul, prin care se motivează de fapt solicitarea de punere la dispoziţie a unui teren pentru construirea unei case de tip familial la Bistriţa. Nimeni nu pomeneşte nimic de faptul că la Năsăud nu mai este posibilă construirea celei de-a treia case, din cauza diferendului în administraţia locală şi UCGN, iar alt teren liber de sarcini nu există, ci se spune că s-a optat pentru varianta Bistriţa pe motiv că parte dintre copii – 26 la număr din totalul de 57 – au părinţii cu domiciliul pe raza municipiului şi în localităţile învecinate.

Cum într-o casă de tip familial intră doar 12- 14 copii, Delia Fontul a găsit şi în acest caz rezolvarea. Potrivit notei de fundamentare remisă municipalităţii,până la finalizarea construcţiei, nu mai de 12 copii vor părăsi sistemul în 2016,din care 7 vor fi reintegraţi în familiile biologice sau în cele extinse, alţi doi vor împlini 18 ani şi nu urmează mai departe o formă de învăţământ, prin urmare încetează măsurile de protecţie, în timp ce un copil va merge în plasament familial, iar 2 tineri vor merge într-un centru pentru persoane cu dizabilităţi.

Şi dintre copiii care vor rămâne la Năsăud vor pleca 3. Astfel, unul va fi reintegrat în familia biologică, în timp ce alţi doi vor împlini 18 ani şi ies din sistem.

Post-ul După un întreg scandal, la Năsăud se vor construi numai două case de tip familial, a treia va fi la Bistriţa apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Ioan Opre scapă de ultimul abuz al lui Lumperdean

$
0
0

Reputaţia procurorilor DIICOT din Bistriţa Năsăud suferă daune morale prin asocierea cu colegul lor Ioan Lumperdean, care a ajuns regele abuzurilor.  Fostul şef al DIICOT BN, procurorul Lumperdean, a dezvoltat o obsesie pentru a-l prinde pe Ioan Opre. Această afirmaţie rezultă din numeroasele legi de procedură pe care procurorul le încalcă, atunci când vine vorba de afaceristul Opre.

 

Săturat de nedreptăţile făcute la adresa lui, Ioan Opre a contestat prelungirea controlui judiciar, în drept deplin, deoarece procedura s-a făcut în afara legii, din nou. Avocata lui Opre, Sonia Almaş, a contestat măsura dispusă de procurorul Lumperdean în instanţă  pe motiv că nu se mai justifică nicio măsură preventivă, ţinând cont de modul în care s-a derulat acest dosar. Până la urmă, dreptatea în cazul lui Opre şi în defavoarea lui Lumperdean vine de la Tribunalul  Cluj, care a admis contestaţia şi a dispus revocarea măsurii preventive de prelungire a controlului judiciar.

„Domnul Opre s-a bucurat de decizia Tribunalul Cluj. Deocamdată există aceste interdicţii ce rămân până la expirarea termenului de contestaţii. Nu cred că sunt motive pentru ca cealaltă parte să conteste decizia judecătorului”, explică avocata lui Opre, Sonia Almaş.

 

Contestaţia judecată de soţia superiorului de la DIICOT Cluj

Ioan Opre a depus contestaţia la Tribunalul Cluj, iar judecătorul ce s-a pronunţat este nimeni alta decât soţia lui Florin Mornăilă, procurorul şef al ST Cluj DIICOT. În ideea în care DIICOT Bistriţa-Năsăud este subordonat Serviciului Teritorial DIICOT de la Cluj, se deduce că judecătoarea Mornăilă s-a pronunţat în favoarea lui Ioan Opre, imparţial, fără a lua în considerare că subalternul soţului ei, Ioan Lumperdean, va avea de suferit.

„Admite plângerea formulată de către inculpatul O. I., împotriva Ordonanţei cu nr.3/D/P/2013 din data de 09.10.2015 a DIICOT, Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud de prelungire a controlului judiciar şi, pe cale de consecinţă, : În temeiul art.215 ind.1 al.5 C.pr.pen. coroborat cu art. 213 al.6 C.pr.pen., revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul O. I., prin Încheierea penală nr. 131/C/2015 din data de 04.05.2015 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Cluj, măsură prelungită prin Ordonanţa cu nr.3/D/P/2013 din data de 09.10.2015 a DIICOT, Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud. În temeiul art.275 al.3 NCPP, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, arată minuta şedinţei camerei de consiliu de la Tribunalul Cluj.

