Quantcast
Channel: Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online
Viewing all 22766 articles
Browse latest View live

Aproape 600 de persoane au venit să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Bucureşti

$
0
0

Aproape 600 de persoane au venit să doneze sânge la Centrul de Transfuzie din Capitală pentru răniţii în incendiul din clubul Colectiv, centrul fiind deschis sâmbătă până la ora 15.00, însă închis duminică, iar donarea va fi reluată luni, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Doina Goşa.

„Am deschis Centrul de Transfuzie Sanguină Bucuresti la ora 1.30 când erau la coadă 150 de persoane, iar 120 au donat. De dimineaţă am dat 300 de bonuri de ordine, iar la coadă mai sunt 150 de oameni”, a pecizat Doina Goşa, managerul CTS.

Astfel, toţi angajaţii centrului lucrează din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, când centrul se închide la ora 15.00. Prin urmare, duminică centrul va fi închis duminică, iar donarea se va relua luni, a spus Goşa.

„Avem nevoie de tot personalul de luni, când activitatea la fi la foc continuu”, a mai spus Doina Goşa.

Post-ul Aproape 600 de persoane au venit să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Bucureşti apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Un avion de linie rusesc S-A PRĂBUŞIT. Aeronava avea 224 de pasageri

$
0
0

Un avion de linie rusesc, cu 224 de persoane la bord, s-a prăbuşit în centrul Peninsulei Sinai, a anunţat sâmbătă biroul premierului egiptean, citat de BBC News Online.

Avionul de tip Airbus A-321 tocmai decolase din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, de la Marea Roşie, şi se îndrepta spre oraşul rus Sankt Petersburg.

Iniţial au apărut informaţii contradictorii despre avion, unele surse afirmând că aparatul de zbor ar fi dispărut deasupra Ciprului.

Avionul era operat de compania aeriană rusă Kogalimavia şi avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului. Majoritatea pasagerilor ar fi turişti ruşi.

Sursa: Mediafax.ro

Post-ul Un avion de linie rusesc S-A PRĂBUŞIT. Aeronava avea 224 de pasageri apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Liderul trupei Viţa de Vie Adrian Despot, rănit în incendiul din Colectiv

$
0
0

Liderul trupei Viţa de Vie Adrian Despot a fost rănit în incendiul izbucnit în clubul Colectiv din Capitală, pe pagina acestuia de Facebook precizându-se că starea de sănătate a artistului este bună şi a ajuns ”întreg” acasă.

Adrian Despot a participat, vineri seară, la concertul trupei Goodbye To Gravity, în clubul Colectiv, unde a izbucnit incendiul soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi.

Sâmbătă dimineaţă, pe pagina acestuia de Facebook a fost postat un mesaj în care se arăta că starea artistului este bună.

Postarea este însoţită de mai multe mesaje de încurajare.

Sursa: Mediafax.ro

Post-ul Liderul trupei Viţa de Vie Adrian Despot, rănit în incendiul din Colectiv apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Zece dintre răniţii de la Spitalul de Arşi, în stare gravă. Prognosticul, foarte rezervat

$
0
0

Zece dintre răniţii în incendiul din club, aflaţi la Spitalul de Arşi, sunt în stare gravă, cu arsuri pe corp, dar şi de „extremitate cefalică şi dezvoltare de arsuri de căi aeriene”, prognosticul în cazul lor fiind foarte rezervat în condiţiile în care evoluţia se va vedea în zilele următoare.

Potrivit medicului de la Spitalul de Arşi care a dat informaţii despre starea pacienţilor internaţi în această unitate medicală, pentru cei zece prognosticul este rezervat şi destul de prost, în condiţiile în care au arsuri întinse ca suprafaţă corporală, dar, „mai urât”, au arsuri de extremitate cefalică şi cu mare probabilitate, arsuri de căi aeriene. Medicul a precizat că arsurile de căi aeriene urmează să se manifeste ca severitate în zilele următoare, iar prognosticul unei astfel de arsuri este „foarte sumbru”.

club-colectiv-incendiu3

„Urgenţa chirurgicală a acestor pacienţi a constat doar în incizii de decompresiune. Asta e singura urgenţă. Restul operaţiilor vor fi analizate pe parcurs şi se vor face ulterior, treptat, în funcţie de evoluţia pacienţilor”, a explicat medicul.

Acesta a mai spus că printre cei aflaţi în stare gravă sunt şi cazuri în care arsurile sunt pe o sufrafaţă de 20 la sută din corp, dar care au arsură mare de extremitate cefalică şi risc mare de arsură de căi aeriene.

De asemenea, el a precizat că, în cazul celor care au arsuri la nivelul feţei, este posibil să fi suferit şi arsuri oculare.

„Pericolele sunt uriaşe, decesul îi pândeşte la fiecare pas”, a spus medicul.

Acesta a adăugat că se analizează şi dacă vor fi făcute transferuri ale unor pacienţi de la alte spitale la Spitalul de Arşi.

„Am putea avea solicitări de la alte spitale. Ne organizăm să vedem dacă putem să preluăm şi noi de la ceilalţi colegi, având în vedere faptul că îi înţelegem, pentru că experienţa noastră este mult mai mare cu arsurile.Pacienţii de alte spitale primesc îngrijire specializată pentru că au şi ei secţie de chirurgie plastică. Deci există medic chirurg plastician, există medici anestezişti care ştiu să se ocupe de un bolnav grav. probabil că pe parcurs vom mai evalua, vom mai schimba bolnavii, o să vedem. E o decizie care se va lua şi la alte nivele”, a mai spus medicul.

Întrebat dacă unitatea medicală are nevoie de ajutor, acesta a precizat că s-a primit ajutor, fiind adusă aparatură de la Institutul „Matei Balş”, dar şi de la firme private.

„Momentan suntem acoperiţi”, a precizat directorul medical.

Potrivit acestuia, din cele 27 de persoane internate la Spitalul de Arşi, una singură nu a fost încă identificată.

incendiu club colectiv 2

„Sunt nişte arsuri severe, vorbim de arsuri, mă refer la cei din Terapie Intensivă, de aproape sau peste jumătate din suprafaţa corpului, dar mai importantă este componenta pulmonară care se va devoala în zilele următoare. Ea nu apare de la început. Complicaţia pulmonară severă apare în zilele următoare. Nu există un termen, nu există un model standardizat. Arsura e un dintre cele mai severe, dacă nu cea mai severă agresiune care se adresează corpului uman, iar modul de răspuns al pacienţilor la această agresiune este total individualizat. Nu există un model standard de comportament al bolnavilor. E importantă suprafaţa arsă şi arsura de căi aeriene”, a mai spus sursa citată.

Acesta a adăugat că nici pacienţii care nu sunt în stare foarte gravă nu pot fi externaţi, pentru că deşi au arsuri pe suprafeţe reduse ale corpului, de patru – cinci la sută, acestea sunt profunde.

Potrivit medicului, arsurile sunt în special la nivelul mâinilor, toracelui, capului sau al spatelui şi este vorba de arsuri de gradele II A, II B şi III, cele de grad III fiind profunde şi se pot vindeca doar prin operaţie.

incendiu club colectiv

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv, din Capitală, arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate în acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedaţi nu au fost identificaţi.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut loc la Guvern la ora 7.00, că la acest moment sunt 146 de persoane internate.

Numărul persoanelor decedate este de 27, dintre care 26 au murit înainte de a fi aduse la unităţi meedicale, iar cea de-a 27-a a decedat la Spitalul Universitar.

Arafat a precizat că 17 din cele 26 de persoane decedate în afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificaţi 5 din cei 146 de răniţi internaţi la acest moment.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că sâmbătă, la ora 12.30, va avea loc o şedinţă de Guvern, iar Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va propune declararea a trei zile de doliu naţional.

Sursa: Mediafax.ro

Post-ul Zece dintre răniţii de la Spitalul de Arşi, în stare gravă. Prognosticul, foarte rezervat apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Barurile şi cluburile verificate la „sânge”

$
0
0

După drama car  a avut loc într-un club din Bucureşti, în urma căreia 27 de persoane au murit și 146 au fost rănite, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un plan de verificare a tuturor cluburilor şi barurilor din toată ţara.

 ”Săptămâna viitoare să veniţi rapid cu un plan de verificare în toată ţara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sunt o mulţime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificăm… Bun, ştiu că Primăria le autorizează, eu vreau să le verificaţi dumneavoastră că la nevoie noi suntem cei care intervenim, nu Primăria, şi vreau să veniţi săptămâna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întâlnesc oameni şi există aceste situaţii”, a spus  Victor Ponta.