 

Era sub control judiciar… fără să ştie

Fără a fi tras la răspundere pentru maniera în care face prelungirea perioadei în care Ioan Opre să fie sub control judiciar, Lumperdean a solicitat aceasta cu o zi înainte de expirarea termenului vechi şi nu înainte cu cinci zile, cum era stipulat în legislaţie.

Pe cât de absurd sună, pe atât de real este. Ioan Opre a fost înştiinţat că i s-a prelungit controlul judiciar, la câteva zile după. Astfel, s-a produs un nou abuz marca Ioan Lumperdean prin simplul fapt că legea îl obligă pe procuror să efectueze prelungirea doar după AUDIEREA inculpatului şi nu să o pună în aplicare direct, pe încă 60 de zile. Mai mult decât atât, Lumperdean i-a comunicat lui Opre măsura dispusă abia după 3 zile de la implementare, producând o altă ilegalitate.

Conform  art. 215, aliniatul 8, în cursul urmării penale procurorul ce a luat măsura poate dispune din oficiu sau la cererea inculpatului, prin ordonanţă, impunerea sau revocarea unor obligaţii pentru inculpat ori înlocuirea sau încetarea celor dispuse iniţial, dacă apar motive temeinice, pentru a justifica aceasta, DUPĂ AUDIEREA INCULPATULUI.

 

Abuz încă de la început

Opre, acuzat de săvârşirea unor fapte penale, a fost trimis pentru a fi judecat de magistratul specializat în CIVIL, Marius Lucian Bulea. Iar ca procedurile să continue în aceeaşi manieră, acelaşi specialist în speţele CIVILE şi nu PENALE, a acceptat probe la dosar după încheierea termenului decis tot el.

 

Lumperdean, obsesie pentru Opre

Procurorului DIICOT Ioan Lumperdean i s-a întors a doua oară dosarul lui Ioan Opre de către Curtea de Apel Cluj datorită gravelor inadvertenţe din cadrul rechizitoriului chiar la începutul toamnei. Magistratului i se cerea să refacă rechizitoriul a doua oară datorită crasei sale incompetenţe, observată chiar şi de judecătorii de la Tribunalul Cluj şi Curtea de Apel Cluj.

Ioan Opre a fost trimis în judecată pentru proxenetism, deşi în cadrul unor fapte nu s-a început încă urmărirea penală, fapt care este extrem de grav. Dacă data trecută ne întrebam cât îl mai suportă Raul Radmacher, şeful DIICOT BN, pe procurorul Ioan Lumperdean şi gravele sale erori, de această dată ne întrebăm dacă s-ar putea pune în discuţie demisia procurorului Lumperdean din cauza prejudiciului de imagine pe care îl creează Parchetului, care ar trebui să lupte cu mafia.

Judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis reîntoarcerea dosarului datorită numeroaselor abuzuri făcute de procurorul DIICOT Ioan Lumperdean în acest caz. Prima data i-a fost respins rechizitoriul în luna mai a acestui an şi l-a completat, însă nu suficient ca să îi mulţumească pe judecătorii de la Tribunalul Cluj, care sunt extrem de exigenţi în aplicarea legii.

Post-ul Ioan Opre scapă de ultimul abuz al lui Lumperdean apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Ceremonial militar-religios, în Piaţa Petru Rareş

$
0
0

Duminică, în Piaţa Petru Rareş, la Monumentul Eroilor din municipiul Bistriţa, a avut loc ceremonia militară şi religioasă dedicată acestei aniversări.
Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei de 25 Octombrie, Ziua Armatei României.

După primirea onorului dat de către garda de onoare reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi comandantului garnizoanei Bistriţa, colonel Iulian Berdilă, evenimentul a continuat cu oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, fiind rostite alocuţiuni referitoare la însemnătatea Zilei de 25 Octombrie.

A fost depusă o coroană de flori la Monumentul Eroilor, în prezenţa generalului de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu, preşedintele A.N.V.R.R, filiala Bistriţa, activitatea încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare, în acordurile Formaţiunii Muzicii Militare a garnizoanei.

„Acest moment de suflet pentru Armata României şi pentru militarii marii unităţi a avut loc şi în prezenţa unui numeros public bistriţean, care, cu mic cu mare, au fost prezenţi pentru a aniversa această mare sărbătoare.
De asemenea, începând cu orele 13.30. în sala mică a Cercului Militar Bistriţa, Clubul Colecţionarilor Militari ”Bisnumphila”, în colaborare cu Societetea Filatelică “Bistriţeana” şi Asociaţia Culturală “Poşta Năsăudeană” , a avut vernisajul expoziţiei de filatelie, numismatică şi artă plastică “Virtus Romana Rediviva”, expoziţie ce se poate vizualiza în perioada 25-27.10.2015″, informează Locotenent-colonelul Florin Apăfăian.