El le-a cerut celor doi demnitari să fie date amenzi şi chiar să se închidă asemenea localuri, conform legii. 

Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

Post-ul Barurile şi cluburile verificate la „sânge” apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Dorin Popescu:”Nu am intrat în politică să stăm pe tuşă, trebuie să conducem”

$
0
0

Preşedintele ALDE BN, Dorin Popescu, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la finalul săptămânii trecute că, colaborarea cu PSD va continua până la încheierea mandatului.

„Să nu creadă cineva că avem război cu PSD-ul, noi fiind partid nou avem uşile deschise în special pentru personalităţi şi toţi cei pe care îi vedeţi alături de mine, sunt personalităţi verificate, certificate în politica judeţului BN. Colaborarea noastră în continuare cu PSD-ul, merge exact cum o ştiţi până acum avem un contract semnat cu PSD-ul, acest USL, pe care îl păstrăm până la începutul anului viitor, până când ni se termină mandatele. Nu avem niciun fel de obligaţie faţă de PSD, nici PSD-ul faţă de noi, decât să colaborăm până la finalul acestui mandat. După aceea vedem. Suntem un partid nou. Nu e uşor să o iei de la zero, să construieşti un partid care să şi reprezinte ceva, pentru că e uşor să faci. Vrem să facem o construcţie foarte serioasă. Chiar pe plan local vrem să colaborăm în continuare cu PSD-ul pentru că avem rezultate foarte bune şi la nivel judeţean ne ocupăm. În fiecare săptămână inaugurăm drumuri, obiective, sper că lucrurile vor merge în continuare şi sunt convins că la nivelul judeţului BN, putem fi daţi ca exemplu de colaborare între ALDE şi PSD”.

Totodată, Popescu a fost întrebat dacă ALDE, vizează postul de preşedinte al CJ, mai ales că actualul preşedinte al CJ BN, Radu Moldovan şi-a exprimat intenţia de a obţine un al doilea mandat de preşedinte.

„Luaţi ca şi părere a domnului Sângeorzan, e prima dată când se lansează o asemenea variantă, deocamdată, vorbim de Ţintean ca şi prietenul nostru, care nu face deocamdată politică”, a declarat Popescu.

Aceasta după ce Ştefan Sângerozan a declarat că „la nivel județean vin alături de noul președinte al CJ BN, care eu deja, tot cu „an”, se termină, nu Moldovan, ci, zic Țintean, chiar dacă domnul Țintean e apolitic, e reprezentantul Guvernului în teritoriu. Guvern din care face parte și ALDE, nu am nicio îndoială că va fi viitorul președinte CJ în BN și acesta e gândul meu și pentru asta voi lupta la nivel de județ”.

Unul din jurnaliştii prezenţi a afirmat că dacă PSD doreşte această funcţie, ALDE nu are cum să facă alianţă cu PSD pentru a se impune.

Ţintean a declarat:

„Pentru a putea conta la CJ, pentru că ştiţi că preşedintele se alege dintre consilieri, nu se mai candidează uninominal, trebuie să reprezentăm ceva în Consiliu. DAcă o să avem consilieri judeţeni numeroşi… fiţi siguri că ne vom juca şansa”.

Întrebat dacă vizează postul de preşedinte al CJ a răspuns că vizează şi „postul de preşedinte al României”.

„Noi vizăm şi postul de preşedinte al României, nu pentru noi, pentru colegii noştrii. Niciun post nu e supervizat, logic. Nu am intrat în politică să stăm pe tuşă, trebuie să conducem. Dacă reuşim să facem un Guvern majoritar ALDE aş fi foarte fericit sau în CJ majoritatea ALDE. Candidăm pentru că vrem să ne identificăm foarte clar cu liberalismul”, a finalizat Popescu.

Post-ul Dorin Popescu:”Nu am intrat în politică să stăm pe tuşă, trebuie să conducem” apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

A fugit de la locul accidentului, dar a fost prins

$
0
0

În timp ce conducea un autoturism pe raza comunei Telciu, pe fondul neasigurării la efectuarea manevrei de întoarcere, a surprins şi accidentat o femeie, în vârstă de 43 de ani, care în calitate de biciclist circula regulamentar din direcţia Telciu spre Telcişor.

Vinovat de incident este un tânăr de 20 de ani din Telciu.

„Imediat după producerea accidentului, tânărul a părăsit locul săvârşirii faptei, fiind identificat la scurt timp pe raza comunei”, informează IPJ BN.

Din accident a rezultat rănirea femeii de 43 de ani.
Faţă de conducătorul auto cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „Vătămare corporală din culpă” şi „Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia”.

Post-ul A fugit de la locul accidentului, dar a fost prins apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Se pot depune cererile pentru locuinţele sociale şi de necesitate

$
0
0

Cererile pentru obținerea unei locuinţe sociale sau de necesitate pentru anul 2016 se pot depune în perioada 2 noiembrie – 31 decembrie, inclusiv de către chiriaşii a căror locuinţă a fost restituită sau urmează să fie restituită în natură fostului proprietar, în baza legilor proprietăţii.

„Anexa cu actele necesare întocmirii dosarului pentru locuinţă socială sau de necesitate se află la Primăria municipiului Bistriţa, Direcţia Patrimoniu, str. Gheorghe Şincai nr. 2.
Relaţii suplimentare la telefon 0263-232.391 sau 0263-223.923, int. 188″, informează municipalitatea.

 

Suma alocată de la buget în acest an pentru locuinţe de necesitate a fost de 308.000 lei. Proiectul presupune amenajarea a opt locuinţe de necesitate grupate în ansambluri modulare de locuinţe colective , fiecare având o cameră, grup sanitar şi bucătărie.

Post-ul Se pot depune cererile pentru locuinţele sociale şi de necesitate apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Dezertorii Sîngerozan și Moisil crescuți la sânul lui Radu Moldovan, s-au îmbrăcat în liberali!

$
0
0

Noua alianță liberală formată în acest an din fuziunea adepților PLR( Partidul Liberal Reformator) și PC (Partidul Conservator) i-a primit oficial pe Cornel Moisil și Ștefan Sîngeorzan printr-o conferință de presă ce a avut loc, vineri 30 octombrie la sediul filialei de la Bistrița Năsăud. Potrivit declarațiilor celor doi, PSD nu mai era formațiunea politică cu care ei se identificau. De asemenea, Sîngeorzan a declarat că la social-democrați el se simțea o remorcă de partid.

 

De la Moldovan la Țintean

În cadrul conferinței de presă în care cei doi membrii au motivat decizia de a efectua un traseism politic și de a dezerta din PSD, fostul primar din Comuna Feldru a explicat că dorește să îl susțină pe actualul prefect, Ioan Țintean, pentru a-i lua locul lui Radu Moldovan, la șefia județului. Printre declarațiile surprinzătoare făcute de Sîngeorzan se numără și faptul că a reuși să transfere aproape în întregime, organizația PSD de la Feldru la ALDE.

„Noi vom avea pe listă primul la Consiliul Judeţean şicandidat pentru funcţia de preşedinte al CJ pe Ioan Ţintean.Dânsul va fi locomotiva şi candidatul nostru pentru funcţia de preşedinte al CJ. Eu am discutat cu domnul Ţintean pe care îl consider foarte potrivit să fie preşedinte al CJ pentru că a condus şi firme private, şi Finanţele Publice fără să fie implicat în scandaluri. E un prefect foarte bun şi eu cred că e de o mie de ori mai bun în funcţia de preşedinte al CJ faţă de Radu Moldovan. (…)La Feldru, a rămas la PSD un singur consilier, şoferul deputatului Daniel Suciu. E un băiat tânăr pe care eu îl respect, dar nu am nevoie să vină cu noi şoferul lui Dani Suciu. Am participat la o întrunire a biroului judeţean de conducere a ALDE. Nu am cerut nicio funcţie pentru mine. M-am întâlnit acolo cu şefi de instituţii, Ani Bob, Sorin Roşu Mareş, cu foşti colegi primari, toţi oameni de calitate.Toţi îl vor pe Ioan Ţintean preşedinte al CJ”, a spus Sîngeorzan.

În prezent, conform legii, Ioan Țintean nu are voie să aibă apartenență politică atâta timp cât ocupă funcția de prefect. Însă acesta a declarat presei că salută faptul că ALDE îl dorește ca membru și candidat la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

 

Intră în ALDE, dar ține la liderul PSD

Cornel Moisil nu a semnat încă aderarea la ALDE însă a participat la conferința din partea partidului și a anunțat că va face o organizație de partid în comuna Șant. Moisil speră că această mutare politică nu îl va supăra pe Radu Moldovan, cel care de altfel i-a cununat fiul, și precizează că odată intrat în formațiunea liberală va face campanie pentru aceasta, însă niciodată nu va face campanie electorală împotriva lui Radu Moldovan sau a PSD Bistrița Năsăud.