Activităţi similare au avut loc şi în garnizoanele Prundu-Bârgăului, Turda şi Dej.

„Cu acest prilej, transmitem un sincer “LA MULŢI ANI!” tuturor celor au servit şi servesc Armata României, cât şi familiilor acestora.
Dumnezeu să binecuvânteze poporul român şi Armata României!!!”, mai adaugă Locotenent-colonelul Florin Apăfăian.
DSC_0680

 

DSC_0688

 

DSC_0713

DSC_0721

DSC_0722

DSC_0736

DSC_0744

DSC_0750

DSC_0764

DSC_0775

DSC_0776

DSC_0778

DSC_0785

DSC_0787

DSC_0799

DSC_0813

Post-ul Ceremonial militar-religios, în Piaţa Petru Rareş apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Bogdan Ivan: „Voi transmite colegilor mei tineri parlamentari social-democrați, o propunere prin care să se identifice soluții pentru acești „copii ai nimănui””

$
0
0

Preşedintele TSD BN, Bogdan Ivan, mişcat de tragedia care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni, în care o tânără a fost înjunghiată în plină zi, doreşte, prevenirea unor astfel de situaţii.

„Am citit cu tristețe despre evenimentul petrecut astăzi în centrul Municipiului Bistrița, când un copil agresiv de 16 ani, care locuiește pe străzi, a ucis cu sânge rece o tânără de 19 ani.
Nu pot să descriu în cuvinte ce am simțit, atunci când m-am gândit la viitorul furat al acelei fete și la părintele ei care a fost de fața la tragica scenă.

În schimb mă gândesc la cauzele care au dus la acest eveniment. Acel tânăr de 16 ani trăia fără să aibă un adăpost, educație și nici măcar dorința și șansa de a avea o viață normală. Trăia din vânzarea de pet-uri și cartoane colectate din coșurile de gunoi.
Nu știu cum a ajuns în situația asta, dar aproape sigur a provenit dintr-o familie dezorganizată, i-au lipsit mijloacele de trai, dar mai ales afecțiunea și cineva care să îl formeze și să-l facă să creadă că și el poate deveni într-o bună zi util societății și poate să ducă o viață decentă.

Este adevărat, acest incident tragic sublinează existența unor probleme, dar mai ales nevoia de SOLUȚII urgente.
Astfel, voi transmite colegilor mei tineri parlamentari social-democrați, o propunere prin care să se identifice soluții pentru acești „copii ai nimănui”, nu doar din Bistrița ci din întreaga țară.

Aceste propuneri se referă la prevenție, dar și la reglementări legislative și implementarea unor măsuri, care să stea la baza „Strategie națională de prevenție și incluziune socială pentru persoanele fără adăpost”:
-Realizarea legii persoanelor fără adăpost, pe care nu o avem în România, cu toate că sunt multe persoane care dorm sub cerul liber;
-Suport și consultanță psihologică pentru oamenii fără adăpost pentru dezvoltarea abilităților emoționale și sociale;
-Accesul celor fără adăpost la cursuri de recalificare profesională;
-Suport pentru găsirea unui loc de muncă;
-Monitorizarea celor intrați în acest program pe o perioadă de 3 ani;
-În același timp, cred în prevenție, iar familia trebuie susținută să poată să-și crească copilul și să-i ofere afecțiune și educație.

Dacă nu vom face acest lucru cât mai repede, nu știm dacă noi în mod direct, dar societatea românească în ansamblul ei va plăti scump lipsa investiției în destinul acestor copii.

Trebuie să luăm atitudine față de astfel de cazuri și să nu căutăm vinovați, ci soluții!
Nu avem voie să uităm peste 3 zile de astfel de cazuri și să ne prefacem că e un eveniment care a trecut, pentru că nu este așa.
Astăzi, mâine sau peste 10 ani, în locul acelei fete urcise, poate fi copilul meu, al tău sau al fiecăruia dintre noi!”, informează Bogdan Ivan.

Post-ul Bogdan Ivan: „Voi transmite colegilor mei tineri parlamentari social-democrați, o propunere prin care să se identifice soluții pentru acești „copii ai nimănui”” apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Viewing all 22797 articles
Browse latest View live