„Sincer să fiu, eu, într-un timp, am vrut să renunț la viața politică. Eu nu m-am mai implicat în politică de la alegerile parlamentare din 2012 încoace. Am văzut că am fost solicitat și mi-am dat seama că încă mai contez pentru cei din localitate. Domnul Dorin Popescu m-a abordat de la ALDE. Voi face o organizație la Șant. Va fi greu, dar voi reuși pentru că încă mai am susținători. Lumea mă salută din nou și mă contactează pentru a le oferi ajutorul. De asta am intrat în ALDE pentru că e o alianță în primul rând, iar când am câștigat alegerile tot printr-o alianță am făcut-o. Despre Radu Moldovan pot doar să vă spun că suntem cumetrii și că mi-a cununat fiul. Sper să nu afecteze relația de prietenie dintre noi, una mai specială de altfel, faptul că eu plec din PSD. Timp de 14 ani am fost un om loial PSD-ului și nu am trădat niciodată. Nici acum nu o să fiu un trădător. Am luat o decizie să mă înscriu în ALDE și voi face campanie celor din ALDE, dar nu voi face nici o campanie împotriva PSD sau a lui Radu Moldovan” declară fostul edil, Cornel Moisil.

În încheiere, Moisil a precizat că încă nu este bătut în cuie faptul că el va candida pentru funcţia primar în anul 2016 din partea ALDE și că acest lucru va fi stabilit ulterior de către partidul la care acesta aderă.

 

Radu Moldovan se abține

Contactat de Gazeta de Bistriţa pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la traseismul politic a celor doi foști edili ce au fost salvați de el după terminarea mandatului, președintele CJ Bistrița, Radu Moldovan a refuzat să comenteze pe acest subiect.

„Nu vreau să discut despre plecarea celor doi. Chiar nu are rost să vorbim despre asta. Am treburi mult mai importante de făcut pentru județ, decât să dau declarații pe tema aceasta politică. PSD Bistrița-Năsăud nu v-a avea de suferit în urma plecării celor doi. Atât pot să vă spun” a precizat Radu Moldovan.

Deși Radu Moldovan a fost cel ce i-a luat la sânul său după ce au pierdut campaniile electorale din 2012, el a ezitat să se pronunțe cu privire la dezamăgirea provocată.

Este mai mult decât cunoscut faptul că atâtCornel Moisil cât și Ștefan Sângeorzan au rămas fără obiectul muncii după ce au pierdut alegerile locale din 2012. Actualul preşedinte al CJ BN nu i-a lăsat de izbelişte şi le-a asigurat pâinea cea de toate zilele. Ştefan Sângeorzan a fost angajat într-o funcţie de consilier la cabinetul preşedintelui CJ BN, iar mai apoi a primit pe tavă funcţia de director tehnic la Vitalia SRL, care deşi este o companie privată are drept angajaţi mulţi sociali-democraţi sau simpatizanţi ai PSD. Cornel Moisil nu a fost nici el lăsat pe drumuri şi a primit un post călduţ, de expert, la Autoritatea de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în locul lui Dragomir Câmpan, devenit şef la ADI Deşeuri.

Post-ul Dezertorii Sîngerozan și Moisil crescuți la sânul lui Radu Moldovan, s-au îmbrăcat în liberali! apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Procurorul Elena Şutea şi-a pierdut funcţia de conducere a Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa

$
0
0

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa; Elena Şutea a fost revocată din funcţie pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale, precum şi din cauza „comportamentului şi comunicării”. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii, la jumătatea lunii octombrie, în urma unei solicitări venite din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj din luna iulie.

 

Procurorul Elena Rodica Şutea a acces în funcţia de conducere a Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa în 15 iulie 2013, conform Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 272/2013, pentru un mandat de trei ani. Practic procurorul Elena Şutea ar fi trebuit să rămână în fruntea parchetului bistriţean până în iulie 2016. Nu a avut această şansă, fiindcă superiorii de la Cluj – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în „curtea” căruia se află şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa – au considerat că nu mai corespunde funcţiei. Drept urmare în luna iulie anul acesta au trimis o adresă Consiliului Superior al Magistraturii în care se solicita revocarea „din funcţia de conducere a doamnei prim procuror ŞUTEA ELENA RODICA de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa”.

 

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară

În şedinţa CSM – Secţia procurori care a avut loc pe data de 8 iulie 2015, plenul a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare „în vederea efectuării de verificări referitor la modalitatea de exercitare a atribuţiilor manageriale, privind comportamentul şi comunicarea, de către doamna prim procuror ŞUTEA ELENA RODICA, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa”.

La începutul lunii octombrie, pe masa Consiliului Superior al Magistraturii a ajuns şi raportul întocmit de Inspecţia Judiciară nr.4632/IJ/1183/DIP/2015 având ca obiect „verificarea modalităților de exercitare a atribuţiilor manageriale privind organizarea şi coordonarea eficientă a activităţii, precum şi a comportamentului şi comunicării, a asumării responsabilităților şi a aptitudinilor manageriale” de către prim procurorul Elena Şutea.

Pe 6 octombrie respectivul document ar fi trebuit luat în discuţie de CSM – Secţia procurori, însă s-a decis că este nevoie şi de prezenţa magistratului bistriţean pentru a-şi susţine cauza.

 

A preferat să demisioneze din funcţie

Se pare că raportul Inspecţiei Judiciare nu a fost unul favorabil, întrucât, până la următoarea dezbatere care a avut loc pe 13 octombrie, prim procurorul Elena Şutea a remis Consiliului Superior al Magistraturii o adresă prin solicita „eliberarea din funcţia de conducere prin demisie şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud

 

„Plecare” aprobată

În ziua dezbaterii, Secţia procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act „de renunţarea la cererea de eliberare, prin demisie”, a Elenei Şutea din funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, după care a fost luat în dezbatere raportul Inspecţiei Judecătoriei.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit conţinutul răspunsului Inspecţiei Judiciare la obiecţiunile formulate de către doamna ŞUTEA ELENA RODICA, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecţiei Judiciare nr.4632/IJ/1183/DIP/2015 având ca obiect „verificarea modalităţilor de exercitare, de către doamna prim-procuror ŞUTEA ELENA RODICA de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, a atribuţiilor manageriale privind organizarea şi coordonarea eficientă a activităţii, precum şi a comportamentului şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât revocarea din funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa a doamnei ŞUTEA ELENA RODICA în conformitate cu dispoziţiile art.51 alin.(2) lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 13.10.2015”, este soluţia comunicată pe site-ul CSM de pe ordinea de zi a dezbaterilor Secţiei procurori din data de 13 octombrie.

Decizia a fost luată în conformitate cu dispoziţiile art. 51 alin. (2) lit.b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi e valabilă începând cu data de 13 octombrie 2015.

Art. 51 alin. 2 lit. b din Legea nr. 303/2004 prevede că „revocarea din funcţia de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a preşedintelui instanţei, pentru următoarele motive: (…)

  1. b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale.”

 

Anul acesta a „uitat” să îşi declare averea

Procurorul Elena Rodica Şutea nu are depusă anul acesta nici declaraţie de avere sau interese. Cel puţin una la vedere. Astfel pe site-ul CSM ultimul document în acest sens a fost depus în 2013, deci este aferent anului fiscal anterior. Regăsim însă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate o declaraţie de avere mai proaspătă, din 2014.

Din respectivele documente aflăm că procurorul Elena Rodica Şutea deţine două apartamente în municipiul Bistriţa, unul achiziţionat în anul 2003, în suprafaţă de 67 m.p., iar celălalt a fost cumpărat în anul 2006 şi are o suprafaţă de 59 m.p. Pe lângă acestea, Elena Şutea are un autoturism marca Volkswagen fabricat în 2006.

Potrivit declaraţiei de avere din 2014, magistratul bistriţean are economii în valoare de aproximativ 400.000 lei, bani depozitaţi în două conturi bancare deschise în 2009 şi 2011. Cu un an înainte declara economii în valoare de aproape 300.000 lei.

Dacă în declaraţia de avere completată în 2013, pe când era şeful Secţiei judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Năsăud, Elena Şutea menţiona că a încasat în anul anterior venituri salariale de 99.347 lei (circa 8.300 lei lunar), în declaraţia de avere completată în 2014 magistratul bistriţean a menţionat venituri în valoare de 117.036 lei în calitate de procuror şef secţie penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi ulterior, după iulie 2013, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa.

Post-ul Procurorul Elena Şutea şi-a pierdut funcţia de conducere a Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

ILEGALITĂŢI ŞI POLITICALE LA UNIUNEA COMUNELOR GRĂNICEREŞTI NĂSĂUDENE (X)

$
0
0

Celor trei cărora am trimis scrisori au fost, şi doi mai sunt, cu demnităţi în Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene. Îi cunosc ca oameni de la puţin la foarte bine.

Pe profesorul IOAN NISTOR, fostul preşedinte UCGN, îl ştiu încă din perioada studenţiei lui clujene şi profesional din anii mulţi când a fost directorul Muzeului grăniceresc. Năsăudean de la rădăcină şi grănicer cu vocaţie. Noi doi am călătorit la Bucureşti pentru restituirea munţilor şi averilor grănicereşti încă în ianuarie 1991. Între timp, cu reprezentanţii celor 44 de comune grănicereşti înfiinţaserăm Uniunea sub numele iniţial de Federaţie, la 3 iunie 1990 în adunarea populară de la Salva. Eram persoane oficiale când am mers în capitală să redobândim drepturile strămoşeşti. Ne-a găzduit şi apoi ne-a lăsat câteva zile singuri în camera lui de la hotelul Dorobanţi deputatul din Năsăud N. Catarig. La câte uşi ministeriale am bătut numai atunci şi apoi la altele. Până ce, într-o zi, pe timpul Convenţiei la putere, am fost chemaţi noi la Parlament, şi în faţa Comisiei juridice ne-am spus oful zbaterilor pentru averile grănicereşti. Preşedinte era unul Popescu şi ne-a pus numeroase întrebări, mărturisind în faţa unei săli pline că el nu a auzit niciodată de un asemenea patrimoniu. Să spunem şi mai simplu ca să se reţină şi în legi simbolul. Am spus ca pe-acasă şi de ele ştie toată zona: Pădurile grănicereşti. Sub numirea aceasta oficializată ne-au fost şi restituite; după ce ministrul Lupu m-a chemat o dată la Bucureşti, iar o dată m-a căutat la Cluj şi negăsindu-mă, a venit la Monor, unde mă aflam, având nevoie de documente de arhivă. I-am oferit câteva volume din Virtus Romana Rediviva.

Însă cu Ioan Nistor am făcut drumuri la Bucureşti şi pentru Arhivele Năsăudului, să nu fie mutate la Bistriţa, dându-ne un răspuns îndoielnic şi condiţionat prof. I. Scurtu, noul director. Şi s-au mutat. În alte momente şi probleme amicul Nistor mi-a fost un „tovarăş de drum”. Influenţabil în bunătatea lui de care unii au profitat cu viclenie. L-am înţeles că era o natură de creator şi visător.

Al doilea căruia m-am adresat în aceeaşi scrisoare cu Nistor este ANTONEL IONEL POP, al cărui prenume e atât de generalizat încât nimeni nu mai ştie dacă acesta mai are şi nume. Pentru destui e suficient să spui „Antonel”, că îl recunosc şi brazii de la Coşna, unde mai are managerul Antonel de tăiat restul de pădure care aparţine UCGN. Pe el l-am cunoscut târziu, prin 2008, când m-a sesizat că la Feldru erau gata de încăierare grănicerii din Uniune şi cu grănicerii primari de pe Someş, iar preşedinte Comitetului judeţean Gheorghe Marinescu mersese pentru o şedinţă de lucru. Astfel m-am apropiat de colectivul de conducere, că făceau şi unii şi alţii trimitere la numele meu, fiind de la înfiinţare ales membru de onoare pe viaţă, încă la constituirea ei în 1990, la Salva. După aceea raporturile noastre fuseseră întâmplătoare. Întorcându-mă târziu şi nechemat descoperisem o Uniune „înfloritoare” şi trei oameni foarte activi. Pe lângă cei doi amintiţi mai era şi un om din administraţia veche, Valentin Gălăţeanu, cel mai cunoscător şi sigur pe scriptologic. Un om sigur pe el şi corect. Dar de o prudenţă uimitoare; calităţi care aveam să i le descopăr după ce ne îndepărtasem irevocabil pe realităţile de fond ale Uniunii.

Antonel al Uniunii era un totum factum. El circula cu o maşină nouă cum numai prefectul dacă avea atunci în judeţ. Deşi preşedinte era Nistor, care circula cu o Dacie roşie, transportat la drumuri lungi de Ilie şoferul, angajat cu ziua sau aşa ceva, că pescari erau toţi. Antonel era de la natură galant şi cu tupeu de parcă era baron din născare. Dar şi cu un bun simţ firesc mult pervertit în parvenire. Mă impresionară în schimb originile lui jumătate anonime şi o copilărie marginalizată, care nu i le-am uitat niciodată. Îi apreciam tonusul şi constanţa în aşteptările lui; nu s-ar putea spune că nu şi le-a înfăptuit în mare, inclusiv familiale.

După un an în desele revederi şi destule călătorii în problemele Uniunii – de multe ori în doi, l-am descoperit treptat, până şi în făcăturile ilegale. Căpuşa era creaţie a lor şi Antonel sigur iniţiatorul ei la sugestia sfătuitorului său din Ministerul Justiţiei (de care o să vorbească). Oricum, după vreo doi ani am reuşit să o desfiinţez prin sentinţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud. A fost schimbată conducerea toată şi alegerile au dat un alt Consiliu Director. Cine a rămas,Antonel şi soţia, că ei erau angajaţi cu contract de muncă, fapt care atunci l-am aflat, şi acolo sunt şi în prezent. Antonel nu e numai şmecher şi afacerist, cum îl credeau şi cred destui primari, el e şi deştept. Sub noul director şi preşedinte ing. M. Mureşan, am reuşit să vină consilier juridic fostul preşedinte al Judecătoriei Năsăud şi eminent grănicer Pompei Raus. Probleme multiple ale Uniunii începeau să se aşeze în legalitate şi unele mişcate prin procese spre rezolvare. Cu Antonel iar călătoream la Vatra Dornei şi în alte părţi, regăsindu-ne dor mai rezervaţi. Urmară şi zile bune cu mari speranţe, până la furtunile de azi.

Pentru aceste motive m-am adresat atât de deschis şi apropiat lui Nistor şi Antonel în scris. Cu nădejdea că mă vor înţelege şi vor face ceea ce am cerut şi unuia şi altuia, cu respect şi sinceritate.

Teodor TANCO

Post-ul ILEGALITĂŢI ŞI POLITICALE LA UNIUNEA COMUNELOR GRĂNICEREŞTI NĂSĂUDENE (X) apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Crimele din Bistriţa-Năsăud care au îngrozit România! Ultimele două s-au petrecut la jumătatea lui octombrie

$
0
0

Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost zguduit în ultima perioadă de o serie de incidente deosebit de violente care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Două dintre cazuri s-au petrecut la interval de doar câteva zile luna aceasta, unul în localitatea Cheţiu – comuna Chiochiş, iar celălalt în municipiul Bistriţa. Un cioban de doar 20 de ani a murit după ce a fost înjunghiat cu un cuţit de un localnic, iar o tânără de 19 ani şi-a pierdut viaţa după ce un adolescent de etnie romă, în vârstă de doar 16 ani, a înjunghiat-o în abdomen.

 

În 2013, două cazuri de crimă au şocat opinia publică din Bistriţa-Năsăud şi din întreaga ţară – cazul pastorului bistriţean Adrian Blaga şi al fiului său de doar 9 ani ucişi în judeţul Satu-Mare, cel care s-a petrecut în comuna bistriţeană Sânmihaiu de Câmpie, unde un tânăr şi-a ucis iubita şi pe amantul acesteia.

Anul trecut, opt cazuri au zguduit judeţul Bistriţa-Năsăud, iar anul acesta au avut loc alte trei, dintre care două luna aceasta, la interval de doar o săptămână.

 

Ţi-a pierdut viaţa apărându-şi tatăl

Cel mai recent caz de crimă s-a petrecut în municipiul Bistriţa pe data de 24 octombrie, când o tânără de doar 19 ani a fost înjunghiată ziua în amiaza mare în apropierea Palatului Administrativ al judeţului Bistriţa-Năsăud. Deşi a fost transportată de urgenţă la spital şi medicii au făcut tot posibilul să îi salveze viaţa, Ioana Timciuc a murit la scurt timp după incident din cauza hemoragiei masive. Ucigaşul, Marian Lingurar, un rom de doar 16 ani, a lovit-o cu cuţitul în abdomen, secţionându-i vena cavă inferioară.

Ioana era însoţită de tatăl ei şi de o soră când s-au întâlnit cu adolescentul de 16 ani, care le teroriza de ceva vreme. Atunci, tatăl fetelor i-a spus adolescentului să nu îi mai înjure şi să nu mai lovească fetele. În acel moment, Marian Lingurar şi-a ieşit din minţi, a scos cuţitul şi a vrut să îl atace pe bărbatul de 60 de ani, care era cu spatele. Ioana a observat intenţiile lui Marian şi a încercat să îl lovească, pentru a-l împiedica să îl înjunghie pe tată ei. Gestul fetei nu a făcut altceva decât să îl înfurie şi mai tare pe Marian Lingurar care s-a îndreptat asupra ei. A prins-o pe Ioana de păr şi i-a înfipt cuţitul în abdomen.

Marian a fugit de la locul faptei, însă a fost prins în scurt timp de poliţişti. Cuţitul, arma crimei, a fost recuperat dintr-un container de gunoi din zonă.

Ioana Timciuc 2

 

Ucigaşul, un adolescent agresiv

Marian nu are antecedente penale, este originar din Viile Tecii şi locuia într-o clădire dezafectată Bistriţa – o fostă centrală termică – unde încerca să supravieţuiască de pe urma deşeurilor reciclabile pe care le aduna.

A ajuns repede să fie cunoscut de către locuitorii din centrul istoric al Bistriţei, pe unde îşi făcea veacul, fiindcă nu doar adunatul deşeurilor reciclabile de prin gunoaie era singura sa activitate. Oamenii povestesc că Marian venea adesea în centrul oraşului şi îi buzunărea pe cei care se aflau prin zonă sau obişnuia să cerşească, iar de pe urma banilor obţinuţi îşi procura aurolac. Acesta se pare că era tolerat de către poliţia locală şi IPJ. Mama sa este şi ea cunoscută de către Poliţia Locală şi Jandarmerie, care au amendat-o adesea pentru prostituţie. Mai mult, femeia şi-a iniţiat în cea mai veche meserie din lume şi una dintre fiice.

Marian făcea parte dintr-o gaşcă de 15-20 de tineri, toţi minori, neşcolarizaţi, care au fugit de acasă şi care locuiau în aceeaşi clădire cu el. Oamenii mai povestesc că din aceeaşi gaşcă făceau parte doi verişori de-ai Ioanei, frate şi soră gemeni, ambii în vârstă de 14 ani. Fata de 14 ani ar fi fost iubita lui Marian care înainte cu două săptămâni de incidentul violent ar fi pierdut o sarcină din cauza unei bătăi crunte administrată de acesta.

În ajunul zilei în care a omorât-o pe Ioana, Marian a intenţionat să îl atace pe fratele acesteia – Florin. Cei doi s-au întâlnit undeva în jurul orei 20.30, pe str. C.R Vivu, unde au avut o discuţie foarte aprinsă. Nu erau singuri, fiindcă alături de cei doi mai erau încă patru tineri – două fete şi doi băieţi. La un moment dat, Marian s-a apropiat ameninţător de Florin, moment în care acesta a zbughit-o la fugă, luând-o înspre pietonal. Extrem de nervos fiindcă l-a pierdut pe Florin, Marian s-a întors la gaşca care îl aştepta şi au dispărut pe o alee care dădea înspre Piaţa Morii.

Fratele Ioanei a recunoscut episodul şi spune că în momentul respectiv Marian a încercat să îl atace cu cuţitul. Marian Lingurar a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzaţia de omor simplu.

 

Claudiu-Pintea-

Cioban ucis la Cheţiu

Cu o săptămână înainte de crima comisă de Marian Lingurar, un incident similar a avut loc în localitatea Cheţiu – comuna Chiochiş. Pe 20 octombrie, un localnic foarte furios l-a înjunghiat pe un cioban pentru că acesta ar fi trecut cu oile pe un teren de-al său.

Localnicul, un bărbat de 39 de ani, s-ar fi îndreptat cuATV-ul spre terenul săudin Chețiu, după cear fi aflat de la cineva din sat că un cioban, în vârstă de 20 de ani, ar fi călcat pe pământul lui. Se pare că acesta se afla şi în stare de ebrietate.

Odată ajuns la fața locului, s-aluat la ceartă cu ciobanul, ceartă care s-a transformat într-o bătaie în toată regula. Însă bătaia nu a fost totul, fiindcă bărbatul de 39 de ani a folosit şi un cuţit, cu care l-a înjunghiat în braţ, dar şi în apropierea inimii pe cioban.

Lovit şi el destul de grav, agresorul, pe numele lui Nicolaie Viorel Banc, a apelat numărul de urgenţă 112 şi a anunțat faptul că „două persoane au nevoie de îngrijiri medicale, în apropierea unei stâne din Chețiu”.

Un echipaj SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean s-au îndreptatimediat sprecaz, prima victimă căreia i-au acordat primul ajutor fiind Nicolaie Banc, care îi aștepta pe un ATV, destul de departe de locul incidentului. Acesta prezenta multiple traumatisme la nivelul craniului și al toracelui. După ce a fost stabilizat, el a fost transportat de urgență la spital.

Ciobanul, Claudiu Pintea,a fost găsit și preluat de salvatori în stare gravă, astfel că medicii au decis transportarea acestuia la o clinică de specialitate din Târgu Mureș. Nu a mai ajuns acolo, fiindcă s-a stins pe drum.

Nicolaie Banc a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, iar cercetările continuă în acest dosar.

De precizat că Nicolaie Banc este fratele unui agent de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud.

 

Şi-au omorât vecinul cu o lovitură de secure în cap

Un alt caz şocant s-a petrecut în luna august pe raza comunei Leşu, când doi fraţi – Alin şi Domiţian Dragotă, unul de 19 ani şi celălalt de30 de ani, l-au ucis pe un vecin de-al lor după ce l-au lovit cu o secure în cap.

Victima, un bărbat de 44 de ani, nu a vrut să îi lase pe cei doi să taie un copac și să le cedeze o bucată de teren pentru amenajarea unui drum. În ziua crimei cei doi frați nu au ţinut cont de voinţa vecinului lor şi au tăiat copacul, iar de aici a pornit scandalul. Alin Dragotă a pus mâna pe un topor şi şi-a lovit vecinul în cap. Bărbatul și-a pierdut rapid cunoștința, însă a fost lovit în continuare de fratele cel mare, Domițian, cu un par.

Medicii nu au mai putut decât să constate decesul bărbatului de 44 de ani. La fața locului au ajuns rapid numeroși polițiști și jandarmi care l-au încătuşat rapid pe Alin şi l-au dus după gratii. Domiţian însă, a fugit imediat după incident, ascunzându-se într-o pădure din apropiere.Oamenii legii l-au cătat ore în şir, însă nu au reuşit să îl prindă decât abia după ce acesta s-a reîntors în toiul nopţii acasă din cauza frigului şi a ploii care cădea fără oprire, dar şi a animalelor pe care le avea în gospodărie şi care rămăseseră fără mâncare.

Cei doi fraţi din Leşu se află în arest preventiv pentru a treia lună.

 

Opt crime şocante în 2014

Anul trecut, nu mai puţin de opt crime au avut loc în Bistriţa-Năsăud.

Una dintre acestea a fost comisă, în luna august 2014, de Gavrilă Vasile Moldovan. În urma unui scandal cu tatăl său, Gavrilă a pus mâna pe un topor şi l-a decapitat. Tânărul de 24 de ani și-a omorât tatăl după ce acesta a vândut un teren unui cetăţean italian, și nu a vrut să îi dea banii obţinuţi de urma tranzacţiei, circa 20.000 de euro.

Scandalul dintre cei doi a izbucnit în jurul orelor 16.00 și a fost auzit de o localnică care i-a spus unei alte vecine să sune la poliție pentru a anunța incidentul. Femeia a uitat însă să anunțe poliția și abia după două ore a trimis pe cineva până la casa bărbatului pentru a vedea ce s-a întâmplat, timp în care bărbatul decapitat a zăcut în curtea casei.Între timp, fiul bărbatului a fugit de acasă și polițiștii l-au găsit în Bistrița, în gară.

Gavrilă Vasile Moldovan a fost trimis în judecată în octombrie anul trecut, se află în arest preventiv de mai bine de un an. Un alt bărbat trimis în judecată anul trecut tot pentru crimă este Vasile Sigartău de 78 de ani din localitatea Perişor comuna Zagra. Bătrânul şi-a omorât fiul exact în ziua care acesta împlinea 44 de ani. Pe fondul consumului de alcool, tatăl a pus mâna pe un cuțit și și-a înjunghiat fiul. Tot pentru omor fost trimis în judecată un bărbat de 55 de ani din Nimigea, care i-a tăiat limba tatălui său de 84 de ani şi care ulteriora murit în urma hemoragiei.

Bătrânul a avut parte de o moarte îngrozitoare şi violetă iar ancheta a scos la iveală faptul că vinovat este fiul care i-a tăiat limba cu un briceag.Grigore Salvan a fost reţinut pentru 24 de ore şi procurorii au cerut ca acesta să fie arestat, însă judecătorii au decis că omul poate fi cercetat în stare de libertate. După ce au adunat suficiente probe împotriva lui, procurorii l-au trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de omor.

O altă crimă oribilă care a zguduit Bistriţa s-a petrecut în vara anului trecut, cândun copil de 12 ani a fost înjunghiat mortal de un alt copil de14 ani.

Cel acuzat de omor – Ladislau Deak, a fost arestat preventiv în 3 mai pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Întreaga scenă s-a petrecut sub ochii surorii mai mici a celui ucis care a povestit anchetatorilor ce s-a întâmplat și cine i-a ucis fratele. Martori la incident au fost încă patru persoane care, deși nu au sărit în ajutorul copilului înjunghiat, au scăpat de acuzele de complicitate fiind martori în acest caz.

 

adrian blaga

Două crime din august 2013 au îngrozit ţara

Alte două cazuri de crimă au zguduit judeţul Bistriţa-Năsăud în primele zile ale lunii august din 2013. Unul dintre acestea este cazul pastorului bistriţean Adrian Blaga şi al fiului său de doar 9 ani ucişi în judeţul Satu-Mare.

Pastorul Adrian Blaga şi fiul său de doar 9 ani au avut parte de o moarte violentă la câteva sute de kilometri de casă. Cazul a şocat prin duritatea cu care s-au produs cele două omoruri.Anchetatorii au verificat la acea vreme mai multe piste, însă preponderente au fost în special două: jaful şi posibile datorii către cămătari.

Se pare că în ziua crimei, pastorul Adrian Blaga a scos din banca 3.000 de lei pentru plata angajaţilor de la fundaţia umanitară la care era administrator. În microbuzul pastorului însă, anchetatorii au găsit doar obiectele personale ale victimelor, şi un cuţit mare cât o sabie. Nu s-a stabilit însă şi mobilul crimei.

În urma testelor ADN și a probelor analizate, anchetatorii au ajuns la o concluzie șocantă: pastorul Blaga și-ar fi ucis fiul cu sânge rece, după care și-ar fi pus capăt zilelor, dar nu înainte de a încerca să incendieze mașina. Anchetatorii au mai stabilit că pastorul Blaga avea probleme financiare, în ziua sângerosului eveniment trebuind să achite chirii de aproximativ 7.000 de euro pentru casele de tip familial din Bistrița ale mişcării CalvaryChapel.

Cel de-al doilea caz s-a petrecut în comuna bistriţeană Sânmihaiu de Câmpie, la doar câteva zile distanţă de cazul pastorului Blaga.Ionel Nelu Brumă a ucis-o pe cea care ar fi trebuit să îi devină soţie – Andrada. Femeia de 28 de ani nu a fost singura victimă, fiindcă Brumă l-a ucis şi pe amantul acesteia. În acest caz, mobilul crimei a fost unul foarte clar – gelozia.

Oamenii din sat povesteau la acea vreme că Brumă muncea în Bonţida, judeţul Cluj, iar cu o zi înainte de tragedie cei doi ar fi discutat foarte mult la telefon. În miez de noapte, Ionel Brumă ar fi fost sunat de nişte cunoscuţi care i-ar fi spus că Andrada îl înşeală şi ca urmare a pornit glonţ spre casă, după ce a i-a furat şefului său telefonul mobil, 150 de lei şi scuterul. Când a ajuns în Sânmihaiu de Câmpie, Brumă şi-a găsit viitoarea nevastă în pat cu altul, iar aceasta a fost scânteia care a declanşat explozia din mintea lui. Pe amantul femeii l-a ucis pe loc, lovindu-l cu un cuţit în inimă. Andrada, lovită şi ea în spate, a reuşit să fugă şi să se refugieze la nişte vecini, însă turbat de furie, Brumă a spart uşa oamenilor şi a măcelărit-o cu un topor.

După ce a comis oribilele crime, Ionel Brumă a fugit cu ajutorul unui scuter negru, furat de la patronul său din Gherla.Scuterul a fost găsit de poliţiştidupă două zile de la crime, însă Brumă, care se refugiase lapărinţii săi din Lunca Ilvei, s-a predat abia o săptămână mai târziu. După un an şi jumătate de la trimiterea în judecată a fost pronunţată şi prima sentinţă: 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru 5 ani.

Totodată, familia Andradei a primit daune morale în valoare de 65.000 de lei, 35.000 de lei părinţii şi 30.000 de lei copilul minor care a rămas fără mamă, plus rentele de întreţinere restante care însumează 6.420 de lei.Familia tânărului de etnie romă care a fost omorât de Brumă a primit daune morale în valoare de 60.000 de lei.

Post-ul Crimele din Bistriţa-Năsăud care au îngrozit România! Ultimele două s-au petrecut la jumătatea lui octombrie apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Reabilitarea termică a blocurilor, un eșec? Ce spun oamenii despre calitatea lucrărilor

$
0
0

Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe desfășurat de către Primăria Bistrița a determinat nemulțumiri încă de la început. Bistrițenii s-au arătat nemulțumiți de mizeria lăsată de muncitori, de culorile „pestrițe” alese de constructori. Se pare totuși că problemele sunt mai grave de atât, calitatea lucrărilor lăsând mult de dorit, în unele cazuri.

 

Încă de la finalul anului 2013, primarul Ovidiu Crețu anunța cu mare tam-tam că vrea să reabiliteze termic toate apartamentele din Bistrița, folosindu-se, dacă este posibil, de fondurile europene. Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din Bistrița a început în anul 2008, investițiile fiind susținute inițial din bugetul local. În patru ani însă, Primăria Bistrița a izolat termic doar 800 de apartamente. Uniunea Europeană finanțează reabilitarea termică a blocurilor, fiind vizate blocurile de locuințe construite în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile și familii cu venituri reduse.

Sunt vizate lucrări de termoizolare pereți exterior, termoizolare paleți goli de ferestre și uși, termoizolare soclu clădire, termo-hidroizolarea planșeului de peste ultimul nivel, înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuințe, cu tâmplărie performantă energetic. La cheltuieli participă și asociațiile de proprietari din municipiu a căror contribuție este stabilită la 20% din suma totală. Municipalitatea vine și ea cu 30%. Proprietarii vor plăti această sumă eșalonat, sub forma unei taxe percepute de către municipalitate.

Abia la finalul anului 2013 a reușit Primăria Bistrița să primească ok-ul pentru prima serie de blocuri, numărându-se printre puținele orașe din țară care au intrat în programul pilot. Au început licitațiile, iar firmele câștigătoare s-au apucat de treabă.

 

Nemulțumirile bistrițenilor, prezente încă de la debutul programului

Deși asociațiile de proprietari erau cele decideau dacă iau parte sau nu la acest program, mulți dintre bistrițeni s-au trezit că nu sunt informați corespunzător cu privire la implicările acestei reabilitări termice sau că nu au la cunoștință faptul că blocul în care locuiesc este parte a acestui program, asta deși majoritatea locatarilor trebuie să-și dea acordul pentru asta, mai ales că implică niște costuri din partea lor.

Câinii latră, caravana trece, și-a spus primarul Ovidiu Crețu. Dar lucrurile nu s-au calmat și au apărut noi probleme. Culorile „pestrițe” alese de către constructori au ridicat și ele sprâncenele bistrițenilor. Strada Crinilor, unde mai multe blocuri au fost reabilitate, s-a transformat într-un curcubeu, constructorii mizând pe albastru, mov și roz.

 

Locuitorii de pe Năsăudului semnalează probleme și mai grave

O scrisoare deschisă trimisă de o parte din locuitorii blocului nr. 1 de pe strada Năsăudului scot în evidență probleme mult mai grave. Situația a fost expusă de către consilierul local Sorin Hangan, care spune despre acest program:

„Această campanie de anvelopare a blocurilor din Bistrița arată incapacitatea administrației Crețu de a finaliza în bune condiții lucrările adevărate. La cum se desfășoară lucrările astăzi, există șanse ca acest proiect să sufere corecții financiare…nu ar fi primul datorită lipsei de coordonare a lucrărilor, a incapacității personalului de specialitate de a verifica în timp real calitatea lucrărilor efectuate de constructor”.

În scrisoarea deschisă, locuitorii de pe Năsăudului semnalează principalele greșeli de execuție, cu exemple concrete: izolarea nu a fost executată corect; balcoanele nu sunt închise cu tâmplărie PVC încă, multe nu au fost nici măsurate; le plouă la oameni în balcoane; multe apartamente nu au pervazuri la geamuri și la care s-au montat nu s-a respectat pașii de execuție; oamenii nu își mai pot deschide plasele de la geamuri; camera liftului nu este izolată; casa scării nu este izolată.

La acestea se adaugă folosirea tencuielii de interior pentru exterior, apariția fisurilor și a igrasiei.

 

Ovidiu Cretu

Blocurile, reabilitate de firmele de casă ale Primăriei Bistrița

Cum deja ne-am obișnuit și pe aceste contracte de reabilitare termică a blocurilor au pus mâna firmele de casă ale Primăriei Bistrița. Astfel, printre firmele care au pus mâna pe aceste contracte se numără: TCI Contractor, INST-Nistor, Frasinul sau Dimex. Printre firmele de casă ale Primăriei Bistrița s-au strecurat și două din afară. Este vorba despre Avril din Negrești Oaș și International FBS Holding din Zalău.

Blocul numărul 1 de pe strada Năsăudului, unde lucrările par a lăsa de dorit, face parte din „Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe Bistrița 2, proiect care a fost estimat la aproape 14 milioane de lei. Acesta este împărțit în două loturi, blocul nr. 1 de pe strada Năsăudului făcând parte din primul lot, alături de alte blocuri de pe străzile 1 Decembrie, Octavian Goga, Andrei Mureșanu, Axente Sever, Gheorghe Pop de Băsești, Mărășești și Bulevardul Independenței.

Licitația a fost atribuită la mijlocul anului trecut, fiind câștigată de International FBS Holding din Zalău și Avril din Negrești Oaș. Lotul numărul 1 din care face parte și blocul nr. 1 de pe strada Năsăudului a fost câștigat de International FBS Holding din Zalău.

Pentru aceste lucrări despre care locuitorii spun că sunt făcute de mântuială, constructorul din Zalău a încasat peste 6 milioane de lei (fără TVA). Se pare că primarul Ovidiu Crețu nu este străin de calitatea proastă a lucrărilor realizate de constructorul din Zalău. În luna februarie a acestui an, edilul declara despre constructor:

„Această firmă din Zalău, Holding, n-a prea știut ce are de făcut la Bistrița. Și-a imaginat că lucrările se derulează altfel fiind la început”. Primăria Bistrița nu a recepționat încă lucrările, primarul Ovidiu Crețu recunoscând și în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local că firma în cauză are probleme și este „incapabilă de a face lucrări de calitate”. Cu toate acestea nu se prea ia în calcul o reziliere a contractului, asta pentru că ar amâna foarte mult finalizarea reabilitării termice a acestui bloc. Crețu a lăsat să se înțeleagă că se mizează pe un soi de negociere între constructor și locatari.

„Vă garantez că nu voi semna nicio recepție dacă lucrările vor fi de mântuială”, a mai precizat edilul în ședința de Consiliu Local din octombrie.

Post-ul Reabilitarea termică a blocurilor, un eșec? Ce spun oamenii despre calitatea lucrărilor apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Bistriţa-Năsăud, răvăşit de percheziţii! Procurorii bistriţeni bagă spaima în „micii” corupţi

$
0
0

Peste 30 de locaţii au fost percheziţionate săptămâna trecută de poliţiştii şi procurorii bistriţeni, dar şi de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Două cazuri mari şi late, la o primă vedere, însă este foarte probabil că lucrurile nu vor rămâne la fel şi vor apărea câteva dosare în plus.Până una alta, patru persoane sunt în arest la domiciliu, iar alte două sunt sub control judiciar. Unul dintre cazuri a vizat la grămadă poliţişti, pădurari, precum şi persoane obişnuite, în timp ce celălalt caz a avut în vizor funcţionari din cadrul Primăriei Lunca Ilvei, printre percheziţionaţi numărându-se chiar primarul Flaviu Lupşan.

 

Pe 29 octombrie, în judeţul Bistriţa-Năsăud au avut loc au avut loc 32 de percheziţii domiciliare în două cauze distincte. Unul dintre dosare, cel în care sunt anchetaţi poliţişti şi pădurari, este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie. Acuzaţiile aduse de procurori persoanelor inculpate, nu mai puţin de 19, sunt grave şi per global se discută despre corupţie.

Acest dosar, spun surse ale Gazetei de Bistriţa, pare să fie unul extrem de alambicat având în vedere liniile pe care s-ar fi desfăşurat presupusele infracţiuni, de la cele pe linie silvică, la cele pe linie de circulaţie şi eliberare de permise. Un al doilea dosar care a atras atenţia opiniei publice săptămâna trecută este instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud cu ajutorul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Dosar cu poliţişti şi pădurari, afaceri cu lemne şi permise de conducere

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus constituirea unui dosar penal şi efectuarea urmăririi penale faţă de 19 persoane. Printre acestea se regăsesc 6 agenţi de poliţie şi mai mulţi angajaţi ai unor ocoale silvice care sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Potrivit procurorilor, actele de urmărire penală efectuate până în prezent au conturat indicii potrivit cărora în perioada februarie – octombrie 2015 patruagenţi de poliţie şi funcţionarii silvici vizaţi de cercetări au fost implicaţi în obţinerea şi transportul în condiţii nelegale a unor cantităţi importante de material lemnos, care a fost tăiat fără drept şi sustras din pădurile aparţinând fondului forestier naţional, aflate în raza teritorială a localităţilor Bistriţa, Parva, Rebra, Rebrişoara, Năsăud şi Maieru.

„În schimbul primirii unor sume de bani sau a altor foloase, agenţii de poliţie şi funcţionarii care au calitatea de personal silvic, respectiv ingineri şi brigadieri silvici, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, nu au constatat săvârşirea mai multor infracţiuni şi au protejat activitatea infracţională a mai multor persoane care au tăiat fără drept, au transportat şi au comercializat material lemnos în condiţii nelegale”, arată procurorii. Aceiaşi patru poliţişti, spun anchetatorii, în schimbul unor sume de bani sau al altor foloase, nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzătoare constatării mai multor contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Mergând cu ancheta înainte şi urmărind practicile ilegale ale pădurarilor şi poliţiştilor, procurorii aveau să descopere alte fire care au dus spre Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud.

Potrivit anchetatorilor, doi subofiţeri de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud au primit bani în mai multe rânduri, pentru a facilita promovarea probei practice a examenelor pentru obţinerea de către diverşi candidaţi a permisului de conducere. Este vorba despre Mihai Capotă şi Claudiu Lup, care au şi fost audiaţi după finalizarea percheziţiilor de pe 28 octombrie.

 

„Brăţări” pentru 24 de ore

Mihai Capotă a plecat acasă în urma audierilor de miercuri seara, însă Claudiu Lup a fost reţinut pentru 24 de ore. În aceeaşi seară au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore trei dintre agenţii de poliţie inculpaţi în dosar dar şi alte două persoane. Este vorba de Cezar Mircea Piticari– şeful Postului de Poliţie Parva,Florin DanielMarolicaru– agent de poliţie Postul de Poliţie Parva,TituCornelPopârţac– şeful Postului de Poliţie Maieru, IlieVartolomei şi NicolaeRus.

Toate cele şase persoane reţinute au fost propuse instanţei pentru arestare preventivă pentru 30 de zile.

Instanţa a respins cererea procurorilor, însă patru dintre inculpaţi – Cezar Mircea Piticari, Claudiu Lup, Nicolae Rus şi Ilie Vartolomei au primit arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, în timp ce Florin DanielMarolicaru şi TituCornelPopârţac au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Ei vor libertate deplină, procurorii îi vor prinşi

Atât procurorii, cât şi Cezar Mircea Piticari, Claudiu Lup, Nicolae Rus şi Ilie Vartolomei au contestat decizia instanţei.

Alin Moruţan, avocatul lui Claudiu Lup, spune că acuzaţiile aduse clientului său sunt nefondate,iar măsura luată  – arest la domiciliu – este una nejustificată în raport cu probele administrate la dosar.

„Din punctul meu de vedere, măsura arestului la domiciliu este una nejustificată în raport cu probele administrate, iar acuzaţiile aduse clientului meu le consider nefondate. Consider că cercetarea în libertate, sau în cel mai rău caz aplicarea măsurii controlului judiciar, ar fi fost posibile şi nu cred ca ar împiedica bunul mers al anchetei. Vom vedea ce va decide Curtea de Apel Cluj, unde se vor judeca contestaţiile”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, avocatul Alin Moruţan.

 

Găinării de Lunca Ilvei

În aceeaşi zi de miercuri, 28 octombrie, oamenii legii au descins şi la Lunca Ilvei unde au percheziţionat domiciliile unor angajaţi ai primăriei, printre care s-a aflat şi cea a primarului Flaviu Lupşan, precum şi sediile unor societăţi comerciale de pe raza comunei. Nu mai puţin de 11 locaţii s-au aflat sub asediul mascaţilor.

În acest caz,ancheta este condusă de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud sub aspectulcomiterii infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals intelectual. Cazul a intrat în atenţia procurorilor năsăudeni în urma unor sesizări care arătau că la Primăria Lunca Ilvei s-ar derula nişte afaceri necurate, de care însuşi primarul Lupşan nu ar fi străin. În urma cercetărilor, anchetatorii au descoperit că, timp de doi ani, mai mulţi funcţionari din primărie, cu complicitatea a trei societăţi comerciale din comună, şi-au achiziţionat bunuri de uz casnic pe bani publici, folosindu-se de documente false.

Dacă în facturile transmise de societăţile comerciale în cauză spre decontare la primărie apăreau ca fiind achiziţionate produse de papetărie, articole de curăţenie şi consumabile IT, în realitate respectivii angajaţi şi-ar fi cumpărat produse electrocasnice, gen televizoare, aspiratoare sau frigidere, pentru care ar fi trebuit să scoată nişte sume importante din buzunarele proprii.

În acest moment procurorii derulează o cercetare penală „in rem”, adică se fac cercetări privind anumite infracţiuni, nu şi persoanele care ar fi comis respectivele infracţiuni, fiindcă deocamdată în acest dosar nu este stabilit vreun suspect.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, procurorul Paul Prajea, în urma percheziţiilor au fost ridicate anumite materiale din care se va vedea dacă acestea pot fi constituite ca probe sau nu. În această cauză nici persoană nu a fost audiată, deocamdată.

Post-ul Bistriţa-Năsăud, răvăşit de percheziţii! Procurorii bistriţeni bagă spaima în „micii” corupţi apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Mai multe străzi au rămas fără apă!

$
0
0

Mai multe străzi au rămas fără apă, datorită unor lucrări.

„Ca urmare a unor dificultăți întâmpinate la lucrările ce se desfășoară astăzi 02.11.2015 în municipiul Bistrița , reluarea furnizării apei potabile pe străzile 1 Mai, Libertății ,Independenței și Sigmirului va fi posibilă doar după orele 20.00.

Lucrările continuă și la această oră motiv pentru care

NE CEREM SCUZE FAȚĂ DE ABONAȚII

AFECTAȚI DE LIPSA APEI”, informează AQUABIS.

Post-ul Mai multe străzi au rămas fără apă! apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Un mare halterofil bistrițean a decedat !

$
0
0

Un remarcabil om de sport, fost halterofil de performanță, Leonida Chivu, a încetat din viață.

Leonida Chivu a fost legitimat prima dată la Rapid Bistrița în 1969, club pentru care cucerește 4 medalii de bronz la Campionatele Naționale, acestea fiind primele medalii aduse la Bistrița de către halterofili.

În 1972 și 1974 ia mai multe medalii de argint la naționale și e desemnat sportivul numărul 1 al județului. În 1975 devine campion național, însă din partea clubului Steaua unde era transferat pe perioada stagiului militar.

A fost președintele Comisiei Județene de haltere, membru al Comisiei de disciplină al FRH, arbitru și membru în Comisia de competiții a federației. Din 1987 s-a aflat în colectivul de conducere al Sălii Polivalente, unde a activat până acum 4-5 ani

„Am aflat cu tristețe de trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai mari sportivi ai județului Bistrița-Năsăud, Leonida Chivu!

Doresc să transmit condoleanțe familiei greu încercate și mă rog ca Bunul Drumnezeu să aibă grijă de sufletul fostului campion național la haltere!” a scris președintele CJ BN, Radu Moldovan, pe pagina de socializare.

Leonida Chivu, a încetat din viață în dimineața zilei de duminică.

Post-ul Un mare halterofil bistrițean a decedat ! apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Amendați după ce au fost prinși cu material lemnos

$
0
0

Poliţiştii bistriţeni, au depistat în trafic, pe DN 17, pe raza cartierului Unirea, un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din Mureşenii Bârgăului, în timp ce transporta 3,4 mc de material lemnos.

Acesta nu deținea documente de provenienţă, pentru materialul lemnos transportat.
De asemenea, pe raza localităţii Livezile, a fost depistat un bărbat, de 31 de ani, din Tiha Bârgăului, care transporta cu un autocamion, 9,01 mc de material lemnos, fără a deţine documentele legale de provenienţă pentru acesta.

„Conducătorii auto au fost sancționaţi contravențional cu amenzi în valoare de 4.000 de lei, iar materialul lemnos, în valoare de 7.440 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării”, informează IPJ BN.

Post-ul Amendați după ce au fost prinși cu material lemnos apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Ceremoniale militare şi religioase

$
0
0

La Cimitirul Municipal Bistriţa şi la Cimitirul Evanghelic Bistriţa, au avut loc la data de 1 noiembrie, ceremoniale militare şi religioase.
La aceste evenimente a participat un pluton format din militari aparţinând Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, condus de căpitanul Răzvan Zegleanu, în prezenţa preoţilor parohi Pugna Ion, Moldovan Sorin şi a preotului onorific Halas Ovidiu, care au oficiat serviciul religios.
Au fost prezente familiile, rudele şi cunoscuţii celor trecuţi la cele veşnice, fiind aprinse lumânări şi depuse flori la mormintele militarilor români căzuţi pentru apărarea patriei, respectiv la mormântul generalului de brigadă Dumitru Teodorescu şi la mormântul sublocotenentului post-mortem Filip Petru Cristian în Cimitirul Municipal Bistriţa, ulterior la mormântul generalului de brigadă Vasile Teodorescu în Cimitirul Evanghelic Bistriţa.

„Este o datorie de onoare să ne cinstim eroii, memoria lor va rămâne veşnică în amintirea noastră!” subliniază Lt.col Florin Apăfăian.

DSC_0966 DSC_0967 DSC_0971 DSC_0977 DSC_0980 DSC_0985 DSC_0987 DSC_0988 DSC_0990 DSC_0991 DSC_0993 DSC_0997 DSC_1010 DSC_1013 DSC_1017 DSC_1024

Post-ul Ceremoniale militare şi religioase apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

A accidentat o minoră

$
0
0

Un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autoturism pe raza oraşului Beclean, a surprins şi accidentat o minoră, de 12 ani, din localitate.
Aceasta din urmă, în calitate de pieton a traversat strada regulamentar pe marcajul de trecere pentru pietoni.

„Din accident a rezultat rănirea minorei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Vătămare corporală din culpă”, informează IPJ BN.

Post-ul A accidentat o minoră apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Multe instituţii din Bistriţa nu ştiu cum se arborează un drapel în bernă

$
0
0

Este pentru prima oară în ultimii 15 ani când în România sunt decretate trei zile naționale de doliu național.
Guvernul a decretat trei zile de doliu național în România în memoria victimelor după tragedia din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 27 de persoane și peste alte 100 de persoane au fost rănite.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate – n. red) Drapelul României.

În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Multe instituţii din Bistriţa nu ştiu însă cum se arborează un drapel în bernă.

Ca exemplu putem da Centrul de Resurse și Asistență Educațională BN, unde  drapelul nu a fost arborat corect.

drapel 1
De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

george-boole gafa

 

 

În cea de-a treia zi de doliu naţional, și la Google România, a fost „strecurată o greșeală”.
A fost afișat un logo amuzant, în memoria lui George Boole, care luni ar fi împlinit 200 de ani.
Ulterior, dându-şi seama că logoul este nepotrivit într-o zi de doliu naţional, Google l-a retras, afişând în prezent logoul normal, alături de o panglică neagră şi mesajul „În memoria victimelor din clubul Colectiv”.

Post-ul Multe instituţii din Bistriţa nu ştiu cum se arborează un drapel în bernă apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Viewing all 22766 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>